مجتبی رحماندوست، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، رمز ماندگاری دفاع مقدس را حضور ایثارگران در جامعه امروز دانست و افزود: ایثارگران، محافظان و نگهبانان فرهنگ دفاع مقدس در جامعه امروز هستند. ایثارگران از جامعه جدا نیستند و تلاش میکنند تا فرهنگ دفاع مقدس در جامعه حفظ شود.
وجود ایثارگران در جامعه سبب حفظ فرهنگ دفاع مقدس است
عضو هیئت رئیسه فراکسیون ایثارگران مجلس گفت: جانبازان، خانواده شهدا، رزمندگان و آزادگان در جامعه حضور دارند، از سویی شهدا نیز زنده هستند؛ همه این عوامل با حضور پرشور و با نشاط خود در جامعه سبب حفظ فرهنگ دفاع مقدس میشوند.
وی با اشاره به اعتراض ایثارگران نسبت به لطمه خوردن فرهنگ دفاع مقدس در جامعه، افزود: آنان با مشاهده کوچکترین انحرافی در جامعه فریادشان به آسمان بلند میشود و میگویند که ما شهید ندادیم که چنین و چنان بشود و این موضوع، خود به نوعی نگهبانی از این فرهنگ است.
رحماندوست در ادامه افزود: دیگر نگهبانان فرهنگ دفاع مقدس، انجام فعالیتهای ادبی، هنری و خلق کتابهای موجود در جامعه است. البته معتقد هستم که فیلم در این زمینه چندان موثر نبوده و بعضی اوقات برعکس عمل کرده، ولی تئاتر تا حدودی موفق بوده است.
این نویسنده گفت: آثار مکتوب مثل خاطرات، داستان، شعر و تاریخ شفاهی، از دیگر نگهبانان این فرهنگ در جامعه به شمار میروند که خوشبختانه چاپ کتاب دفاع مقدس در حوزههای مختلف موفق بوده است.
استخراج سبک زندگی از سیره شهدا
نماینده مجلس شورای اسلامی وجود کتابهای خاطرات و زندگینامه شهداء را نمونه خوبی برای الگوگیری در جامعه دانست و افزود: این کتابها که در قالب فرهنگ دفاع مقدس در جامعه منتشر میشوند، منبع خوبی برای استخراج سبک زندگی مطلوب مجاهدان راه خدا هستند. این ظرفیت وجود دارد که از این کتابها، برنامه و الگوی زندگی استخراج شود و متأسفانه بخش عمدهای از سیره شهدا هنوز مغفول باقیمانده و به آنها پرداخته نشده است.
وی گفت: آثار به جای مانده از شهدا و زندگی نامه آنان را باید به صورت عملیاتی و اجرایی تدوین کنیم. استخراج مشخصات و مختصات سبک زندگی متناسب با دفاع مقدس میتواند وسیلهای برای جلوگیری از تحریف این فرهنگ و رساندن مفاهیم ارزشمند آن به نسل امروز باشد.
الگو گرفتن رزمندگان از سیره نبوی(ص)
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ایام ولادت پیامبر اعظم(ص) و الگو گرفتن رزمندگان از سیره ایشان، گفت: حضرت محمد(ص) رحمت برای عالمیان بود و زندگی و اخلاقی نیکو داشت. پیامبر اکرم(ص) در جبههها هم همین گونه بود. در زمان جنگ هر چقدر از شهر دور شده و به پشت جبهه و بعد از آن به خطوط مقدم نزدیک میشدیم، هم گذشت، ایثار و فداکاریها بیشتر میشد و هم اخلاقها نیکوتر؛ با این سیره بود که انسان زندگی نیکو را به خوبی درک میکرد.
این جانباز دفاع مقدس در ادامه افزود: آنجا که انسان به قیامت باور بیشتری پیدا کرده و مرگ را بیشتر احساس میکرد، زندگی بهتری داشت. مثلاً رزمندگان میدیدند که لحظاتی قبل، هم گردانی آنها در اثر اصابت ترکش به شهادت رسیده است و احتمال این را میدادند که لحظه بعد، شهادت نصیب آنها شود. همین احساس مرگ و قیامت باوری باعث می شد که آنها زندگی را با حساب و کتاب دنبال کنند. این همان زندگی و سیره پیامبر بود؛ ایشان نیز دارای حسن خلق و برخورد قیامت باورانه بودند؛ مشابهات این سیره نبوی را در خط مقدم جبهه بیشتر میدیدیم.