به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، استاد علیاکبر اسماعیلی قوچانی طی سخنانی در کارگاه کتابت و تذهیب این قرآن در مشهد گفت: در هر صفحه این قرآن، سه خط به صورت ثلث در ابتدا، وسط و انتها کتابت شده و بقیه خطوط با خط نسخ خوشنویسی شده است.
وی افزود: وجود 114 نوع «بسم الله الرحمن الرحیم» منحصر بهفرد بوده که هر کدام با یک نوع خط، از جمله کوفی، ریحان، توقیع، تعلیق، طغری، دیوانی، رقعه، نستعلیق، شکسته و دیگر خطوط خوشنویسی شده است.
اسماعیلی گفت: کتابت این قرآن به گونهای تنظیم شده که «بسم الله الرحمن الرحیم» ابتدای سورهها در ابتدای صفحات نقش بسته است.
وی با بیان اینکه ابعاد هر صفحه این قرآن دو متر و 50 سانتی متر در یک متر و 75 سانتیمتر است، افزود: تاکنون 560 صفحه از این قرآن کتابت و تذهیب شده و پیشبینی میشود تعداد صفحات آن به حدود 700 صفحه برسد. هر جزء این قرآن در 20 صفحه خوشنویسی شده و هر صفحه با آیهای از قرآن شروع و به آیهای دیگر ختم میشود که ترتیب حساب و کتاب این کار، امری دشوار است.
اسماعیلی تصریح کرد: هر صفحه این قرآن با پارچهای از جنس پارچه کتان ایرانی ساخته شده که هشت دست پشت و رو با رنگ ویژه رنگ میشود. این رنگ، ترکیبی است از رنگهای آکریلیک و چاپ سیلک که موجب ضخامت صفحات نمیشود و به مرور زمان نیز ترک نمیخورد.
وی افزود: آن بخش از صفحه این قرآن که تذهیب میشود قابل شستوشو است اما قسمتی که کتابت شده در صورت شستوشو پاک خواهد شد. 30 طرح تذهیب توسط 30 استاد تذهیبکار برای 30 جزء این قرآن به شکل اختصاصی طراحی شده که توسط 20 هنرمند تذهیبکار رنگآمیزی میشود که قسمتهای طلاییرنگ آن با آب طلایی که از طلاهای اهدایی مردم استفاده شده رنگآمیزی شده است.
اسماعیلی قوچانی افزود: پیشبینی میشود تا یک سال دیگر کار کتابت این قرآن به پایان برسد اما با پایان کتابت، کار قرآن به اتمام نخواهد رسید چراکه مرحله تصحیح، ساخت جلد و نیز درست کردن مکانی برای نگاهداری و ترتیب استقرار آن هنوز مشخص نشده است.
وی درباره محل استقرار این قرآن پس از پایان کتابت گفت: بنا دارم تا این قرآن را در موزهای در شهر زادگاهم، قوچان مستقر کنم.
این هنرمند جهان اسلام با بیان اینکه هیچ دستگاهی تاکنون برای کتابت این قرآن کمکی نکرده است، افزود: تمام مراحل از جمله ساخت صفحات، رنگآمیزی، کتابت و تذهیب با هزینه شخصی کاتب و کمک نیکوکاران و همکاری رایگان هنرمندان تذهیبکار صورت گرفته است.
همچنین، استاد علیاکبر اسماعیلی قوچانی از استادان برجسته هنر خوشنویسی ایران و جهان اسلام است که به تمام خطوط اسلامی از جمله نستعلیق، شکسته نستعلیق، ثلث، نسخ، کوفی، محقق، توقیع، تعلیق، طغری، دیوانی و رقعه تسلط دارد.
وی متولد 1323 شهرستان قوچان در استان خراسان رضوی است و تألیف 35 جلد کتاب و برگزاری دهها نمایشگاه داخلی در شهرهای مختلف ایران از جمله در تهران، مشهد، کرمان، ساری، گرگان، بجنورد، بیرجند، زاهدان، رامسر، قوچان، سرخس، کلات، گناباد، آستارا و طبس و دهها نمایشگاه خارجی از جمله در کشورهای انگلستان، بلغارستان، پاکستان، ترکیه و سوریه بخشی از فعالیتهای هنری وی است.
خوشنویسی بخشی از کتیبههای حرم مطهر رضوی، خوشنویسی دربهای حرم مطهر حضرت امام حسین(ع) و نیز کتیبههای مسجد هامبورگ آلمان و مساجد جامع رشت و نکا از دیگر افتخارات این هنرمند خراسانی است.