کد خبر: 1377213
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۵
به مناسبت سالروز عملیات مولای متقیان(ع)؛

تنها ثمره حمله صدام به چزابه، به تعویق افتادن عملیات فتح‌المبین بود

گروه جهاد و حماسه: عملیات مولای متقیان(ع) در برابر حمله نیروهای بعثی عراق در سال 1360 و همزمان با اول اسفندماه در منطقه شوش دانیال انجام شد و تنها ثمره این اقدام برای عراق، به تعویق افتادن عملیات فتح‌المبین بود.

فردا، اول اسفندماه سالروز انجام عملیات مولای متقیان(ع) است که طی سال 60 و به منظور رویارویی با حمله دشمن به چزابه در منطقه عملیاتی شوش دانیال(محور جنوبی جنگ) صورت گرفت.

دشمن در جمع‌بندی اطلاعات خود، به ویژه توسط ماهواره‌های آمریکایی به این نتیجه رسیده بود که ایران به زودی در منطقه «شوش» عملیات بزرگی انجام خواهد داد؛ از این رو استحکامات و تمرکز شدید نیرو را در شوش ایجاد کرد و میادین مین را وسعت بخشید.
همچنین 10 تیپ مستقل به همراه چند تیپ «جیش‌الشعبی» به دو لشگر تقویت شده‌اش در منطقه افزود و برای پیش‌دستی در تاریخ 17 بهمن 1360، حمله خود را با شدیدترین آتش توپخانه و بمباران‌ها، صرف نبرد در چزابه کرد، اما با مقاومت نیروهای ایرانی رو برو شد.
در مقابل این حمله، نیروهای خودی با انجام عملیات «مولای متقیان(ع)» معروف به جنگ چزابه در یکم اسفندماه 1360 تلاش‌های بی‌رویه دشمن را عقیم گذاشتند. این عملیات دو هفته به طول انجامید و خسارات قابل توجهی را به یگان‌های تقویت شده ارتش صدام وارد کرد و تنها ثمر حمله عراق به چزابه این بود که عملیات سراسری و گسترده «فتح‌المبین» یک ماه و نیم به تعویق افتاد.
ارتش عراق در عملیات شکست حصر آبادان اعلام کرده بود که 80 نفر و در عملیات «طریق‌القدس» 34 نفر کشته داده است، ولی در نبرد چزابه شمار تلفات انسانی خود را 200 نفر اعلام کرد ‌که این تفاوت آمار، شمار تلفات فراوان عراق در چزابه را می‌رساند.

اهداف عراق از انجام عملیات چزابه 
عملیات چزابه با اهدافی به شرح زیر انجام شد؛
به هم ریختن سازماندهی نیروهای مسلمان ایران برای جلوگیری از عملیات فتح‌المبین.
به تعویق انداختن عملیات تا در فرصت به دست آمده عراق بتواند سیستم دفاعی نیروهایش را تقویت کند.
اینکه عراق در صورت موفقیت در بستان، جبهه فعال جدیدی را مقابل ایران گشوده و با گرفتن ابتکار عمل از عملیات ایران جلوگیری کند.
و نکته چهارم آنکه عراق از نظر جنگ‌افزار و مهمات، ایران را وادار به مصرف و استهلاک تجهیزات کند که در این راستا با حمایت شدید نیروی هوایی و آتش بسیار سنگین توپخانه، قوای عراقی دست به پیشروی می‌زنند، ولی با مقاومت جانانه نیروهای سپاه و بسیج مواجه شدند.

انجام  عملیات با فرماندهی شهید باقری/ پیام امام به رزمندگان عملیات چزابه

این عملیات، معروف‌ به‌ جنگ‌ چزابه و‌ با رمز «یا علی(ع) ادرکنی»، به‌ فرماندهی‌ سردار حسن‌ باقری‌ در یکم‌ اسفند 1360 با چهار گردان‌ که‌ فرماندهی‌ یکی‌ از آنها را شهید باقری‌ به عهده‌ گرفته‌ بود، انجام‌ شد و تلاش‌های‌ دشمن‌ عقیم‌ ماند. طی این عملیات، شهید باقری‌ ضربات مهلکی بر نیروهای دشمن وارد و مسئله چزابه را برای همیشه حل کرد. حماسه چزابه چنان بود که حضرت امام(ره) آن را الگو قرار داده و در جلسه‌ای خطاب به تعدادی از رزمندگان عملیات پدافندی چزابه که به حضورشان شرفیاب شده بودند، فرمودند: «شما در عملیات تنگ چزابه اعجاز آفریدید».

در عملیات تنگه چزابه و به منظور تصرف مجدد شهر بستان، صدام‌حسین، رئیس جمهور عراق شخصاً در منطقه حضور یافت و هدایت عملیات را به عهده گرفت؛ بدین ترتیب از 17 بهمن سال 1360 تا روز 27 همان ماه یکی از خونین‌ترین و وحشتناک‌ترین صحنه‌های نبرد در طول 8 سال دفاع مقدس در این منطقه به وقوع پیوست.

captcha