به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری سی و یکمین دوره جایزه «کتاب سال» و بیست و یکمین دوره جایزه «جهانی کتاب» صبح امروز، 15 بهمن با حضور سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد، علی شجاعیصائین، مدیرکل اداره کتاب، محمدرضا وصفی، دبیر جایزه جهانی کتاب و نجفعلی میرزایی، مدیرعامل خانه کتاب برگزار شد.
سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست با بیان اینکه کتاب سال یکی از قدیمیترین رویدادهای فرهنگی کشور است، گفت: حدود شصت سال است که این اتفاق فرهنگی در کشور سابقه داشته و از سال 1332 که این اتفاق فرهنگی آغاز شد، تاکنون با یک وقفه سه تا چهار ساله برگزار شده که در درازنای تاریخ 60 ساله پاس داشته شده و مورد احترام اصحاب رسانه قرار گرفته است و آن را به فال نیک میگیریم که در دولت تدبیر و امید در حال برگزار شدن است.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره تغییر ترکیب اعضای هیئت علمی جایزه کتاب سال افزود: مسیر طبیعی جایزه کتاب سال به این صورت بود که بازنگریهایی در زمینه داوریها و آئیننامه آن انجام شود و جایزه کتاب سال از دل جوایز کتاب فصل استخراج شود.
صالحی ادامه داد: پس از اینکه مسئولیت برگزاری این جایزه را برعهده گرفتیم، حدود 70 درصد مسیر تا دیماه طی شده بود و ما تنها در 30 درصد باقیمانده میتوانستیم اثرگذار باشیم، اما این سخنان به این معنی نیست که روند گذشته اشتباه بوده است، اما در این راستا دو راهحل داشتیم، یکی اینکه امسال جایزه کتاب سال را برگزار نکنیم یا اینکه به جایگاه علمی داوران و اعضای هیئت علمی احترام بگذاریم تا آثار مورد داوری قرار گیرند؛ چرا که نمیتوان یک گذشته را به راحتی ابطال کرد.
وی تصریح کرد: چند نکته در رابطه با این موضوع مطرح است؛ یکی اینکه در فرصت باقی مانده از آبان تا دی، تغییر برخی داوران انجام شد، با این نگاه که ترکیب و نگاههای تازهای هم داشته باشیم و این یک تزریق داوران جدید به گروههای قبلی بود و من تأکید هم داشتم که سلیقه و نگاههای مختلف اگر وجود دارد، اضافه کنیم.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد در ادامه گفت: بخشی از اعتمادسازی به این موضوع برمیگردد که افرادی که تریبون اصلی در اختیارشان قرار میگیرد، نگاهشان جناحی و خط و خطبازی نباشد؛ از این رو به نجفقلی حبیبی رسیدیم و از سوی دیگر در مسیر داوری نیز چون فرآیند یک فرآیند قدیمی بود، دستمان باز نبود، البته نمیگویم که ترکیب داوری مطلوب است، اما تلاش شده تا در انتخاب اعضای هیئت علمی هیچ توصیه وزارتی چه در اسامی و چه در انتخاب آثار نشده است.
وی درباره جایزههای دولتی بیان کرد: نمیتوان جایزههای دولتی را قطع کرد، اما باید فرآیند آن را رو به جلو و اعتمادساز به پیش برد تا جامعه علمی به آن اعتماد کند، بخش اعظم جامعه علمی باید به خروجی جوایز اعتماد داشته باشند و اختلالهایی که در این زمینه وجود دارد، امیدوارم به زودی رفع شود و در سال آینده بتوانیم یک فرآیند اعتمادساز ایجاد کنیم تا همگان بدانند پشت پستوهای بیاطلاع و بسته دیگران اتفاقی نمیافتد.
صالحی در پاسخ به اینکه چرا در بخش شعر و ادبیات هیچ کتابی برگزیده شناخته نشده است، افزود: حوزه شعر و ادبیات دغدغه مهمی است و گاهی در سالهایی با این موضوع روبرو میشویم و من از این امر متاثر و متأسف هستم که کشوری با مزیتهای هویتی و تاریخی ادبی کتابی در این حوزه به عنوان برگزیده ندارد، از این رو باید بدانیم مشکل در کجاست، ما بد داوری میکنیم یا در بیرون شرایط مطلوب نیست.
وی ادامه داد: در این راستا بغضی نسبت به حوزه ادبیات وجود ندارد، بلکه حب ویژه است و این تأسفآور است که در جایزه جلال و سایر جوایز ادبی نتوانیم یک اتفاق ویژه داشته باشیم.
صالحی تأکید کرد: جریان علمی کتاب سال باید فارغ از نظر و اظهارنظر مدیران اداری باشد و در این دو، سه ماه، نوع مناسبات آن و چگونگی آن را افراد و مدیران میتوانند شهادت دهند و تأکید میکنم که باید جریان علمی از جریان مدیریتی فاصله بگیرد.