به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نخستین عصر شعر کودک و نوجوان شب گذشته، 26 بهمن با موضوع انقلاب اسلامی در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد.
علیرضا قزوه، مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری در این مراسم با بیان اینکه نگاه به گذشته ادبی که سابقهای 1100 ساله دارد، نشان میدهد که شعر کودک و نوجوان چندان در گذشته پررنگ نبوده است، گفت: در سرچشمههای شعر فارسی اشعاری قابل مشاهده هستند که مربوط به اواخر قرن اول و اوایل قرن دوم هجری هستند و کودکانی همانند کودکان ماوراءالنهر راوی آنها بودهاند که اشعاری را بعد از شکست اعراب درباره مردمان شمال بلخ بازخوانی میکردند.
شمار اندک شاعران کودک در مقایسه با شاعران بزرگسال
قزوه با بیان اینکه در بیان برخی شاعران رویکرد و ذائقه کودک قابل مشاهده است و درخشانترین دوره ادبیات کودک به 50 سال اخیر مربوط است که مرز شعر کودک و بزرگسال مشخص شده، افزود: شاعران بزرگی در عرصه ادبیات فارسی حضور داشتهاند و هنوز هم هستند که اشعار و حکمتهای نهفته در آنها به ذائقه کودکان نزدیکتر است؛ مانند حکمتهای سعدی که سالها در مکتبخانهها خوانده میشد. در آن دوران ادبیات کودک با نصیحت کردن اشتباه گرفته میشد.
وی همچنین از فعالیت اندک شاعران در حوزه کودک یاد کرد و گفت: تعداد شاعران بزرگسال بیشتر است؛ البته تعداد شاعران کودک و نوجوان قابل مقایسه با شاعران بزرگسال نیست. در این راستا اگر بخواهیم تذکره شاعران انقلابی را به نگارش درآوریم، با حدود دو هزار عنوان نام روبرو هستیم که فقط برخی از اسامی شاعران مطرح در آن میان دیده میشود که به شعرسرایی برای کودکان و نوجوانان نیز علاقه نشان دادهاند؛ در حالی که شعر، نیاز جامعه است که نیمی از آن را فرزندان شامل میشوند و همگی هم در معرض تهاجم دشمنان قرار دارند که فعالیت در این عرصه میتواند تفکر همه ما را بیمه کند.
تأکید رهبر معظم انقلاب درباره حوزه شعر
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب درباره حوزه شعر، اظهار تأسف کرد که کودکان در جلسات ادبی سالیانه سهم اندکی دارند. به عقیده وی با تخصصیتر شدن این فضا و ایجاد حوزه هنری کودک و نوجوان مقدمات حرکتی جدی برای فعالیت در این حوزه ایجاد شده است.
قزوه همچنین اظهار کرد: قلههای بسیاری در قالبهای مثنوی، قصیده و غزل وجود دارد، اما به دلیل دشواری در شعرسرایی، متاسفانه قلههای کمی در این قالب دیده میشود. البته امیدوار هستیم که شاعران به تولید آثار ارزشمند بومی در این حوزه بپردازند.
همچنین وحید ضیایی در این مراسم با بیان اینکه نباید کودکان را دست کم گرفت، افزود: هر فردی برای رشد خود نیازمند عبور از سه مرحله است که شتر، شیر و کودک بودن از جمله مراحل تشبیه شده به شمار میآیند و هیچ فیلسوفی نمیتواند به مقام اعلا برسد، مگر با بازگشتن به دوران کودکی.
وی با تأثیرپذیری کودکان از رسانههای مختلف اظهار کرد: نمیتوان با کودکان فقط با زبان پند و اندرز صحبت کرد، بلکه باید اندیشه را در قالب بیان برای آنها بازگو کرد تا برای کودکان قابل درک و فهم باشد.
مجموعه آثار مناسبی در حوزه سینهزنی و نوحهخوانی کودک نداریم
بابک نیکطلب، شاعر نیز در این مراسم گفت: مجموعهای مناسب در حوزه کودک و نوجوان برای ادیبان این حوزه وجود ندارد تا طی نشستی به نقد آن بنشینند. برای مثال مجموعه مناسبی در حوزه سینهزنی و نوحهخوانی وجود ندارد، این در حالی است که کودک در صف نخست این مراسمها جای دارند.
این شاعر افزود: همیشه تلاش میکنیم تا عقاید خود را به زبان کودکانه و قابل فهم برای فرزندان خود بگوییم، ولی حوزه شعر کودک، مسئلهای مستقل به شمار میآید و نمیتوان بیتوجه به آن به تولید اثر کودک و نوجوان با تکیه بر تفکر پرداخت.