فرجالله سلحشور، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه ساخت فیلم در حوزه تاریخ اسلام باید با نظر علما باشد، اظهار کرد: معتقدم که در حوزه مسائل دینی فصل الخطاب و قانون، بیانات علما و مراجع تقلید است، بنابراین وقتی این بزرگان می فرمایند که تصویرسازی از حضرت ابوالفضل (ع)، حضرت علی اکبر(ع) و حضرت زینب(س) حرام است، فیلمساز به هیچ وجه اجازه ندارد که تصویری از آنها ارائه دهد. اصل بودن نظر مراجع تنها به زمان حال خلاصه نمی شود، بلکه در طول تاریخ تشیع سخنان علما همیشه قانون بوده و تخطی از آن امکان ندارد.
وی افزود: البته زمزمههایی شنیده می شود که احمدرضا درویش (کارگردان رستاخیز) از برخی علما برای تصویرسازی از حضرت ابوالفضل(ع) اجازه دریافت کرده است. مسئلهای که اگر واقعیت داشته باشد باید آن را به صورت علنی ارائه دهد تا دیگر شاهد این اعتراضات نباشیم، والا اگر چنین اجازهای وجود نداشته نباید هیچ گونه تصویرسازی از اهل بیت امام حسین(ع) انجام شود.
سینمای ما متکی به باورهای اسلامی باشد
بازیگر فیلم «توبه نصوح» اضافه کرد: سینمای ما سینمایی نیست که متکی بر باورهای اسلامی و دینی باشد، بلکه اصول و قواعد خود را از سینمای غرب به ویژه هالیوود وام گرفته است. در حقیقت میتوان گفت در این سینما اصل خداوند نیست، بلکه این فیلمساز است که محور کارهاست، بنابراین در چنین فضایی کارگردان به جای این که به معنویات بپردازد به جشنواره و جایزه میاندیشد، پس این ابزار در جهت ارشاد حرکت نکرده بلکه مسیر انحطاط فرهنگی را در پیش گرفته است.
سلحشور ادامه داد: با توجه به توضیح فوق چنین سینمایی اجازه ندارد که تصویرسازی از امامان و امامزادگان داشته باشد مگر اینکه به واقع بتوان سینما را اسلامی دانست، اینجاست که چنین تصویرسازیهایی فاقد اشکال خواهد بود. نکته دیگر اینکه فیلمساز به خودی خود اجازه ندارد که تصویرسازی غیرواقعی از مضمون یا موضوعی داشته باشد، بلکه باید تکیهاش روی گفتههایی باشد که علما روی آن صحه گذاشتهاند، لذا وقتی در تاریخ کربلا گفته میشود که حرمله با تیر سه شعبه گلوی حضرت علی اصغر(ع) را هدف قرار داده، فیلمساز اجازه ندارد چیزی خلاف آن نشان دهد.
هزینه بیتالمال را نمیتوان با سلیقه شخصی خرج کرد
کارگردان یوسف پیامبر(ع) درباره هزینه فیلم «رستاخیز» که توسط بخش خصوصی تأمین شده، بیان کرد: من به شخصه معتقدم انسان باید به نسبت هر پولی که در اختیارش قرار میگیرد امین باشد، خواه آن پول را جمهوری اسلامی داده باشد یا اینکه بخشی خصوصی. نکته دیگر اینکه پول مسلمانان که با تسلط بخش خصوصی در اختیار فیلمساز قرار گرفته فرقی با بیتالمال ندارد و باید درباره آن دقت نظر شود مگر اینکه فیلمساز بگوید من پول خود را از غربیها گرفتم، پس نوع خرج کردنش هم فقط به خودم مربوط است.
وی در پایان اظهار کرد: مطمئنم که درباره عاشورا باز هم فیلم ساخته خواهد شد و اینگونه نیست که برخورد با فیلمی که تحریف کرده سبب خواهد شد که دیگری فیلمسازی سراغ عاشورا نرود. نکته دیگر اینکه کار کردن درباره عاشورا نیاز به رخصت و اجازه دارد که از طرف صاحب آن صادر خواهد شد و هر کس به خودی خود اجازه ندارد که در این حوزه قدم بردارد.