پرویز علی اصل، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، گفت: بهطور حتم حضرت محمد(ص) میتواند محوری برای وحدت در جوامع و امتهای اسلامی باشد.
وی افزود: اگر بخواهیم مسئله وحدت را بهصورت ریشهای مورد بررسی قرار دهیم، لزوم توجه به یکپارچگی و وحدت به صراحت در قرآن کریم آمده است چون کلام وحی در جامعهای نازل شد که تمام افتخار مردم به قبیله و طایفهشان بود.
وی تأکید کرد: پس قرآن کریم ساختارهای آنها را از بین برد؛ چرا که همه قبایل علیه همدیگر بوده و پیوند خونی و قبیلهای به تمامی ارزشهای آنها سایه افکنده بود؛ بنابراین پس از نزول کلام وحی که در آن به لزوم برچیدن و حل اختلافات بین مسلمانان و ایمان به وحدانیت خداوند متعال امر شده بود، باعث شد که ایمان مشترک، جایگزین خون مشترک شود.
قرآن با تعبیرهای مختلفی به نهی از عوامل تفرقه میپردازد
این دکترای تاریخ، تمدن و فرهنگ ملل اسلامی ابراز کرد: قرآن کریم جملگی مسلمانان را با هم برابر میداند و با تعبیرهای مختلفی به نهی از عوامل تفرقه میپردازد و با بیان علتها و عوامل اختلاف، کسانی را که به پیامبر(ص) و روز رستاخیز ایمان آوردهاند را به یکپارچگی و اتحاد فرا میخواند.
علی اصل گفت: برای همین تعبیرهای مختلفی در آیات قرآن کریم همانند «لا تنازعوا» و «لا تفسدوا» آمده است پس کلام الهی براساس شعار محوری توحید، مؤمنان و مسلمانان و تمامی مردم را به وحدت و اتحاد دعوت کرده و بهطور اثباتی، ایجابی و امری و با تعبیرهای مختلف به مسئله وحدت تأکید کرده است.
وی افزود: واژههایی مانند «واعتصموا»، «رابطوا»، «تعاونوا»، «امت الاواحده» و «اخوه» در قرآن کریم برای حفظ وحدت مسلمانان آمده است؛ بنابراین تعالیم قرآنی از جمله رهنمودهایی که به یکپارچگی و تشکیل امت اسلامی انجامید، امروز بی کم و کاست در اختیار مسلمانان قرار دارد، همانطور که اعرابی را که در عصر جاهلیت بوده و در دینشان تفرقه وجود داشت را متحد کرد، همان تعالیم قرآنی اکنون نیز میان امت اسلامی وجود دارد.
این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: برای تقریب مذاهب اسلامی میتوان آیات مربوط به الفت و مهربانی را میان مسلمانان اشاعه داد و تبیین کرد که همان عوامل و مؤلفههایی که باعث شد اسلام میان دو تمدن بزرگ آن زمان پرچمدار علم شود، میتواند مسلمانان را به یک وحدت اساسی برساند.