به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آئین تودیع و معارفه دبیرکل سابق و جدید نهادکتابخانههای عمومی پیش از ظهر امروز شنبه، بیست و ششم بهمن با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، منصور واعظی، دبیرکل سابق نهاد و محمدحسین ملکاحمدی، دبیر جدید نهاد کتابخانههای عمومی، برخی اعضاء شورای اسلامی شهر تهران، اسحاق صلاحی، رئیس سازمان کتابخانه و مرکز اسناد ملی و جمعی از کارکنان این نهاد برگزار شد.
در این مراسم ملکاحمدی گفت: از اینکه مجدداً توفیق خدمت در عرصه کتاب به بنده داده شده است، بسیار خوشحالم. اولین فعالیت اجتماعی من از کتابخانه «مدرسه خان» در یزد آغاز شد که برای سالها در آنجا به کتابداری افتخاری مشغول بودم. همچنین بسیار خرسندم که واعظی نیز در دوره مسئولیت خود همان قوانین و برنامههایی را اجرا کرد که در سال 1382 تصویب شده بود.
وی با بیان اینکه در این زمینه باید از 3 نفر تشکر کنم که به تصویب لایحه راجع به نهاد کتابخانهها بسیار کمک کردند، گفت: این افراد شامل احمد مسجدجامعی، وزیر فرهنگ و ارشاد وقت، پورزنجانی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس و آیتالله رضوانی میشود.
ملکاحمدی با بیان اینکه تلاش من در این دوره ادامه فعالیتهای مطلوبی است که در دوره قبل آغاز شده است، افزود: در همین راستا امور را با محوریت هیئت امنای نهاد ادامه خواهم داد.
دبیر نهاد کتابخانههای عمومی با بیان اینکه من در موقعیت سیاستگذاری نیستم، تصریح کرد: سیاستگذاری شأن هیئت امنا نهاد است و سیاستهای جدید با توجه به عملکرد گذشته، پیگیری، بازنگری و اجرا میشود و در این راه به بهرهگیری از ظرفیتهای قانونی، جلب مشارکتهای خیرین و همکاری با دستگاههای مختلف و در صدر همه این اقدامات توجه به نیازهای مخاطبان به خدمت خواهیم پرداخت.
ملکاحمدی با بیان اینکه در این دوره از فعالیت، کتابداران به طور خاص محور فعالیتها خواهند بود که بدون تلاش آنها کارها به پیش نمیرود، گفت: این وظیفه ما است تا به مسائل و مشکلات کتابداران توجه وافی داشته باشیم اما چیزی که اهمیت بیشتری دارد، روحیه و انگیزه آنها است.
وی با بیان اینکه موفقیت برنامههای توسعه در کتابخانههای عمومی امری دستوری و بخشنامهای نیست، اظهار کرد: این مهم نیاز به یک رویه دارد که این رویه در دولت تدبیر و امید و در رأس آن حجتالاسلام روحانی وجود دارد.
برقراری ارتباطی مؤثر با رسانهها
دبیر نهاد کتابخانههای عمومی با تأکید به برقراری ارتباطی مؤثر با رسانهها، گفت: در این دوره تلاش خواهم کرد تا اسناد بالا دستی یعنی سند چشمانداز، رهنمودهای مقام معظم رهبری(مد ظله العالی)، نقشه جامع علمی، الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت و برنامههای 5 ساله نظام سرلوحه فعالیتهای ما در نهاد کتابخانههای عمومی کشور باشد. همچنین در این مسیر قطعاً نیازمند حمایت و همکاری همه دوستان هستیم.
ارتباط دیرینه ایرانیان و کتاب
جنتی طی سخنانی به ارتباط دیرینه ایرانیان با کتاب و کتابخوانی اشاره و اظهار کرد: میان ملت ما و کتاب پیوندی دیرینه وجود دارد. کتاب آمیخته با فرهنگ بشر و همچنین رسانهای است که خداوند آن را برای ارتباط با بشر انتخاب کرده است و حتماً اگر نزد خداوند ساحتی بالاتر از کتاب وجود داشت، آن را برای ارتباط با مردم انتخاب میکرد، اما خداوند به «قلم» سوگند خورده و شأن قلم و کتابت را این گونه ارج نهاده است.
وی ادامه داد: در کشور ما به ویژه بعد از ورود اسلام، کتابخانههای عظیم و گستردهای به وجود آمد و ملت ما طی قرنهای متمادی با کتاب و کتابخوانی انس ویژهای داشته است. البته در گذشته دسترسی به کتاب آسان نبود؛ چراکه آثار به صورت دستی نوشته میشد و برای تدوین یک اثر تلاش شبانهروزی نیاز بود.
دغدغه انزوای کتاب در عصر فضای مجازی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: امروز با گسترش فناوری، سرعت نشر بیشتر شده و آثار به سهولت در اختیار قرار میگیرند؛ البته این موضوع این دغدغه را هم به وجود میآورد که با توجه به توسعه فضای مجازی، کتاب و کتابخوانی اهمیت خود را از دست بدهد. فکر میکنم در همین فضا هم کتاب جایگاه خود را دارد و آنچه در فضای مجازی مورد استفاده قرار میگیرد باید در آغاز مکتوب شود و بعدها در فضای مجازی مورد استفاده قرار بگیرد.
وی با اشاره به نهضت عظیمی که در حوزه کتابخوانی کشور ما طی عصر حاضر و به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی به وجود آمده است، گفت: آمارها نشان میدهد که نسبت به سالهای نخستین پس از پیروزی انقلاب اسلامی، آمار نشر در کشور ما دو برابر شده است. با این سابقه تاریخی، همه ما در قبال ارتقای علمی جامعه مسئولیت داریم.
صیانت از هویت ملی و دینی ضمن ارتباط با کتاب و کتابخوانی
جنتی عنوان کرد: اگر به رشد اخلاق در جامعه علاقهمند هستیم، اگر میخواهیم از هویت ملی و دینی خود صیانت کنیم و اگر میخواهیم با سایر جوامع بشری تعامل برقرار کنیم باید به نیازهای ملت در اقشار مختلف و با سطوح علمی گوناگون، در ارتباطی عمیق، مستمر و هدفمند با کتاب و کتابخوانی توجه کنیم.
شرایط مالی خوب نه؛ عالی است
منصور واعظی، دبیرکل سابق نهاد کتابخانههای عمومی همچنین اظهار کرد: نهاد کتابخانهها به لحاظ نرمافزاری و سختافزاری در شرایط مطلوبی است و به لحاظ امور مالی نیز در وضعیت خوب نه؛ بلکه در شرایط عالی به سر میبرد. باید از همین جا از محمود احمدینژاد، رئیس جمهور سابق و علی لاریجانی، رئیس مجلس تشکر ویژه به عمل بیاورم که در این سالها همواره به حمایت مالی از بنیاد پرداختند و هر سال سهم ما را در بودجه افزایش میدادند تا امسال که دولت افزایش بودجهای برای نهاد در نظر نگرفت و تنها مجلس 20 میلیارد تومان به بودجه ما افزود. در مجموع طی این 6 سال بودجه نهاد از 18 میلیارد تومان به 120 تومان رسیده است.
واعظی همچنین اظهار کرد: کارکنان نهاد کتابخانههای عمومی کشور، نماد واقعی شعار «ما میتوانیم» هستند که طی تنها 6 سال هدفی که در یک قرن محقق شده بود را مجدداً محقق کردند و میان مطالعه در کشور را به اندازه یک قرن پیش از آن افزایش دارند و چه سندی از این بالاتر که رهبر معظم انقلاب(مد ظله العالی) در دیدار با اعضا و کتابداران این نهاد، فرمودند: «انشاالله خداوند شما(کتابداران) را موفق و مؤثر بدارد. ما از زحماتتان تشکر میکنیم و از آنچه اتفاق افتاده خرسندیم.»
در این مراسم همچنین حمیدرضا چاکری، معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانهها و رضایی شریفآبادی، رئیس انجمن کتابداران و اطلاع رسانی سخنانی ایراد کردند. عباس شیبانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در سخنان کوتاهی در این مراسم، گفت: وظیفه میدانم از زحماتی که در فعال شدن کتابخانهها میکشند، تشکر کنم و این کاری است که باید ادامه پیدا کند.
در انتهای این مراسم آئین تودیع و معارفه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شد.