از مهمترین تأکیدات دین اسلام و قرآن حفظ وحدت مسلمانان است، در واقع میتوان گفت آرمان وحدت اسلامی همزاد اسلام است، آنجا که خداوند متعال خطاب به مسلمانان میفرماید: «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لاتفرقوا». براین اساس می توان گفت تفرقه و خدشه به وحدت میان امت اسلام باید به معنای واقعی خط قرمز تمامی مسلمانان اعم از شیعه و سنی با هر گرایش و مرامی باشد.
اما متأسفانه دشمنان اسلام با استفاده از عناصر جاهل، متحجر، مقدسمآب و بعضا نفوذی در جهان اسلام سیاستهای تفرقهافکنانه خود در جهان اسلام را با تحریک شیعه و سنی علیه یکدیگربه پیش بردهاند تا از این طریق ظرفیت جهانی امت اسلامی را مصروف درگیری و تنش داخلی مذاهب اسلامی علیه همدیگر نمایند.
اهمیت مسئله وحدت در میان امت اسلامی به قدری بوده است که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز جمهوری اسلامی ایران همواره منادی وحدت بوده است و در این میان می توان به بیانات و مواضع امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب اشاره کرد.
وحدت در کلام بنیانگذار کبیر انقلاب
امام خمینی در اول فروردین سال 1360 فرمودند: «امیدوارم که همه با هم برادر باشند؛ و همه با هم در مصالح این کشور پیش بروند؛ و دست قدرتها را از کشور خودشان کوتاه کنند؛ و همۀ مسلمین جهان توجه بکنند به این آیاتی که در قرآن کریم برای وحدت مسلمین نازل شده است و مسلمین را دعوت به وحدت و اعتصام به حبلاللّه، که همان اسلام است، فرموده است، همه توجه کنند».
همچنین رهبر کبیر انقلاب در 16 اسفند 1357 تفرقه را دلیل اصلی ذلت مسلمین عنوان میکنند و میفرمایند: «اگر مسلمین با هم بودند، اینطور ذلیل نبودند زیر دست اجانب و عمال اجانب. مسلمین قریب یک میلیارد جمعیتند ولی یک میلیارد جمعیت متفرق، جدا از هم. اگر یک حکومت بود مثل صدر اسلام، یک حکومت بود و همه تابع، ما به این روز نمینشستیم. آنها ـ اجانب ـ جدیت کردند تا حکومتها را به نفع خودشان متفرق کردند، تکه تکه کردند».
رهبر معظم انقلاب: تفرقهافکنان مزدور دشمن هستند
مقام معظم رهبری نیز درباره اهمیت وحدت و پرهیز از تفرقهاندازی در میان مسلمانان در 22 اردیبهشت 1388 میفرمایند: «آن کسى که نداى تفرقه بین شیعه و سنى را سر میدهد و به بهانه مذهب، میخواهد وحدت ملى را به هم بزند، چه شیعه باشد و چه سنى، مزدور دشمن است؛ چه بداند، چه نداند».
همچنین ایشان در دیدار اخیر میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی در تهران تشدید اختلافات میان شیعه و سنی و افزایش درگیریهای داخلی ملتهای مسلمان در سه چهار سال اخیر را عکس العمل ستمگران جهانی در مقابل تشدید بیداری اسلامی در تعدادی از کشورها برشمرده و تصریح میکنند:«مستکبران تلاش می کنند برای تحت الشعاع قرار دادن بیداری اسلامی، پیروان مذاهب مختلف اسلامی را با یکدیگر درگیر کنند و سپس با برجسته کردن اقدامات شنیع جریان تکفیری نظیرِ «جویدن جگر انسانهای به قتل رسیده»، اصل اسلام را در افکار عمومی جهانیان، زشت جلوه دهند. بدون تردید این مسائل یک باره به وجود نیامده است و قدرتهای جهانی برای ایجاد آنها، مدتها برنامهریزی و سیاستگذاری کردهاند».
در این میان یکی از برنامههای غرب برای تفرقهاندازی در جهان اسلام تاسیس شبکههای به اصطلاح اسلامی در قالب شیعه و سنی است که به توهین علیه مقدسات مذاهب اسلامی و تفرقهافکنی میپردازند که در این میان میتوان به سه شبکه تلویزیونی شیعی «فدک»، «اهل بیت» و «سلام» اشاره کرد که دقیقا در راستای سیاستهای غرب به اختلافافکنی و کینهآفرینی میان مسلمانان از طریق توهین به مقدسات اهل سنت می پردازند.
حجتالاسلام حسین ابراهیمی در گفتوگو با ایکنا درباره وجود جریانات اهانتگرا در میان شیعه و سنی اظهار میکند: «لازمه موفقیت شیعه و سنی بر مقوله وحدت، همکاری با یکدیگر برای طرد جریان تکفیری و جریان اهانتگر در شیعه است، که در حقیقت هر دو جریان، به مثابه دو لبه یک قیچی عمل میکنند».
وی میافزاید: «هر دو این جریانات در نهایت آبشخورشان استکبار جهانی است و از آن جا کمک میشوند، بنابراین لازم است که شیعه و سنی توجه وِیژه کنند به آینده امت اسلامی و هر دو تلاش کنند که این قیچی برندهای که از داخل مسلمانان علیه خودشان بهکار گرفته شده است را ناکارآمد کنند».
همچنین آیتالله تسخیری نیز معتقد است؛ «هر شیعهای که حرکات تکفیرگرایانه را دنبال کند، در مسیر از هم پراکندن جهان اسلام گام برداشته و «من حیث یشاء و من حیث لا یشاء» به مزدور غرب تبدیل شده است، زیرا روش ائمه معصومین(ع) ضد تکفیر و بر مبنای وحدت و ایجاد محبت میان اقوام مسلمان قرار گرفته است».
نفی تکفیر با مراجعه به روایات اهل بیت(ع)
وی تأکید میکند: « نفی تکفیر و طرد دیگر مذاهب اسلامی با مراجعه به روایات اهل بیت(ع) استنباط میشود؛ در نگاه اهل بیت(ع) افراطیون، حاملان اندیشههای باطل و بیارزشی هستند که نباید مجال حرکت به آنها داده شود».
مشاور رهبر معظم انقلاب در امور جهان اسلام براین باور است که « آنها که در کشورهای خارجی، شبکههای تلویزیونی چون «فدک» و «اهل بیت(ع)» را راهاندازی کردهاند، همه مزدوران غرب بوده و باید از جامعه اسلامی طرد شوند».
حجتالاسلام محمدتقی رهبر نیز درباره فعالیتهای ضد تقریبی در جهان اسلام اعتقاد دارد: «بهعنوان مثال اگر ما با ادعای تشیع و اعتقاد به اهل بیت(ع) سخنانی بگوییم که احساسات طرف مقابل را جریحهدار کند، قطعاً برخلاف مصالح امت اسلام و وحدت مسلمانان است.
وی تصریح میکند: «گاهی به نام دفاع از مذهب، نام خلفا را میبرند و تعابیر نامناسب بهکار میبرند؛ همچنین بعضی رسانههای خارج از کشور به مقدسات اهل سنت توهین کرده و فحاشی میکنند».
امام جمعه موقت اصفهان درباره این شبکههای تلویزیونی به اصطلاح شیعی معتقد است؛ «رسانههای مدعی شیعهگری که در امریکا دفتر دارند، به اسم اهل بیت(ع) ولی در جهت مخالف مصالح امت، حرکت میکنند، از آن طرف هم در عالم اهل سنت نسبت به شیعه بدبینیهایی ایجاد میکنند که همه اینها خطرناک و به صلاح امت اسلامی نیست».
براین اساس ضروری است یک آشنایی اجمالی با این سه شبکه به اصطلاح شیعی، گردانندگان و دیدگاهها و اهداف اصلی آنها صورت گیرد:
شبکه اهل بیت(ع)
این شبکه با مدیریت فردی افغانی به نام «حسن اللهیاری» در قم تأسیس شد و عوامل آن با انتخاب این نام مقدس، سعی داشتند در فضای فرهنگی قم، موقعیتی برای خود کسب کنند. اهل بیت، در دوره فعالیت خود در راستای برجسته ساختن اختلافات مذاهب اسلامی و همسو با سیاستهای انجمن حجتیه مطالبی را تهیه میکرد. تأکید بر سوگواری ایام فاطمیه به نام «محسنیه» و برگزاری جشنی موسوم به «عیدالزهرا» و به مناسبت مرگ عمر بن خطاب مهمترین اقدامات این شبکه بود.
از جمله دیدگاههای سیاسی «اللهیاری» می توان به ایجاد تفرقه بین شیعه و سنی، ایجاد فاصله بین شیعیان و مرجعیت معظم شیعه، مقایسهٔ حکومت امام خمینی (ره) با حکومت عباسیان و پیروی و اعتقاد به تفکر حجتیهای اشاره کرد.
او از افرادی است که معتقد است هیچ کاری برای ظهور نباید انجام داد و فقط باید منتظر باشیم تا خدا هر زمان خواست امام زمان(عج) را بفرستد. از دیگر برنامههای این شبکه ترویج قمهزنی است و میگوید به عشق امام حسین (ع) همه کاری باید کرد، اما در واقع هدف این جریان سوق دادن تشیع به سمت حجتیه است تا به اهل سنت فحش بدهد و یا حتی حکم قتل برادران اهل سنت را صادر کند.
شبکه سلام
این شبکه را می توان مروج اسلام سکولار یا اسلام منهای سیاست قلمداد کرد. این شبکه کار خود را در روز عید غدیر سال 2005 آغاز کرد و مؤسس آن یک روحانی به نام «محمد هدایتی» است. گردانندگان این شبکه مدعی هستند که این شبکه به هیچ گروه سیاسی متعلق نیست و هدفش ارائه مطالب اسلامی غیر سیاسی است که البته این ادعا با ورود این شبکه با حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری 88 زیر سئوال رفت و ادعای دروغین این شبکه را نشان داد.
در سالهای اخیر این شبکه و مسئولان آن تلاش بسیار زیادی کردند تا موضوع قمهزنی را به عنوان یکی از سنتهای اسلامی معرفی کنند و این موضوع مورد استقبال دشمنان واقع شد. در یکی از این برنامهها، محمد هدایتی، مدیر شبکه سلام و از کارشناسان دینی صدای آمریکا ریشه قمهزنی را در قرآن دانست و با تحریف آیاتی از کلام الله مجید تمام تلاش خود را برای تطبیق دادن موضوع قمه زنی با آیات قرآن به کار گرفت.
یکی از نشانههایی که این شبکهها از سوی آمریکا حمایت میشود این است که بر طبق قوانین ماهوارهها اگر شبکهای اختلافافکنی مذهبی انجام دهد و یا به مذاهب رسمی توهینی روا دارد، محکوم شده و بلافاصله از روی ماهواره قطع میشود، اما این شبکهها به رغم فعالیتهای مخدوش و اختلافافکنانه، همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند. هرچند بنابر ادعای گردانندگان این شبکه، هزینه مخارج این شبکه توسط خود بینندگان شبکه از طریق پیوندهای موجود در سایت و یا برنامههای درخواست برای کمک مالی تأمین میشود.
شبکه سلام بارها بر جدایی دین از سیاست تأکید کرده است و البته بارها با سیاسیکاری سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره) و سالگرد انقلاب اسلامی را مورد غفلت و بیتوجهی قرار داده است. ایجاد اختلافات مذهبی و توهین به اهل سنت نیز از برنامههای مرسوم این شبکه بوده و هست.
شبکه فدک
رویکرد غالب این شبکه تلویزیونی توهین به اهل سنت و مقدسات این مذهب اسلامی است. این شبکه در 27 فوریه 2011 توسط یک روحانینمای شیعی کویتی به نام «یاسر یحیی عبدالله الحبیب» تاسیس شد. وی متولد ۱۹۷۷ میلادی و فارغالتّحصیل رشته علوم سیاسی از دانشگاه کویت است.
وی زمانی که تنها 25 سال داشت پس از آنکه به دلیل توهین به اهل سنت از سوی دولت کویت دستگیر شده بود، پس از تحمل سه ماه زندان با فشار وزارت امور خارجه آمریکا و نهادهای حقوق بشری غربی از زندان بیرون آمد و به انگلیس پناهنده شد. وی پس از سکونت در لندن حیطه فعالیتهای خود را به شدت گسترش داد. روزنامه ای با نام shianewspaper به طبع رساند و حوزه علمیه «امامین عسکریین»را در لندن به راه انداخت. بعدتر اما برای آن که سخنان فتنهگرانهاش بهتر شنیده شود، شبکه ماهوارهای «فدک» را با حمایت انگلیسیها تأسیس کرد و در سال 2010 نیز مکان هیئتش در لندن را به حسینیهای بزرگ به نام «حسینیه سیدالشهدا» منتقل و مکان جدید را مجتمعی برای حوزه علمیه، هیئت، دفتر کار، مؤسسه رسانهای، شبکه ماهوارهای فدک، روزنامه شیعه و پایگاه اطلاعرسانی