به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتالله سیداحمد خاتمی، عضو مجلس خبرگان رهبری، امروز، 11 بهمن در خطبههای نماز جمعه این هفته تهران، ابزار عبور از گردنههای سخت از نگاه قرآن را تقوا برشمرد و با استناد به آیه چهار سوره مبارکه طلاق، گفت: آن کس که برای خدا حریم نگاه دارد، خداوند مشکلاتش را برطرف خواهد کرد.
وی در ادامه مباحث خطبههای اول خود با موضوع «سبک زندگی دینی» با اشاره به رحمت میان مؤمنان به عنوان یکی از سرفصلهای این بحث گفت: از مصادیق رحمت، مهرورزی اعضای جامعه و احساس مسئولیت نسبت به یکدیگر است.
آیتالله خاتمی خاطرنشان کرد: از نگاه دین، جامعه، یک مجموعه است که خیر و شر آن متعلق به همه اعضاست و مانند کشتی اگر یک گوشه آن سوراخ شود، همه غرق خواهند شد. لذا اسلام، امر به معروف و نهی از منکر را مطرح می کند که به معنی نظارت همگانی است، نه فضولی و دخالت در امور دیگران و گامی برای صلاح و سداد است.
وی از تواصی و سفارش کردن به عنوان واژه همسان دیگری برای امر به معروف و نهی از منکر یاد کرد و گفت: در قرآن کریم، پنج بار «تواصی» به کار رفته است که چهار مرتبه آن مربوط به مؤمنان و یک مرتبه آن مربوط به کفار است.
خطیب جمعه تهران صبر، حق و مهر و مرحمت را سه حوزه بحث «تواصی» در قرآن ذکر کرد و افزود: منطق قرآن این است که جامعه دینی باید نسبت به یکدیگر این حالت تواصی را از دست ندهند.
وی در توضیح تواصی به صبر گفت: صبر، یعنی هزینه کردن در راه دین چرا که حفظ دین، تنها با شعار انجام نمی شود، گاه بذل جان، مال و یا آبرو می خواهد.
آیتالله خاتمی به حدیثی از امام صادق(ع) اشاره و اظهار کرد: حضرت(ع) می فرمایند: «نسبت صبر به ایمان، مانند نسبت سر به پیکر است»؛ وقتی سر نباشد پیکر یک کالبد بی روح است؛ یعنی اگر کسی حاضر نباشد در راه دین هزینه کند ایمان او به تاراج خواهد رفت.
وی با تأکید بر اینکه در بی حوصلگی ها باید به یکدیگر، تذکر دهیم، گفت: فرهنگ مقاومت، باید بازار گرمی داشته باشد، ایستادگی در راه خدا در همه حوزههای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی لازم است.
امام جمعه موقت تهران اضافه کرد: فرهنگ مقاومت در عرصه سیاسی با فرهنگ مذاکره در تعارض نیست، زیرا اگر مذاکرات سیاسی، عزت مندانه باشد، خود، جلوهای از فرهنگ مقاومت است.
وی با انتقاد از کسانی که فرهنگ مقاومت را در تعارض با فرهنگ مذاکره قرار می دهند، گفت: این دو تقویت کننده یکدیگر است و مسئولان بدانند هرچه این فرهنگ مقاومت در کشور، بیشتر باشد، آن ها در مذاکرات، مشت پرتری دارند.
آیت الله خاتمی یکی از جلوه های مقاومت در عرصه سیاسی و دیپلماتیک را مقابله به مثل عنوان و خاطرنشان کرد: جنگ احد که تمام شد، ابوسفیان به بالای کوه آمد و خطاب به مسلمانان گفت: ما بت «عزی» داریم و شما ندارید، پیامبر اکرم(ص) به مسلمانان فرمودند که شما هم پاسخ دهید ما مولایی چون خدا درایم و شما ندارید؛ وقتی دوباره ابوسفیان گفت: «زنده باد هبل» مسلمانان به فرموده نبی مکرم اسلام(ص) پاسخ گفتند خدا از همه چیز، بالاتر است.
وی با اشاره به اظهارات اخیر رئیس جمهور امریکا در مورد ایران گفت: این اراجیف به غرور ملی ما برخورد و باید در همان سطح به آن جواب داده شود؛ عزت 35 ساله ما مدیون مقاومت ماست و نماد ایستادگی ما همین شعار «مرگ بر امریکا» است.
خطیب جمعه تهران بعضی بی حوصلگی های داخلی نسبت به مقاومت 35 ساله را یادآور شد و تأکید کرد: می گویند ما از این شعارها و ایستادگی ها چه به دست آوردیم؛ پاسخ این است که ما عزت کسب کردهایم و عزت 35 ساله ما مدیون همین شعارهاست.
وی به صحنه آمدن مردم سالاری دینی در نتیجه انقلاب سال 57 ملت ایران در عصر حاکمیت دو تز حکومت لیبرالی و کمونیستی را یادآور شد و گفت: دشمنان می خواهند این برنامه، موفق نباشد، لذا تلاش می کنند، آن را شکست دهند و خداوند هم در سوره بقره آیه 217 می فرماید که کفار و مشرکان آن قدر با شما درگیر می شوند که شما دست از دینتان بردارید، اما نتوانستند و نخواهند توانست.
آیتالله خاتمی مورد دوم تواصی را مربوط به عرصه «حق» برشمرد و اظهار کرد: حق، مفهومی گسترده دارد که یک معنای آن قانونمداری است؛ در این راستا توصیه حق این است که همه عدالت و ضابطه مداری را ترویج کنند.
وی در این باره گفت: انتظار این است که همکاران اداری نسبت به هم این تواصی را داشته باشند و اگر می بینند که همکارشان پول زیرمیزی میگیرد، به او بگویند این پول، عاقبت ندارد و زندگی خودت و بچههایت را تباه میکند.
خطیب جمعه تهران از بی معنی شدن پارتی بازی و رشوه گرفتن به عنوان یکی از نتایج تواصی به حق نام برد و ادامه داد: در عرصه اقتصادی پول های مردم در بانک ها امانت است و باید بر آن ها نظارت شود که چگونه خرج می شود؟
وی با انتقاد از معوقات بالای بانک ها گفت: کجا نشسته اند مسئولان اقتصادی؟ چرا ضمانت های قوی نمی گیرند؟ چرا باید در بانک، ضمانت نامه 1000 میلیارد تومانی گم شود؟ نظارت کجا رفته است؟ من مسئولان را به نظارت بیشتر دعوت و توصیه می کنم که دینشان را به صحنه بیاورند.
آیت الله خاتمی به معنای دوم تواصی به حق اشاره و تصریح کرد: شایسته سالاری در انتصابات به گفته قرآن یعنی کسی را که می خواهیم به مقامی نصب کنیم، باید علاوه بر ایمان، تقوا و تعهد، لیاقت و توانمندی هم داشته باشد.
وی ماجرای اعتراض مردم به پیامبر به خاطر انتخاب طالوت به فرماندهی سپاه را متذکر شد و گفت: آن پیامبر در پاسخ به معترضان که به اشراف زاده نبودن و عدم تمول طالوت اعتراض داشتند، گفت: فرماندهی، توانایی علمی و جسمی می خواهد که طالوت دارد و این یعنی شایسته سالاری.
خطیب جمعه تهران خاطرنشان کرد: معنای شایسته سالاری این است که مسئولان از حزب سالاری، باندسالاری، نژادسالاری و رفیق بازی خودداری کنند.
وی با اشاره به توصیه امام علی(ع) به مالک اشتر مبنی بر رفتار پرمهر و محبت با مردم گفت: سومین عنصر تواصی، سفارش به مرحمت است که والدین و فرزندان و ... باید نسبت به هم رحمت داشته باشند، همچنین محبت مسئولان نسبت به هم که الحمدلله رعایت می شود و اگر نقدی به هم دارند، آن را رسانه ای نمیکنند.