به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی روابط ایران و مصر پرداخته است، براین اساس دفتر مطالعات سیاسی این مرکز اعلام کرد: ایران و مصر مشابهتها و اشتراکات تاریخی و فرهنگی زیادی با یکدیگر دارند که این امر میتواند محرک مناسبی برای بهبود روابط آنها باشد. دو کشور با برداشتن گامهای مشترک در شرایط حساس خاورمیانه میتوانند در حل و فصل مسائل منطقه تأثیرگذار باشند. نزدیکی دو ملت ایران و مصر و همراهی دو دولت در فضای کنونی خاورمیانه می تواند آثار و پیامدهای مثبتی به همراه داشته باشد.
ایران و مصر به عنوان دو قدرت منطقهای و تاثیرگذار جهان اسلام با گسترش همکاری می توانند منافع مشترک متعددی را از قبل این روابط پیگیری کنند و در راستای منافع مسلمانان منطقه و ازجمله ملتهای تحت ستم در اراضی اشغالی حرکت کنند. قرار گرفتن مراکز اصلی فقه تشیع و تسنن در ایران و مصر و نزدیکی منافع دو کشور در جهان اسلام شرایطی را پدید آورده است که می توان از آن برای بهبود روابط طرفین استفاده کرد.
مصر دروازه ورود به آفریقاست و همزمان به دلیل جایگاهی که در جهان عرب دارد می تواند باعث بهبود روابط ایران با جامعه عربی شود گسترش روابط دو کشور همچنین می تواند در تقویت اثرگذاری سازمان همکاری اسلامی نیز مؤثر واقع شود. رابطه ایران با مصر به عنوان یک کشور مهم سنی مذهب می تواند در کاهش نزاع مذهبی سنی – شیعی در منطقه تاثیر به سزایی داشته باشد و نقش قدرتهای فرامنطقه ای را در این امر کاهش دهد.
یقینا بهبود و توسعه مناسبات دو کشور ایران و مصر به عنوان و قدرت مهم منطقهای و اسلامی به نفع هر دو کشور است و می تواند بر حل و فصل مسائل منطقه ای تأثیرگذار باشد . بر این اساس لازم است که دستگاه سیاست خارجی کشور با اتخاذ دیپلماسی فعال و پویا در جهت کاهش عوامل واگرایی میان دو طرف تلاش کند و بر یافتن نقاط مشترک و تأکید بر زمینههای همگرایی میان دو کشور متمرکز شود. مجلس شورای اسلامی نیز با فعالیتهای پارلمانی از طریق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، افزایش مبادلات پارلمانی و گسترش فعالیت گروه دوستی پارلمانی ایران و مصر (در آینده و با تشکیل پارلمان جدید در مصر) میتواند کمک شایانی به دولت جمهوری اسلامی ایران در این زمینه داشته باشد.
در همین چارچوب به طور خاص پیشنهادهای ذیل برای بهبود مناسبات ایران و مصر توصیه میشوند: نخست آنکه، بهتر است گسترش مبادلات در حوزههایی صورت گیرد که تصویر ایران را در جامعه عربی مصر بهبود بخشد و تبلیغات منفی سلفیها در مورد ایران و شیعیان را در این کشور خنثی سازد. بر همین اساس، فعالسازی دیپلماسی رسانهای و نیز تبادل محصولات رسانهای اکیدا توصیه میشود.
دوم آنکه، تاکید میشود ایران در دیپلماسی بینالمللی خود بر همکاری با مصر در نهادهای چندجانبه بر اساس دغدغههای مشترک تمرکز کند. نهادهایی از قبیل سازمان همکاری اسلامی و جنبش عدم تعهد، بسترهای مناسبی برای بهبود روابط میان دو کشور به شمار میآیند.
سوم آنکه، گسترش تعاملات گردشگری در گرو بسترسازی فرهنگی در این زمینه است. مبادلات فرهنگی ایران در حوزههایی از قبیل آموزش عالی ، گفتوگوی میان ادیان و مذاهب و امثال آنها می تواند در بهبود مناسبات دو جانبه با مصر مؤثر باشد.