به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام و المسلمین مجتبی ذوالنوری، دبیر کنگره شهدای روحانی در نشستی با اصحاب رسانه که امروز، 29 بهمنماه در ساختمان نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران برگزار شد، به تشریح چگونگی برگزاری این کنگره و عملکرد آن در دورههای گذشته پرداخت.
وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به مناسبت روز روحانیت و دفاع مقدس و سالروز شهادت حجتالاسلام و المسلمین شهید «فضلالله محلاتی»، اظهار کرد: شهید محلاتی به عنوان نماینده امام با همراهانش با هواپیمای مسافربری به سمت اهواز در حال عزیمت بود که در یکم اسفند ۶۴، همزمان با عملیات فتح فاو هواپیمایشان توسط دو فروند هواپیمای جنگنده عراقی در منطقه زرگان اهواز منفجر شد و این گروه به شهادت رسیدند. به همین دلیل اول اسفند به نام روز روحانیت و دفاع مقدس که به تأیید حضرت امام(ره) رسیده بود، نامگذاری شده است.
حجتالاسلام ذوالنوری تصریح کرد: شهید محلاتی شخصیتی منحصر به فرد و جامع بود؛ به نحوی که قبل از انقلاب با رژیم ستمشاهی مبارزه میکرد. این در حالی بود که 16 سال بیشتر سن نداشت، اما با این وجود به واسطه آشنایی با شهید نوابصفوی و فدائیان اسلام به عنوان مبارزی خستگیناپذیر، فعالیتهای ضدستمشاهی انجام میداد.
وی در ادامه سخنان خود به تشریح نقش روحانیت در دفاع مقدس و جبهههای جنگ پرداخت و افزود: بیشک جنگ ما با عراق، یک جنگ نابرابر بود. عراق از لحاظ تجهیزات، منابع انسانی، پیشتیبانی مالی و نظامی از ما بالاتر بود. توان نظامی صدام در منطقه بینظیر بود و از سوی اکثر کشورهای جهان حمایت میشد. همین موضوع، سؤالهای فراوانی را در اذهان کسانی که در جبههها حضور نداشته و دوران دفاع مقدس را ندیدهاند به وجود آورده که چگونه میشود با دستان خالی در مقابل چنین نیروی نظامی ایستاد.
حجتالاسلام ذوالنوری ادامه داد: ویژگی بارزی که در جای جای دفاع مقدس به چشم میخورد، نقش عوامل معنوی در میان رزمندگان در تمامی سطوح بود. رزمندگانی که با عزمی راسخ و با تکیه بر آرمانهای اسلامی، پای در راهی خطیر گذاشته بودند و با جان خود در مقابل رژیم بعثی ایستادند.
وی اظهار کرد: پیروزی ایران در 8 سال دفاع مقدس مرهون تجهیزات و ادوات نظامی نبود، بلکه مرهون بُعد معنوی جنگ بود. بُعدی که باعث میشد رزمندگان کاستیها را ندیده و با تمامی توان و با کمترین امکانات ممکن در مقابل ارتش تا دندان مسلح و مجهز به آخرین دستاوردهای نظامی جهان ایستادگی کنند و نگذارند حتی یک وجب از خاک کشورمان به دست ایادی استکبار بیفتد.
دبیر کنگره شهدای روحانی با تأکید بر نقش روحانیت به عنوان مؤثرترین عامل در زمینه بُعد معنوی جبههها، تصریح کرد: بررسی ابعاد مختلف نقش روحانیت در جبهههای جنگ نیازمند واکاوی دقیق است. اگر بخواهیم ابعاد مختلف نقش روحانیت را ترسیم کنیم، باید دستکم 100 عنوان کارکرد را برای روحانیت در جبههها بیان کنیم که در این نشست تنها به 7 محور کلی اشاره میکنیم.
وی اولین محور از نقش روحانیت در جبهه را محور کلی عنوان کرد و گفت: این محور اختصاص به امام(ره) و شخصیتهای محوری روحانیت در نظام اسلامی دارد. نقش امام در تقویت روحیه رزمندگان و تغییر روند جنگ حائز اهمیت بود. برخی مواقع یک جمله کوتاه امام(ره) روند جنگ را دگرگون میکرد.
حجتالاسلام ذوالنوری افزود: محور دوم، نقش پشتیبانی روحانیت بود. محور سوم نقش روحانیت در جبهه و نقش مدیریتی و مسئولیتی آنان در جبهههای جنگ علیه باطل بود. همچنین نقش فرماندهی روحانیون، چهارمین محور در جبهه محسوب میشد. طی 8 سال جنگ تحمیلی، 140 فرمانده شاخص روحانیت در جبهه به شهادت رسیدند.
وی نقش تبلیغی روحانیون در جبهه را به عنوان پنجمین محور برشمرد و اظهار کرد: روحانیت بعد از انقلاب اسلامی و به ویژه طی دفاع مقدس در همه شهرها و جبههها به تبلیغ دین مبین اسلام پرداخته و نقش اساسی در جذب رزمندگان را برعهده داشتند. همچنین روحانیت در جبههها نقش رژیم را به عنوان ششمین محور برعهده داشته و پا به پای رزمندگان از کیان ایران اسلامی دفاع میکردند.
دبیر کنگره شهدای روحانی، محور رزمی- تبلیغی را هفتمین محور نقش روحانیت در جبههها عنوان کرد و ادامه داد: بسیاری از روحانیون طی دفاع مقدس همزمان با کار تبلیغی، اسلحه به دست گرفته و جلوی دشمن ایستادند. در طول دفاع مقدس، قشر روحانیت، 73 شهید غواص، 88 شهید مخابرات، 47 شهید تخریبچی و 38 شهید اطلاعات عملیات را به خود دید.
وی با اشاره به اینکه 14 سال است کنگره شهدای روحانی به فعالیت میپردازد، اظهار کرد: در این مدت 26 یادواره و کنگره در استانهای کشور برگزار و در 5 استان دیگر نیز به زودی برگزار میشود. کنگره سراسری نیز در بهار 94 برگزار خواهد شد.
حجتالاسلام ذوالنوری آمار اولیه شهدای روحانی را 2776 شهید عنوان کرد و گفت: در دیدار با خانوادههای شهدا و تحقیقات میدانی که از سوی دبیرخانه کنگره صورت گرفته است، تاکنون 4350 شهید روحانی شناسایی شدهاند که از این میان، 72 شهید از اهل سنت هستند.
وی یادآور شد: شناسایی ایثارگران روحانی نیز مورد نظر قرار گرفت که تاکنون 9 هزار روحانی جانباز و 389 روحانی آزاده در سطح کشور شناسایی شدهاند. همچنین در این راستا 100 عنوان کتاب در زمینه شهدای روحانی از سراسر کشور به چاپ رسیده است.