بهروز یاریگل در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه پیشکسوت قرآنی به فردی گفته میشود که دارای چندین سال فعالیت در عرصه قرآن و به خصوص آموزشهای قرآنی باشد، گفت: باید پیشکسوتان قرآنی بر اساس رشتههایی که در آن فعال هستند، معرفی شوند؛ یعنی برای مثال در رشته آموزش، تفسیر، قرائت، حفظ، هنرهای قرآنی و ... دستهبندی و به مردم معرفی شوند؛ البته در حال حاضر این کار در برخی موارد صورت میگیرد.
برخی پیشکسوتان قرآنی سالها پیش باید تجلیل میشدند
یاریگل با بیان اینکه تقدیر و تشکرهایی که از اساتید و پیشکسوتان قرآنی به اشکال مختلف به عمل میآید، در جای خود کار خوب و مناسبی است که باید ادامه دار باشد، یادآور شد: نکتهای که در اینجا باید گفت این است که به نظر میرسد برخی از اساتید قرآنی بسیار زودتر از اینها باید شناساسی و مورد تجلیل قرار میگرفتند، اما وجود برخی نقصها مانع چنین کاری شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه شرایط و معیارهای انتخاب اساتید و پیشکسوتان قرآنی برای تجلیل توسط نهادها و ارگانهای مختلف دارای تفاوت است، افزود: این تفاوتها باید از بین برده شود و یک الگوی مدون برای این کار در نظر گرفته شود و یک الگوی یک پارچه برای این کار در نظر گرفته شود. تجلیلهایی که صورت میگیرد، در برخی موارد در شأن و منزلت برخی از اساتید برجسته قرآن نیست.
تجلیل از پیشکسوتان قرآنی مجزا از سایر فعالان باشد
این فعال قرآنی با بیان اینکه در بسیاری از تجلیلهایی که از فعالان قرآنی صورت میگیرد، تعداد پیشکسوتان قرآنی بسیار کمتر از سایرین است، تصریح کرد: تجلیل کردن از پیشسکوتان قرآنی در کنار افرادی که به دلیل کسب رتبهای بینالمللی مورد تجلیل قرار میگیرند، کار چندان شایستهای نیست؛ زیرا فردی که در 20 سالگی رتبه بینالمللی کسب کرده است، نباید در کنار یک پیشسکوت قرآنی که چندین دهه از عمر خود را به توسعه فرهنگ قرآن اختصاص داده است، قرار بگیرد و باید این افراد به صورت مجزا و در برنامههای جداگانه مورد تجلیل قرار گیرند.
پیشکسوتان قرآنی در استانها مظلوم واقع شدهاند
این داور بینالمللی مسابقات قرآن اظهار کرد: یکی دیگر از اشکالاتی که در بحث تجلیل از پیشکسوتان قرآنی وجود دارد، این است که در برخی استانها این کار صورت نمیگیرد و همین امر باعث مظلوم واقع شدن پیشکسوتان قرآنی استانها شده است و باید در این زمینه نیز تجدید نظرهایی صورت بگیرد و علاوه بر آن برخی شاخصها را نیز باید با دقت نظر بیشتری در نظر قرار داد.
ارائه آمار پیشکسوتان قرآنی؛ کار سادهای که صورت نگرفته است
یاریگل در مورد اینکه تا به حال آماری از تعداد پیشکسوتان قرآنی کشور به دست آمده است یا خیر، خاطرنشان کرد: تاکنون شاید اقدامی در این زمینه صورت نگرفته باشد، اما استخراج آمار پیشکسوتان قرآنی کشور کار بسیار راحتی است که در صورت نیاز میتوان به آن دست یافت. اگر به مراکزی همچون فرهنگسرای قرآن در سطح شهر تهران و سازمان دارالقرآنالکریم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سطح کشور مراجعه کنیم، میتوانیم به این آمار دسترسی پیدا کنیم.
وی به بحث در مورد وضعیت فعلی پیشکسوتان قرآنی در کشور پرداخت و گفت: اگر قرار است از تجلیل و تقدیر یک تعریف داشته باشیم، باید از دو جنبه به این قضیه نگاه کنیم، بحث اول این است که آیا این تجلیل تنها جنبه مالی دارد یا هدف از این تجلیلها شناسایی و معرفی آنها به جامعه و به خصوص جوانان است.
هدایای نقدی به پیشکسوتان تأثیر مالی بر زندگی آنها ندارد
این فعال قرآنی با بیان اینکه حداقل کاری که از جنبه مالی برای پیشکسوتان قرآنی در مراسمهای تجلیل صورت میگیرد، اهدای مبلغی زیر یک میلیون تومان و یا کمک هزینه عمره مفرده است، افزود: با توجه به پایین بودن هدایای نقدی در مراسمهای تجلیل از فعالان قرآنی، جنبه مالی قضیه خود به خود منتفی خواهد شد و تنها بحث معرفی پیشکسوتان باقی خواهد ماند و این امر هم در ایجاد انگیزه برای جوانان جهت ورود به این عرصه بسیار اثرگذار خواهد بود.
این کارشناس قرآنی یکی دیگر از نکات مغفول مانده در بحث پیشکسوتان قرآنی را بیتوجهی به بحث مادی این فعالان قرآنی عنوان و تصریح کرد: مطمئناً با اهدای هدایای نقدی در همایشهای تجلیل از فعالان قرآنی و پیشکسوتان این عرصه باری از روی دوش آنها برداشته نخواهد شد، بنابراین باید برای این کار تجدید نظرهایی صورت گیرد و مسئولان با دید ریزتر و جزئیتری به این قضیه نگاه کنند.
پیشکسوتان باید در کانون توجه مسئولان و مردم قرار بگیرند
یاریگل با بیان اینکه باید وضعیت پیشکسوتان قرآنی در کشور بیشتر از اینها مورد توجه قرار بگیرد، گفت: این افراد را باید پیش از انجام دادن هر کاری شناسایی کرد و پس از آن افرادی که از نظر مالی نیاز بیشتر دارند، در کانون توجه خود قرار دهیم تا راه برای ارتقاء فعالیتهای قرآنی در کشور بازتر شود و توجه به پیشسکوتان را تنها به برنامههای تجلیل از آنها محدود نکنیم و فعالیتهای اثرگذار بیشتری برای آنها انجام دهیم.
این داور بینالمللی مسابقات قرآن در پایان مهمترین مشکل یک پیشکسوت قرآنی را بیتوجهی به آنها عنوان و اظهار کرد: این بیتوجهی به این معنی است که اصلاً هیچ کس سراغ از این افراد را نمیگیرد و مهمترین دلیل این بیتوجهی نیز چیزی نیست جز قدرنشناسی، باید یک سری برنامههای خاص و جانبی همچون برگزاری گردهمایی ماهانه و سالانه برای رفع مشکلات در نظر گرفته شود تا بدین وسیله در کانون توجهات مردم و مسئولان قرار گیرند.