به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، در ابتدای مراسم افتتاحیه جشنواره سیودوم فیلم فجر، ـ که اجرای آن را فرزاد حسنی بر عهده داشت ـ پیام رئیس جمهور توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خوانده شد و سپس گروهی از بانوان برنامهای اجرا کردند که در آن با پخش تصاویر از انقلاب خاطره شهدای انقلاب اسلامی را گرامی داشتند.
در ادامه برنامه نیز علیرضا رضا داد، گزارشی از عملکرد جشنواره فجر را به این شرح بیان کرد: راه پیش روی ما راه همواری نیست، اما راه رفتن در این مسیر برای ما امیدوارکننده و لذت بخش است.
دبیر سیودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر با تقدیر از حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از تمامی کسانی که در برپایی این جشن سینمایی ملی همراه هستند، تقدیر و تشکر به عمل آورد.
گرامیداشت یاد و خاطره حسن سراج زاهدی
رضا داد با گرامیداشت یاد و خاطر زنده یاد «حسن سراج زاهدی» و« پرتو مهتدی» فرصت را برای گرامیداشت نام تمام کسانی که سالیان سال در جمع ستاد برگزاری جشنواره فیلم فجر حضور داشتند غنیمت دانست.
وی با اشاره به پیام «دکتر حسن روحانی» رئیس جمهور کشورمان برای برگزاری جشنواره سیودوم تصریح کرد: از رئیسجمهور محبوب دولت برای ارسال پیام و لطف ایشان به این دوره از جشنواره فیلم فجر سپاسگزارم.
رضا داد با بیان اینکه پس از گذشت سیودو سال از جشنواره فیلم فجر، این پیک شادباش انقلاب اسلامی که فریاد شکست صدای استبداد بود، بیان کرد: اکنون جشنواره فیلم فجر مرد میانسالی است که میخواهد در راه خود استوار باشد و میراث گذشتان را بر شانه خود همچون بالی بلند، پرواز دهد که «سَلَامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ».
وی با اشاره به اینکه سیودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر، فصل دیگری از سینمای ایران است، ادامه داد: اهالی سینما با هم و در کنار هم ایستادن را بار دیگر تجربه میکنند. آنچه در این راه استوارمان میکند امید است به حضرت حق و فردایی که همچون شانههای طلایی خورشید سر به آسمان میساید و وعده میدهد رسیدن نارنج رادر گلوگاه بهار.
وی افزود: امسال زمستان چشم انتظار رسیدن بهار است و خود را با تدبیری بلند و امیدوار برای رسیدن بهار آماده میکند. در این بهار که فجرش میخوانیم، در این جشنواره که میزبان و میهمانش یکی است، میکوشیم تا در سال تحویل سینمای ایران کنار هم باشیم برای ساختن پرده ای سفید از امید و آگاهی.
سینمای ایران بارها راههای ناهموار را گذرانده است
دبیر جشنواره تاکید کرد: خوش بهحال ملتی که گذشته را انکار نمیکنند، اما تکرار هم نمیکنند. راه هموار نیست، اما رفتن امیدوارکننده و لذبتخش است و سینمای ایران عبور از مسیرهای ناهموار را بارها تجربه کرده است که «انالله یحب الصابرین».
رضاداد در پایان متذکر شد: امروز بیش آنچه تاکنون گفته شده است، نیازمند شنیدن هستیم پس سخن کوتاه میکنیم.
پس از سخنان دبیر جشنواره نیز از هما روستا بازیگر قدیمی سینما و تئاتر تجیلیل به عمل آمد. در این تجلیل رضا کیانیان و رخشان بنیاعتماد وی را همراهی میکردند. دیگر مراسم تجلیل این آیین نیز مربوط به قدردانی از مهدی هاشمی میشد که به درخواست هاشمی توسط سه تن از هنروران (سیاهی لشکر) محمد ذوالفقاری معروف به ممدلالی، غلامحسین میرزایی معروف به غلامژاپنی و چیچو انجام شد. دیگر مراسم تجلیل این آیین نیز به تقدیر از جانگیر میرشکاری صدابردار سینما اختصاص یافت.
سخنان رئیس سازمان سینمایی
در ادامه این مراسم حجتالله ایوبی نیز پیام خود را چنین قرائت کرد: «دیروز روز نمایش اقتدار سینما بود خانوادههای ایرانی پرشکوه و انبوه و پرشمار آمدند که بگویند که حاضرند با سینما آشتی میکنند از مدیران سینما سپاسگزارم که خیلی زحمت کشیدند.
هنرمندان گرامی سلام می کنم به شما و به سینمای ایران سینمایی به رنگ خدا و طعم گیلاس سینمایی که در این جهان پرآشوب بلمی به سمت ساحال ضیافتی از جنس نور. سلام می کنم به شما پیام آوران صلح و آرامش سلام به عزم و اراده شما. شما که می بخشید حتی اگر فراموش نکنید. سلام به قهرهایتان به کنایههایتان. به اعتراضهای نجیبانه به نامههای سرگشاده. به روزنامهها، سایتهای سینمایی، خبرنگاران پرشور و خلاصه سلام به سینمای پرافتخار ایران.
از این که در سال تحویل سینمای ایران دفتر تازهای از فجری پر امید را می گشایم جا دارد خوشحال باشیم به خود ببالیم.خوشحالم که سینمای ایران به فردا میاندیشید و گذشته را آرام آرام به تاریخ می سپارد.
چرا سینمای این روزگار را سینمای امید ننامیم، سینمای ایران را سینمای امید مینامم زیرا مدیران و سینماگران میکوشند همدیگر را بفهمند چون بزرگان سینما آهنگ سینما کردهاند. چون جوانان پرشور اشتیاق سعی میکنند طرحی نو دراندازند. در فجر امسال آشتی بین دولت و هنر را جشن میگیریم. امیدوارم چون از سپیده و تا پاسی از شب به دیدارتان و به شنیدن میگذرانم ولی همچنان شرمنده درخواستهای فراوان دیدارم.
من امیدوارم چون شما مینویسید،اعتراض میکنید، قهر میکنید، امضا میکنید، طومار جمع میکنید. امیدوارم زیرا اگر او را نبود با من میلی چرا ظرف مرا بشکست لیلی. من امیدوارم پس هستم، زیرا رییس سازمان سینمایی هستم.
گمان میکنم که طوفانها را پشت سر گذاشتیم و چه زیبا گفت امام عدالت ونخستین شهید محراب که طوفان برای نوازش سرشاخهها نیست. طوفان برای آزمون ریشههاست.
سینما هنوز در آغاز راه است
ما هنوز در آغاز راهیم اما آغاز کردیم رفتن را. توشه راه برگرفتیم از دیدگاه های ارزشمندتان.آغاز کردیم رفتنی را به پشتوانه پشتیبانیهای بیدریغتان. به پشتوانه لبخندهای رضایتتان، به پشتوانه اعتماد متقابلی که دارد شکل می گیرد. میوه این اعتماد شیرین خواهد بود برای همه برای سینمای ایران برای نظام جمهوری اسلامی ایران.
بر این باورم نیاز امروز سینمای ایران گفتگو است. گفتگو به جای مجادله. گفتگو برای همدیگر را فهمیدن برای از بردن کدورتها گفتگو برای یافتن نقطه های پیوند؛ نقطه هایی که به هم می رسند و می شوند خط، خط زیستن ما با هم، خط ما خط سینمای ملی ایران، خط سینمای امید، خطی که متقاطع است، با خطوط اجتماعی و فرهنگی. خطی که سقفاش می تواند تا آسمان باشد، خطی که قرمز نیست به سمت خطوط قرمز واقعی نه توهمی میل نمی کند. بیایید با این نقطهها خطی برای سینمای ایران رسم کنیم. خطی که نه او خواند نه غیر. نه چپ خواند نه راست، آن خط سومی که ما باشیم؛ ما یعنی سینمای ایران. ما یک خط و یک نگاهیم و ما خود سینمای ایرانیم.
گفتگوی درونی بین خانواده سینما و گفتگوی بیرونی با همه آنهایی که در این سالها به سنیما بدگمان شده اند. بدگمان شدهاند به کسانی که برای منافع آنی و گروهی خود بسیاری را برعلیه سینما شوراندند. آنها که در مبارزات حرفه ای تیشه به ریشه اصل سینما زدند. آن ها که سینمای نجیب و شریف ایران را به وابستگی به بیگانه؛ به دشنی با دین و به ستیز با آیینها متهم کردند. از همه آن ها میخواهم که بازگردند و گذشته را جبران کنند. خود نیک میدانند که بر شاخ نشسته بودند و بن میبریدند. این گفتگو نیازمند شجاعت است. شهامت عذرخواهی و شجاعت بخشش؛ هر دو لازم است. به زودی حلقههای دیدارتان را با طیفهای گوناگون تصمیمگیر و تصمیم ساز کشور فراهم می کنم.
از شما می خواهم که مرا در این گفتگوی سازنده یاری کنید. اما سخن اصلی من با شما این است که آستینها را بالا زده و کار، کار و کار بیافرینید. برگشت بزرگان به سینما را جشن میگیریم و ورود اندیشههای جوان و خلاق به این عرصه را گرامی میداریم. همه آنها که ماندند و دل و دماغ آفرینش را از دست داده بودند برخیزند و دست به کار شوند. و به آنها که کوچ کردند رفتند نه برای ماندن، که برای برپای ماندن و برای بازگشت به آغوش میهن، به عنوان کسی که سالیان سال همدل ایرانی در غربت بودهام می گویم که هیچ ایرانی را توان زندگی به دور از خورشید رضوی نیست. ایرانی بدون دماوند و تخت جمشید بدون امامزاده صالح و تجریش؛ بدون عاشورا و نوروز هرگز قابل تصور نیست. به همه آنها هم میگویم که
اکنون که گل سعادتت پربار است، دست تو زجام می چرا بیکار است، می خور که زمانه دشمنی قدار است، دریافتن روزی چنین دشوار است
اما سخن رییس جمهور خواست مردم است زندگی پرامید و نشاط حق مردم است و سینما می تواند زندگی بیافرند. سینمایی میتواند جهانی شود که از جایی آمده باشد، نام و نشانی و شناسنامه ای. سینمای ایران باید ایرانی باشد؛ نمیتواند اسلامی نباشد. از کسانی که در این سی سال گذشته این چراغ را روشن نگه داشتند سپاسگزارم. از رضا داد سپاگزارم که این آیین باشکوه را سامان دادند. جشنواره تنها آیین است و هیچ جایزه ای جبران زحمات عاشقانه یک هنرمند نیست.»
برگزیدگان بخش مواد تبلیغاتی جشنواره سیدوم
در بخش پایانی مراسم نیر برگزیدگان هیئت داوران بخش مسابقه مواد تبلیغاتی سیودومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر برگزیدگان گرایشهای پوستر، نمونه فیلم و عکس این بخش را به این شرح معرفی کرد:
هیئت داوران دیپلم افتخار این بخش را به امیر شیبان خاقانی برای طراحی پوستر فیلم «دربند» اهدا کرد و بهزاد خورشیدی نیز برای طراحی پوستر فیلم «سر به مهر» سیمرغ بلورین و جایزه نقدی جشنواره را دریافت کرد.
هیئت داوران در این بخش دیپلم افتخار را به حسین جمشیدی گوهری و محمد شاهحسینی برای ساخت نمونهفیلم «سر به مهر» اهدا کرد و مانی حقیقی سیمرغ بلورین و جایزه نقدی جشنواره را برای ساخت نمونهفیلم «پذیرایی ساده» ازآن خود کرد.
هیئت داوران با تحسین عکاسی درخشان فیلم «تنهای تنهای تنها»، سیمرغ بلورین و جایزه نقدی جشنواره را به جواد جلالی برای عکاسی فیلم «برلین منفی ۷» اهدا کرد.
در این آیین از خانواده شهید شریفی راد نیز تجلیل به عمل آمد.