به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری مسلم پیمانی، رئیس اداره نظارت بر بورسها و و بازارهای سازمان بورس، با موضوع «بررسی روند یک سال اخیر بازار بورس»، عصر امروز، چهارشنبه 9 بهمن 92 در محل خبرگزاری نسیم برگزار شد.
خرید صکوک؛ دلیل عدم خروج سرمایه از بازار بورس
بر اساس این گزارش، پیمانی در سخنان خود اظهار کرد: در چند روز گذشته، یک ترس عمومی در بورس و فرابورس ایجاد شده بود و بازار، یک روند نزولی داشت. این سیر نزولی و ترس عمومی، به گونهای شده بود که مجبور شدیم از طریق تبلیغات و اطلاع رسانیها، به مشتریان ثابت کنیم که توافق ژنو به تازگی در حال اجراء شدن است و این روند نزولی، ادامهدار نیست و دلیل منطقی برای نگرانی وجود ندارد.
وی در پاسخ به این پرسش که در چند روزی که بازار بورس، سیر نزولی داشت چه میزان سهام از این بازار خارج شد گفت: سهام قابل توجهی از بازار بورس خارج نشد و دلیلش هم این بود که بسیاری از افراد که سهم خود را میفروختند، صکوک، اوراق مشارکت و اوراق اجاره میخریدند. خیلی از پولها از بازار خارج نشد بلکه در کنار بازار پارک شد و به محض اینکه افراد، شاهد رونق دوباره بورس بودند، دوباره سهام خود را وارد بازار سرمایه کردند.
اسناد خزانه اسلامی طیف وسیعی از افراد را جذب خواهند کرد
رئیس اداره نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس، درباره دلایل این موضوع عنوان کرد: دلیل این امر، این است که هر وقت مشتریان احساس کنند که اوضاع بازار بورس مناسب نیست و چون نمیتوانند به راحتی سرمایههای خود را از بازار خارج کنند، به سمت اوراق تامین مالی اسلامی میروند که اوراقی بدون ریسک هستند. به همین دلیل حجم معامله ابزارهای مالی اسلامی به شدت بالا رفت.
وی درپاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا، مبنی بر اینکه انتشار اسناد خزانه اسلامی در چه مرحلهای است، این اسناد چه ماهیت و مزایایی دارند و چه جایگاهی در بازار سرمایه خواهند داشت اظهار کرد: فرآیندهای عملیاتی و مقدماتی انتشار اسناد خزانه اسلامی، تمام شده و به محض حل برخی از مشکلات پیشپا افتادهای که در این حوزه وجود دارد، منتشر خواهند شد و به نظر میرسد این اسناد خزانه اسلامی به دلیل مزیتهای زیادی که دارند- از جمله ریسکپذیری بالای آنها- طیف وسیعی از افراد را به سوی خود جذب خواهند کرد.
پارک پول؛ مزیت اسناد خزانه اسلامی
پیمانی در تبیین ماهیت و مزایای اسناد خزانه اسلامی عنوان کرد: یک راه تامین مالی برای دولتها، این است که فعالیتهای خود را به شکل شرکتی انجام دهند و از طریق بودجه و چاپ پول توسط بانک مرکزی، منابع خود را تامین کنند که این روش غلطی است اما راه درست این است که منابع لازم برای تامین مالی پروژههای دولتی، از خود مردم دریافت شود که نهتنها منابع مالی دولت را بدون چاپ اسکناس و افزایش نقدینگی تامین میکند، به این دلیل که نقدینگی را از جامعه بیرون میکشد، تورمزا نیست و باعث کاهش تورم هم میشود.
وی ادامه داد: این اسناد باید در بورس یا فرابورس منتشر شوند و مزیتش همان پارک پول است که افرادی که ریسک کارشان بسیاربالاست و نمیخواهند سهم بخرند این اوراق را میخرند. این اوراق، افرادی را که تاکنون به سمت بانکها تمایل داشتند را به خود جذب خواهند کرد و ریسکپذیری کارشان را نیز کاهش خواهند داد.
انتشار اوراق مشارکت بزرگ در سال آینده
پیمانی اظهار کرد: یکبار هنگامیکه در ایران نرخ بهره بالا رفت و برای صکوک مشکل پیش آمد، دو راهکار وجود داشت که یا باید نرخ صکوک بالا رود یا نرخ بهره پائین بیاید. باتوجه به شرایط آن روز، تصمیم گرفته شد نرخ صکوک بالا رود ولی ما رویکرد دوم را فراموش نکردیم که اگر کسی اوراق را تا سررسید نگه نداشت و خواست زودتر از دوره انتشار، سهام خود را به فروش برساند، این اوراق، دیگر بدون ریسک نخواهند بود.
وی تأکید کرد: باید اوراق مشارکت برای کسانی بدون ریسک باشد که حاضر باشند تا سررسید، آن را نگه دارند و اینگونه یک انگیزهای برای شرکتهای بزرگ وجود داشته باشد که این اوراق را منتشر کنند و زیر بار آن اوراق بروند. به همین دلیل است که اوراق مشارکت بزرگ، تاکنون منتشر نشدهاند. فعلاً باید اوراقی را منتشر کنیم که شرکتهای بزرگ هم حاضر به ریسکپذیری باشند.
رئیس اداره نظارت بر بورسها و و بازارهای سازمان بورس، در پایان اظهار کرد: بحثهای اولیه انتشار اوراق مشارکت بزرگ مطرح است و احتمالا سال آینده منتشر خواهند شد و به نظر من، هرچه اوراق، متنوعتر باشند و اوراقی همانند صکوک و مشتقات آن وجود داشته باشند و هرچه نهادهای متکفل این اوراق، بیشتر باشد طیف وسیعی را جذب خواهند کرد.