پرویز علی اصل، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، گفت: امام صادق(ع) بنیانگذار فقه شیعه است البته پیش از امام ششم نیز فقه شیعه وجود داشت اما امام جعفر صادق(ع) آن را تدوین کرد چون ایشان در یک برهه خاص زمانی زندگی میکرد به طوری که بسیاری از اندیشمندان مثل جابر بن حیان در شیمی از شاگردان امام(ع) بود.
وی افزود: بیشترین سیره عملی امام صادق(ع) تمسک جستن به آیات قرآن بود؛ در همین راستا از ویژگیهای اخلاقی امام صادق(ع) این بود که امام پس از خود را مشخص میکرد تا تفرقه میان شیعیان بهوجود نیاید.
علی اصل گفت: امام جعفر صادق(ع) در همان برههای که حکومت سیاسی از اموی به عباسی انتقال یافت تقریباً از فشار حاکمیت سیاسی خارج شد و در همین موقع شاگردان بسیاری را برای اشاعه دین اسلام تربیت کرد دینی که حاصل دین محمد(ص) بود به همین خاطر امام صادق(ع) را بنیانگذار فقه شیعه میدانند که شاگردانش این فقه را در سراسر کشورهای اسلامی گسترش دادند.
وی ادامه داد: تا همین دوره، سیره نبوی بهوسیله ائمه اطهار(ع) برای مسلمانان بازگو میشد و در این راستا امام صادق(ع) آن را مدون کرد و به همین خاطر ایشان را بنیانگذار فقه جعفری نیز میگویند.
مدرس دانشگاه آزاد ارومیه افزود: از اقدامات دوران امام صادق(ع) مبارزه با غلو بود چون در باب ائمه اطهار(ع) حتی در دوران حضرت علی(ع) این مسئله بوده است.
امام صادق(ع) هیچگاه تحت سلطه حاکمیت نرفت
وی تأکید کرد: امام صادق(ع) هیچگاه تحت سلطه حاکمیت آن زمان که ظالم بود نرفت، حتی وقتی دعوت عباسیان در سال 132 قمری به بار نشست، وزیر آنها که گرایش به شیعیان داشت چندین نامه برای امام صادق(ع) نوشت که حاکمیت سیاسی را بپذیرد اما امام(ع) با هوشمندی تمام از این مسئله سرباز زد و فرمود جامعه باید آماده پذیرش افکار شیعه باشد.
این دکترای تاریخ و تمدن ملل اسلامی تصریح کرد: یکی از ویژگیهای امام جعفر صادق(ع) این بود که حکومت ظلم و جور را در زمان خود پذیرش نکرد و به خاطر همین همواره تحت آزار و اذیت عباسیان و بهویژه منصور عباسی بود، پس امام صادق(ع) همه تلاش خود را کرد که شاگردانی تربیت کند که بتوانند دین الهی را ادامه دهند.