احمد ابوالقاسمی، قاری بینالمللی و استاد علم قرائت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ضمن ارائه تعریفی کوتاه از پیشکسوت قرآنی، گفت: اولین چیزی که از معنای پیشکسوت در ذهن متبادر میکند، فردی است که مدت زیادی در یکی از فنون قرآن کریم عمری را سپری کرده باشد؛ این معنی تقریباً عامترین مفهوم پیشکسوت برای مردم است.
وی در ادامه افزود: افرادی که در زمینه پیشکسوتان قرآنی مطرح شدهاند، افرادی هستند که انتخاب آنها از نظر سن و سال چندان شرط نبوده است و در واقع میزان حضور در عرصه قرآنی و انسی که در این مدت با قرآن کریم داشتهاند، بیشتر مورد نظر و ملاک پذیرش است.
شاخصه اصلی پیشکسوت بودن سن و سال نیست
این قاری بینالمللی تصریح کرد: ممکن است یک فعال قرآنی 45 ساله از یک فعال قرآنی 50 ساله پیشکسوتتر باشد، دلیل این کار هم همان گونه که گفته شد، در میزان حضور، انس و الفتی که در زمان فعالیت قرآنی وجود داشته است، خواهد بود.
ابوالقاسمی در مورد میزان مطلوبیت وضعیت پیشکسوتان قرآنی در جامعه، با بیان اینکه تلاشهای خوبی در این زمینه صورت گرفته است، اظهار کرد: ما هیچ وقت نمیتوانیم در جامعهای که یک کار دارای سابقه زیادی نبوده است، ایدهآل و آرمانی فکر کنیم و بگوییم باید همه شرایط مطلوب مهیا باشد، در کشور ما با توجه به اینکه عمر چندان زیادی از انقلاب اسلامی نمیگذرد، هنوز برای اینکه به این موضوع ایدهآل نگریسته شود و همه چیز را آرمانی بخواهیم، کمی زود است.
این کارشناس علم قرائت قرآن با تأکید بر اینکه برای ایدهآل نگریستن به هر موضوعی، باید کشش آن موضوع در جامعه نیز وجود داشته باشد، خاطرنشان کرد: شاید اگر ما 30 سال پیش بحث پیشکسوتان قرآنی را مطرح میکردیم، مانند امروز مطالبات نمود نداشت و اصلاً مطالباتی وجود نداشت؛ البته تاکنون کارهای مختلفی که برای پیشکسوتان صورت گرفته است، جای تقدیر دارد؛ اما به هر حال آن میزان که مقام معظم رهبری فرمودهاند که قهرمانان قرآنی را تکریم کنید در بین متولیان امر اتفاق خاصی نیفتاده است، الا همین میزان اندک که در حد قابل انتظار نیست.
معرفی دو عامل اصلی رسیدگی نشدن به پیشکسوتان
وی با بیان اینکه در حوزه قرآن به دو دلیل در مورد پیشکسوتان قرآنی دچار عقب ماندگی شدهایم، به ذکر این دلایل پرداخت و افزود: اولین دلیل این است که خود اساتید و پیشکسوتان هیچ توقع و مطالبهای از هیچ کس ندارند، به جز اینکه مزد کار خود را از خداوند متعال بگیرند و دومین دلیل نیز کوتاهی مسئولان است که نتیجه کم توقعی خود پیشکسوتان است.
این قاری بینالمللی تصریح کرد: شاید اگر پیشکسوتان قرآنی افرادی متوقع بودند، در حال حاضر وضعیت آنها به مراتب بهتر از وضعیت فعلی بود، اما کم توقعی پیشکسوتان نباید آسودگی خیال مسئولان را به دنبال داشته باشد و باعث شود دیگر به دنبال راهکارهایی برای رهایی آنها از وضعیت فعلی نباشند؛ البته اگر پیشکسوت قرآنی چیزی نمیگوید و مطالبهای ندارد، بر اساس آموزههایی است که در مکتب قرآن یاد گرفته و در واقع وظیفهاش سکوت است؛ اما وظیفه دستاندرکاران فرهنگی چیزی جز این است.
دغدغه پیشکسوت قرآنی چیزی جز گسترش فرهنگ قرآن نیست
ابوالقاسمی با اشاره به اینکه پیشکسوتان قرآنی به دلیل حضور در مکتب قرآن خواسته و انتظاری جز امید به درگاه خداوند ندارند، خاطرنشان کرد: تا جایی که با پیشکسوتان و اساتید قرآنی آشنایی دارم، هیچ کدام از آنها غیر از خداوند سبحان چشم به راه هیچ شخص دیگری نیستند؛ پیشکسوتان به دلیل اینکه عمری را در خدمت قرآن بودهاند، دغدغه آنها تنها بحث گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه اسلامی است.
وی یادآور شد: برای رفع این دغدغه باید از تجربیات پیشکسوتان به بهترین نحو استفاده شود، در حال حاضر دنیا به این نتیجه رسیده است که کار باید به اهل آن سپرده شود، در بسیاری از مشاغل ممکن است اشخاص ناشناسی را داشته باشیم که بتوانند در پستهای مختلف بهترین خدمات را داشته باشند که نه تنها این کار را نکردهایم، بلکه پیشکسوتان و صاحبان تجربه را به فراموشی نیز سپردهایم.
لزوم استفاده از نظرات پیشکسوتان
این استاد علم قرائت قرآن بیان کرد: استفاده خوبی از افراد با تجربه در زمینه آموزش و ترویج قرآن کریم نداشتهایم، متأسفانه در بسیاری از موارد حتی استفادههای مشاورهای هم از این پیشکسوتان نمیشود. ممکن است حتی یک مشاوره با یکی از پیشکسوتان و اساتید قرآنی برای مدیران اجرایی بسیار راهگشا باشد.