کد خبر: 1375508
تاریخ انتشار : ۲۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۳
کارشناس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم تأکید کرد:

سنت الهی قرض دادن را در جامعه رواج دهید

خبرنگاران افتخاری/ حجت‌الاسلام محمود لطفیان در نشست قرآنی «ضرورت احیای صحیفه سجادیه براساس هجمه‌ها و شبهات»، گفت: سنت الهی قرض دادن که باعث تقویت و دوام روابط اجتماعی است را در جامعه رواج دهید.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در این نشست گفت: دوستی و رفاقت در صورتی که با کسی باشد که شرایط و خصوصیات یک دوست خوب را از جمله انس با قرآن، نماز و مسجد دارد نقش بسیاری در موفقیت و پیشرفت انسان در زندگی فردی و اجتماعی دارد. معمولاً انسان‌ها تحت تأثیر دوستان قرار گرفته و از روش او پیروی و تبعیت کرده الگو می‌گیرد.

وی با اشاره به فرازهایی از دعای سی‌ام صحیفه با موضوع کمک خواستن از خداوند برای پرداخت بدهکاری، بیان کرد: انسان‌ها در روابط اجتماعی که دارند گاهی اوقات به دلایلی نیازمند می‌شوند و لذا از یکدیگر کمک می‌گیرند. در مورد قرض دادن به دیگران در قرآن و روایات بسیار سفارش شده است اما کسی که پولی از کسی قرض می‌گیرد باید در موعد مقرر طبق وعده آن را به صاحبش پرداخت کند.

حجت‌الاسلام لطفیان عنوان کرد: پرداخت به موقع قرض، دیگران را نیز به انجام این عمل خداپسندانه تشویق و این سنت الهی که باعث تقویت و دوام روابط اجتماعی است گسترش می‌دهد، اما پرداخت نکردن قرض و خلف وعده کردن مانع گسترش سنت قرض دادن می‌شود و طبیعتاً اثرات بدی بر روابط اجتماعی خواهد گذاشت، لذا امام سجاد(ع) به ما می‌آموزد که برای ادای قرض خود از خداوند درخواست کمک کنیم سپس در فراز دیگر دعای سی‌ام صحیفه سجادیه از اندوه قرض و فکر کردن به آنکه گاهی زندگی انسان را از مسیر تعادل خارج می‌کند به خدا پناه می‌برد.

وی افزود: در ادامه دعای سی‌ام امام سجاد(ع) به ریشه گرفتن وام و احتیاج پیدا کردن به دیگران در پاره‌ای موارد اشاره می‌فرماید و در قالب دعا راه حل اینکه انسان محتاج دیگران نشود و قرض نگیرد را به ما می‌آموزد. با توجه به اینکه گاهی ریشه محتاج شدن به دیگران می‌تواند اسراف و تبذیر باشد می‌فرماید «خدایا مرا از اسراف و زیاده روی در صرف مال بازدار».

لطفیان ادامه داد: سپس امام سجاد(ع) راه حل‌های کاربردی بیان می‌فرماید که عبارتند از؛ میانه‌روی و اقتصاد، به کار بردن روش نیکو در معیشت و زندگی و صرف مال به اندازه توانایی را به من بیاموز، روزی حلال(داشتن سال خمسی)، انفاق در راه خدا و خرج کردن در راه‌های خیر و نیکی. امام باقر(ع) نیز می‌فرماید «علامت و نشانه مؤمن سه چیز است، حسن تقدیر و نیک اندازه در معیشت، شکیبایی بر مصیبت و سختی، آموختن احکام دین».

کارشناس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم عنوان کرد: آنگاه امام سجاد(ع) توجه ما را به این نکته جلب می‌کند که اگر ثروت، مال و امکانات دنیایی برای ما فراهم نبود، بدانیم که خداوند به فقرا و تنگدستان عنایت داشته و اگر بر آن صبر و شکیبایی کنند تا در سایه گشایش خدا و تلاش خودشان به وضع بهتری برسند مورد رضای خدا خواهند بود.

وی بیان کرد: ولی چه بسیار افرادی که خود را به آب و آتش می‌زنند تا زندگی دنیوی خود را از هر راهی که شده سر و سامان ببخشند و چه بسا که آلوده به معصیت شده و سعادت دنیوی و اخروی خود را از دست می‌دهند. در صورتی‌که آنچه در پیشگاه خداوند دارای ارزش بوده تقوا و پرهیز کاری و اطاعت از دستورات خداوند است.

حجت‌الاسلام لطفیان عنوان کرد: مهم این است که عمل انسان مورد رضای خداوند متعال واقع شود حال می‌خواهد در وضعیت فقر باشد یا بی‌نیازی در هر دو صورت می‌تواند باشد. امام سجاد(ع) برای نشان دادن موقعیت فقرا در پیشگاه خداوند درخواست می‌کند که همنشین با فقرا را محبوب او گرداند.

وی گفت: البته برنامه‌های اقتصادی از دیدگاه قرآن و اهل بیت(ع) همواره در جهت فقرزدایی از جامعه است اما به هر حال عوامل مختلفی ممکن است باعث شود انسان برای مدتی هرچند محدود در فقر و تنگدستی قرار گیرد. در این شرایط بهترین شیوه مقابله با آن صبر، شکیبای و قناعت و راضی بودن به رضای الهی است همراه با شکر و تلاش کردن که وضع موجود را به مطلوب تبدیل کند.

کارشناس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم یادآور شد: پیروی از دستورات خدا، پیامبر اکرم(ص) و رهنمودهای ائمه معصومین(ع) به انسان این توان را می‌دهد تا علاوه‌بر برنامه‌ریزی مناسب معیشتی از رشد و کمال معنوی غافل نشده و اسیر ظواهر فریبنده نشود و تعادل نسبی را در زندگی خود و خانواده حفظ کند و در نهایت یقین داشته باشد که اگر در آن شرایط سخت، صبر و شکیبایی بورزد و از خدا اطاعت کرده و به لطف و بخشش او امیدوار باشد مورد رضای او قرار خواهد گرفت و گشایشی خواهد یافت و این بالاترین سعادت است.

وی در پایان عنوان کرد: فقر و تنگدستی که با صبر، تقوا، ایمان و اعتماد به خدا باشد، بسیار بهتر از آن ثروتی است که انسان را به خودبینی، ستم، سرکشی و طغیان دچار کند. اولی سعادت و دومی شقاوت و بدبختی را در پی خواهد داشت. آنگاه اشاره می‌کند که داشتن به تنهایی ارزش نیست بلکه اگر ثروت و مال در راه خدا باشد ارزش پیدا می‌کند و دراین باره در دعای سی‌ام می‌فرماید «آنچه از کالاهای نابود شدنی دنیا از من گرفتی عوض و به جای آن در آخرت که همیشگی است برایم اندوخته کن».

یادآور می‌شود، نشست قرآنی «ضرورت احیای صحیفه سجادیه براساس هجمه‌ها و شبهات» با رویکرد دعای سی‌ام صحیفه با همکاری دارالقرآن اداره‌کل تبلیغات اسلامی استان قم با حضور جمعی از اعضای طرح یاوران نماز در حسینیه صاحب‌الزمان این استان برگزار شد.

captcha