کد خبر: 1365817
تاریخ انتشار : ۰۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۵
توسط دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع)؛

دهمین دوفصل‌نامه «مطالعات اقتصاد اسلامی» منتشر شد

گروه اقتصاد: دهمین شماره از دوفصل‌نامه علمی و پژوهشی «مطالعات اقتصاد اسلامی» توسط دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، دهمین شماره از دوفصل‌نامه علمی- پژوهشی «مطالعات اقتصاد اسلامی» به همت دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) و همکاری اداره نشریات مرکز تحقیقات این دانشگاه منتشر شد.

براساس این گزارش، این شماره از دوفصل‌نامه «مطالعات اقتصاد اسلامی» شامل هفت مقاله با عناوین «بایسته‌های نظام مالی اسلامی در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» به قلم مهدی صادقی‌شاهدانی و حسین محسنی، «نگاهی تحلیلی- تطبیقی به نظام‌های دستمزد با تأکید بر الگوی اسلامی دستمزد در سطح کلان» از احمد شعبانی و مهدی نجفی‌علمی، «جایگاه تاریخ اقتصادی- اجتماعی در روش‌شناسی تدوین الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت» نوشته محمدجواد شریف‌زاده، «اوراق دوسویه ارزی، رویه‌ای برای معاملات ارزی در یک اقتصاد مقاومتی نوعی» به قلم اصغر ابوالحسنی و احمد بهاروندی «رویکردهای ناظر به اسلامیت یک الگوی پیشرفت» اثر احسان خاندوزی و «مبانی، سیر تدوین، مدل مفهومی و الزامات تدوین الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» از سیدمهدی زریباف است.

در بخشی از مقاله «بایسته‌های نظام مالی اسلامی در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» به قلم مهدی صادقی‌شاهدانی و حسین محسنی آمده است: تبیین و تدوین جایگاه نظام مالی اسلامی از منظر مبانی و فرآیندهای عملیاتی در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت به منزله یک گام جهشی و روبه‌جلو در مسیر تعالی کشور به شمار می‌رود. علم مالی اسلامی را می‌توان به عنوان مدل‌های اجرایی اقتصاد اسلامی در سه حوزه‌‌ کارکردی ابزارها، بازارها و نهادهای مالی اسلامی تعریف کرد.

همچنین می‌خوانیم: پیاده‌سازی صحیح و دقیق نظام مالی اسلامی در کشور، متضمن بررسی محورهای بنیادین اقتصادی و مالی است که هدف نهایی پیشرفت پایدار در نظام اقتصادی است. بنا به قول شهید محمد باقر صدر(ره)، مدل‌های اقتصادی و مالی اسلامی در مرحله تکوین قراردارند و این درحالی است که مبانی و چارچوب تدوین یافته مکتب (زیربنا) و این مدل‌ها (روبنا) نظام اقتصاد اسلامی هستند. با عنایت به ماهیت اکتشافی ابعاد مالی اسلامی در وهله اول باید جایگاه نظام مالی اسلامی در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت در ابعاد اکتشافی طراحی و تدوین شود.
این مقاله فراهم‌کننده تأملی در چیستی جایگاه نظام مالی اسلامی در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت است تا یک نقشه مبتنی بر اندیشه‌های اسلامی و الگوهای بومی ارائه دهد. لذا لزوم عطف توجه به نقش و جایگاه نظام مالی اسلامی در الگوی پیشرفت جمهوری اسلامی ایران از مسیر تبیین اصول، هنجارها، اهداف و مشخصه‌های کارکردی حاکم بر نظام مالی اسلامی تبیین می‌شود.

مؤلفین در بخش دیگری از این مقاله عنوان می‌کنند: بازتولید حیات طیبه اسلامی، هدف غایی الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت در کلام مقام معظم رهبری است. الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، متشکل از چهار عرصه فکر، علم، زندگی و معنویت است که به تعبیر مقام معظم رهبری، باید راه‌های پیشرفت همه‌جانبه، عمیق و بنیانی علمی در الگو مشخص شود. پر واضح است که باید برای علم اقتصاد در طراحی نقشه راه در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت جایگاه خاصی قائل شد.

طراحی نقشه پیشرفت کشور، تصمیمی حکیمانه از سوی رهبر فرزانه انقلاب اسلامی مبتنی بر عبرت‌ها و تجارب ارزشمند ملی و بین‌المللی است و یکی از نیازهای اساسی و اولویت‌دار کشور به شمار می‌رود. الگوهای پیشرفت نظام‌های کمونیستی، سوسیالیستی و لیبرال نمی‌توانند به عنوان الگوی پیشرفت اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران بکار روند. تجربه دهه‌های گذشته نیز نشان می‌دهد که حصول به پیشرفت اقتصادی پایدار با تقلید محض از الگوهای غربی و یا کشورهای توسعه یافته برای جوامع مسلمان امکان‌پذیر نیست.

یادآور می‌شود، دوفصل‌نامه علمی و پژوهشی «اقتصاد اسلامی» به صاحب‌امتیازی دانشگاه امام صادق (ع)، مدیرمسئولی محمدهادی زاهدی‌وفا و سردبیری محمد‌مهدی عسکری منتشر می‌شود.

captcha