کد خبر: 1376425
تاریخ انتشار : ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶:۵۰

نگاهی به شانس‌های شرکت‌کنندگان در مسابقات قرآن/ کمین نمایندگان خراسان رضوی برای کسب رتبه

گروه فعالیت‌های قرآنی: در سی و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن نخبه‌های قرآنی کشور به رقابت شش روزه‌ای با هم خواهند پرداخت که نتیجه آن برای هیچ کس مشخص نیست؛ خبرگزاری ایکنا برای اولین بار در طول برگزاری این مسابقات به بررسی شانس‌های کسب رتبه این دوره پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، همیشه قبل از برگزاری هر مسابقه‌ای پیش‌بینی نتایج آن بخش جدایی‌ناپذیر مسابقات است که برای علاقه‌مندان به آن حوزه هیجان ایجاد می‌کند.

در چند روز باقی‌مانده تا این دوره از مسابقات در صدد این هستیم تا شرکت‌کنندگان برجسته این دوره از مسابقات و افرادی که شانس‌های زیادی برای حضور در مراحل پایانی رقابت‌ها را دارند؛ بیشتر به علاقه‌مندان به فعالیت‌های قرآنی معرفی کنیم. مطمئناً هیچ شخصی به طور قطع و یقین نمی‌تواند آینده را پیش‌بینی کند و بگوید چه اتفاقی خواهد افتاد، اما پیش بینی نفرات برتر هر مسابقه‌ای رسم معمول رسانه‌ها برای ایجاد هیجان بیشتر بین مخاطبان است که ایکنا نیز از این قاعده مستثنی نیست.
برای این کار به صورت استانی عمل کرده‌ایم و نمایندگان استان‌هایی هم‌چون، خراسان رضوی، تهران و... که معمولاً نمایندگانی را در بخش نهایی مسابقات دارند و از بیشترین شانس‌ها برای کسب رتبه برتر برخوردارند را بیشتر در معرض معرفی قرار داد‌ه‌ایم و در اولین گزارش به معرفی شانس‌های کسب رتبه از استان خراسان رضوی پرداخته‌ایم.

معرفی شانس اول کسب رتبه برتر
محمد مشمول، متولد سال 1360 در مشهد مقدس است که نامش در بخش شرکت کنندگان سی وششمین دوره مسابقات قرآن ایران ثبت شده است؛ بی‌شک این نام بسیاری از شرکت کنندگان در سی و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن ایران را از کسب رتبه اول ناامید خواهد کرد.
محمد مشمول دارای کلکسیونی از رتبه‌های کشوری است که دو رتبه بین‌المللی هم در تکمیل این کلکسیون بی‌تأثیر نبوده است، کسب رتبه دوم مسابقات قرآن مالزی و رتبه اول مسابقات لیبی در سال 1388 حاصل حضور در عرصه‌های بین‌المللی توسط این قاری قرآن است.
در سطح کشوری در هر مسابقه‌ای که حضور یافته، موفق به کسب رتبه شده است که از جمله آن می‌توان به سه بار کسب رتبه برتر در مسابقات قرآن نیروهای مسلح در سال‌های 1384، 85 و 88، در مسابقات قرآن سازمان تبلیغات و مسابقات اوقاف اشاره کرد که حاصل آن چند بار حضور در فینال مسابقات قرآن اوقاف و کسب رتبه دوم در مسابقات سال گذشته بوده است؛ مشمول امسال از سهمیه فینالیست بودن سال گذشته استفاده کرده است و در این دوره حضور دارد.

تردید برای حضور در شیراز
شاید محمد مشمول را بتوان بزرگترین شانس کسب رتبه اول این دوره از مسابقات در رشته قرائت تحقیق دانست، وی که سال گذشته نیز در این مسابقات حضور یافته و موفق به کسب سکوی دوم شده بود، اما امسال تصمیم قطعی برای حضور در مسابقات را نگرفته است، مطمئناً این خبر برای رقبای اوخوشایند است؛ با اینکه کمتر از سه روز به آغاز این مسابقات مانده است، اما هنوز قهرمان 32 ساله خراسانی تصمیم قطعی خود را نگرفته که شرکت کند یا نه، خودش در گفت‌وگو با ایکنا میزان حضور یا عدم حضورش را پنجاه پنجاه عنوان می‌کند.
وی که در تلاوت‌های خود از سبک شحات انور استفاده می‌کند، در مورد رقبای خود در این دوره از مسابقات می‌گوید: «من هیچ شناختی از هیچ کدام از شرکت کننده‌ها ندارم و به دنبال اطلاعاتی هم در این زمینه نبوده‌ام، اما می‌دانم که افراد بسیار زیادی حضور دارند که سابقه‌اشان بسیار بیشتر از من است و توان کسب رتبه‌های برتر را نیز دارند».

شرایط کسب رتبه در مسابقات قرآن

محمد مشمول کسب رتبه در مسابقات را بسته به شرایط حاکم بر مسابقات می‌داند و بر این باور است که «نظر داوران، شرایط برگزاری مسابقات و بسیاری شرایط دیگر در کسب رتبه توسط شرکت کننده‌ها مؤثر است و صرف اینکه قاری یک تلاوت جذاب داشته باشد، تعیین کننده همه چیز نیست و بحث مسابقات جدای از تلاوت محفلی و عوام پسند است، مسابقات فاکتورهای خاص خود را دارد و در همان چارچوب نیز داوری می‌شود».

 نفر اول مسابقات ملی قرآن دانشجویان به دنبال کسب رتبه
علی قاسم‌آبادی، متولد سال 1356 در نیشابور یکی دیگر از شرکت‌ کننده‌های این دوره از مسابقات قرآن است که با استفاده از سهمیه مسابقات ملی قرآن دانشجویان در این مسابقات حضور می‌یابد؛ 25 سال است که در مسابقات قرآن حضور دارد و حاصل آن کسب رتبه در مسابقات قرآن نیروهای مسلح و نیز مسابقات ملی قرآن دانشجویان کشور بوده است که سال گذشته به دست آمده است.

حضوری 12 ساله در مسابقات
قاسم‌آبادی از سال 80 تا 92 به طور متناوب در مسابقات قرآن اوقاف در سطح استان خراسان رضوی حضور داشته است و همیشه یکی از رتبه‌های اول تا سوم این مسابقات به نام ایشان رقم خورده است، اما مهم‌ترین رتبه‌ای که وی در مسابقات سراسری قرآن اوقاف به دست آورده است، رتبه ششم این مسابقات بوده که در سال 88 به آن دست یافته است؛ سال قبل نیز آمادگی لازم برای کسب رتبه برتر مسابقات را داشت، اما به گفته خودش «استرسی که در روز برگزاری مسابقات به سراغم آمد، مانع از کسب نتیجه مطلوب شد».
قاسم‌آبادی که دارای مدرک کارشناسی در رشته علوم قرآن و حدیث از دانشگاه پیام نور است؛ استرس را بزگترین رقیب شرکت کنندگان در مسابقات می‌داند و می‌گوید: «هر کس بتواند بر استرس خود غلبه کند، می‌تواند برای کسب رتبه امیدوار باشد؛ البته در کنار این هر قاری باید تمرینات مرتبی نیز داشته باشد و هر قاری که حداقل یک ساعت در روز تمرین تلاوت نداشته باشد، از آمادگی دور خواهد شد». این شرکت کننده در سی و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن اوقاف به حضورش در طرح ارزیابی قاریان قرآن کریم که توسط شورای عالی قرآن اجرا می‌شود نیز اشاره‌ می‌کند و می‌گوید: «از حدود 1400 شرکت کننده‌ای که برای دریافت مدرک حضور یافته بودند دو نفر که یکی از آنها من بودم موفق به کسب مدرک درجه دو که معادل کارشناسی ارشد است، شدم».

رقابت سخت نمایندگان خراسان رضوی و تهران

از قاسم‌آبادی در مورد مهم‌ترین رقبایش که می‌پرسیم، از نام بردن از شخصی خاص طفره می‌رود و می‌افزاید: «همیشه نمایندگان‌ استان‌های خراسان رضوی و تهران با توجه به امکاناتی که در اختیار دارند، جزء شانس‌های اصلی کسب رتبه بوده‌اند؛ اما در سال‌های اخیر استان‌هایی هم‌چون خوزستان، اصفهان، آذربایجان‌ غربی و شرقی، اردبیل و بوشهر نیز پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته‌اند و همیشه در مسابقات نیم‌نگاهی هم به کسب رتبه‌های برتر داشته‌اند».
وی هم اینک به کار معلمی در دارالقرآنی که راه‌انداخته است، مشغول است و بیش از 200 شاگرد دارد. وی در این مورد می‌گوید: «با اینکه خداوند پس از 15 سال زندگی مشترک فرزندی به بنده عطاء نکرده است، اما در عوض محبت همه شاگردان را به گونه‌ای در دل من قرار داده‌ است که همه آنها را فرزندان خود می‌دانم».
قاسم‌آبادی در پایان در مورد قاریان مطرحی که در تلاوت خود از آنها الهام می‌گیرد نیز می‌گوید: «در اوایل کار نزدیک به دو سال در تلاوت‌هایم بیشتر از استاد عبدالباسط الهام می‌گرفتم، پس از آن برای مدتی تلاوت‌های استاد المنشاوی را سرمشق خود قرار دادم و حدود پنج سال نیز قرائت‌هایی بر اساس سبک استاد طبلاوی داشتم و پس از آن سعی کردم تا شیوه‌ قرائت استاد شحات انور را در تلاوت خود مورد استفاده قرار دهم».

حسین پورکویر، در معرفی خود تأکید خاصی بر معنای اسم فامیل خود که فرزند کویر باشد، دارد، وی  متولد سال 1362 در مشهد مقدس است که فعالیت قرآنی خود را از 14 سالگی آغاز کرده است و گام‌ نهادن به عرصه قرآنی را مدیون یکی از اساتید خود به نام «محمدحسن رخت‌مشهدی» می‌داند؛ از دیگر اساتید وی می‌توان به اخوان فاطمیان، رجایی، احدآبادی، مسگری و عباسی اشاره کرد.
تاکنون چهار بار موفق به راهیابی به مسابقات سراسری قرآن کریم شده است که حاصل آن و بهترین‌ آنها حضور در مرحله نهایی این مسابقات در سال گذشته بود که در نهایت موفق به کسب رتبه هفتم شد.
وی همه شرکت کنندگان در این دوره از مسابقات را دارای شانس قهرمانی می‌داند و می‌گوید: «در مسابقات قرآن اوقاف فاصله نفرات برتر بسیار اندک است و می‌توان برای هر شرکت‌ کننده‌ای شانس کسب رتبه برتر را متصور شد».

قاری قرآن بالاترین افتخاری است که کسب کرده‌ام
پورکویر تاکنون در مسابقات قرآن دانش‌آموزان که در سال 1380 برگزار شد، موفق به کسب رتبه دوم شده است؛ ضمن اینکه در مسابقات قرآن نیروهای مسلح نیز چندین دوره رتبه‌های برتر را از آن خود کرده است. وی در این مورد معتقد است: «مقام‌های دنیوی اصلاً برای من مهم نیست و بهترین مقام برای من همان مقام قاری قرآن بودن و قاری بارگاه هشتمین امام شیعیان بودن است که به آن نائل آمده‌ام».
پورکویر ازدواج کرده است و صاحب یک فرزند پسر به اسم «طه» است و در تلاوت‌هایش از استاد «محمدصدیق منشاوی» تقلید می‌کند.

رقابت روحانی خوش صدای مشهدی با رقبا
حجت‌الاسلام مهدی شجاع یکی دیگر از شرکت کنندگان است که در مرحله استانی موفق به کسب رتبه اول رشته قرائت تحقیق شده است و مطمئناً کسب رتبه اول در مسابقات این استان نشان از توان بالای قاری مورد نظر دارد و اگر اتفاق خاصی پیش نیاید، می‌توان از وی به عنوان یکی از صعود کننده‌ها به مراحل پایانی یاد کرد؛ حجت‌الاسلام شجاع یکی از سه روحانی کاروان شرکت کننده از خراسان رضوی در این دوره از مسابقات است. وی متولد سال 1359 در مشهد مقدس است و از سال 1377 وارد حوزه علمیه شده است؛ وی فارغ‌التحصیل در سطح خارج است و در رشته تخصصی کلام اسلامی از مدرسه عالی نواب فارغ‌التحصیل شده است.
حجت‌الاسلام شجاع که صاحب یک فرزند دختر است، خاطره‌ای جالبی از به دنیا آمدن فرزندش دارد؛ «در مسابقات قرآن مرحله شهرستانی در مشهد ساعاتی پس از اینکه تلاوت خود را در مسابقات انجام دادم، به بیمارستان رفتم و فرزندم متولد شد و اصلاً از کم و کیف مسابقه‌ای که داده بودم، آگاهی نداشتم، زیرا بیشتر حواسم بر متولد شدن فرزندم متمرکز بود».
وی در سال 1373 و در دومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم دانش‌آموزی که در تالار وحدت برگزار شد، موفق به کسب رتبه اول شده است، وی تاکنون پنج بار به مسابقات سراسری قرآن راه یافته است؛ اما تا مرحله نیمه‌نهایی بیشتر نتوانسته است صعود کند و در این دوره امید زیادی به حضور در فینال مسابقات دارد.   
حجت‌الاسلام شجاع که از سال 1379 توفیق موذن حرم حضرت امام رضا(ع) را یافته است، در تلاوت‌های خود بیشتر از سبک «شحات انور» استفاده می‌کند، هر چند که در روزهای ابتدایی تلاوت خود بیشتر از استاد «عبدالباسط» تقلید می‌کرده است. 

حضور 10 نماینده در رشته قرائت تحقیق از خراسان رضوی
استان خراسان رضوی در این دوره از مسابقات با توجه به سبقه قرآنی که دارد، در رشته قرائت تحقیق 10 نماینده دارد که پنج نفر از آنها از طریق مسابقات قرآن و پنج نفر دیگر از طریق سهمیه‌های دیگر موفق به راهیابی به مرحله نهایی شده‌اند که از جمله آنها می‌توان به عباسی، مختار دهقان، مهدی تقی‌پور، سعید بیژنی، امیر لعل‌اول و حامد علیزاده اشاره کرد.

نکته جالب در مسابقات قرآن که آن را متفاوت از سایر مسابقات می‌کند، جو معنوی حاکم بر آن است که رقبا برای رقیب چیزی جز موفقیت را نمی‌خواهند، نکته‌ای که در این گفت‌وگوها اکثر مصاحبه‌ شونده‌ها نیز به آن نیز اشاره کرده‌ بودند؛ در مسابقات قرآن تمام هم و غم شرکت کننده، استفاده از فضای قرآنی است و اینکه در محضر آن چیزی یاد بگیرد، منتهای آرزوی متسابقان برای رقبا سلامتی و کسب رتبه است.

captcha