کد خبر: 1377942
تاریخ انتشار : ۰۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۸
مبدع طراحی خط تاکید کرد:

طراحی‌خط، هنری برای بیان خلاقانه مفاهیم قرآنی

گروه هنر: اکرم هادی گفت: طراحی خط به عنوان هنری خلاق می‌تواند به گونه‌ای قابل قبول‌تر در خدمت اندیشه‌های نوین قرار گیرد و با بهره گیری از موضوعات قرآنی و اعتقادی می‌توان به بیان هنرمندانه و خلاقانه این مفاهیم پرداخت.

اکرم هادی، خوشنویس و مبدع طراحی خط  در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره روش جدیدی که در طراحی خط انجام داده با بیان مطالب فوق اظهار کرد: این شیوه به دلیل تلاش پیگیرانه در هنر طراحی و ارزشی که در این رشته هنری وجود دارد و با آگاهی از قدرتمندی در هنر خط وارزش‌های ساختاری ومعنوی در این هنر، مرا به شیوه زیبای دیگری هدایت کرد که ضمن ارزش‌های هنری و معنوی، راهی فراخ و بی‌انتهاست برای کشف و تسخیر فرم‌ها و زمینه‌های جدید دیگری که از مرز تغییر فرم‌های شناخته شده تا خلق فضاهای حسی وانتزاعی پیش می‌رود.
وی افزود: می‌توان نام آن را شیوه یا سبک همانند آن ‌که می‌گوییم نقاشی‌خط، البته برای آن که قابل درک شود این شیوه را طراحی خط نامگذاری کردم، زیرا اساس آن بر طراحی استوار است و با آگاهی و تمرین بر هنر طراحی عمومی و بعد از آن با تمرین بر هنر خط و خوشنویسی و با استفاده از خلاقیت‌های فردی که آن نیز نیازمند به دانش مبانی تجسمی است، شکل می‌گیرد. دامنه این شیوه وسیع و جریان ساز و به دلیل استفاده از هنر طراحی امکان بروز خلاقیت‌های فردی در آن بسیار زیاد است.

وی ادامه داد: طراحی خط از دو جنبه می‌تواند مورد توجه باشد هنر طراحی که پایه واساس همه هنرها است و هنر خوشنویسی که دارای قدمتی طولانی با ارزش‌های زیبایی شناسانه وعجین با اعتقادات و فرهنگ ایرانی اسلامی است و از آنجا که طراحی برخوردار از آزادی در فرم و نقش است و بداهه‌گویی در آن زیاد است خط را که دارای مفهوم و پیچیده در اندیشه‌های انسانی است را به عرصه‌ها و چشم اندازهای متنوع دیگری سوق می‌دهد و این بیکرانگی به تولید تولد و تحول در فرم‌ها می‌انجامد و به خلق فضاهای حسی و ذهنی و به بیان اندیشه‌های نوین دیگری هدایت می‌کند که بعد از آموزش این شیوه ما به آبشاری جدید از فکر ودیدگاه خواهیم رسید و هر هنرمندی که آن را فراگیرد از راهی جدید در آینده آن را خواهد شکافت. در ضمن در اجرای این شیوه می‌شود از نشانه‌هایی برای بیان ایده وافکار خود از آن کمک گرفت.

خوشنویسی با اعتقادات اسلامی پیوند خورده است

وی در پاسخ به این سوال که این خط چه ارتباطی با موضوعات قرانی دارد، گفت: هنر خط و خوشنویسی در بخش وسیعی از اعتقادات دینی وادبیات و فرهنگ ما جلوه‌گر است، هنر خط که که دارای ویژگی‌های ارتباطی و ارزش‌های زیبایی شناسانه است و جای بسیاری برای تغییر و پیشرفت دارد، می‌تواند به گونه‌ای قابل قبول‌تر در خدمت اندیشه‌های نوین که ضرورت دنیای امروز است قرار گیرد این به دلیل وجود شیوه‌ای که آگاهانه و نیز جسورانه قادر باشد آن را متحول کند تا به کمک آن بتوان به مفاهیم جدید و یا با ساختاری جدید دست یافت، و به دلیل بهره گرفتن از نشانه‌ها می‌توان مرتبط با موضوعات قرآنی و اعتقادی به بیان هنرمندانه و خلاقانه این مفاهیم پرداخت و از آنجایی که هر هنرمندی با اندیشه خود به خلق فضای جدید می‌پردازد دامنه آن گسترده است و بیننده را درگیر معانی ضمنی و درونی آن می‌کند؛ هدفی که ضرورت دنیای امروز است، زیرا در مواردی که نمی‌توانیم آن را با کلمات بیان کنیم به بیان جدید از آن موفق می شویم کلمات و عباراتی که جنبه کلیدی و ارزش‌های معنوی و درونی دارند قادرند در هیئتی خلاق، آن مفاهیم را بروز دهند.

این خوشنویس اضافه کرد: گستردگی این طراحی خط در فرم، محدود به رشته‌ای خاص نیست، بلکه طراحی خط پایه‌ای برای هنر گرافیک است و باید به صورت واحدی در هنرستان‌ها و دانشگاه‌ها ارائه شود، همچنین در حوزه طراحی که طراحی عمومی است تا مرزهای طراحی حسی و ذهنی ادامه می‌یابد این شیوه دارای سایه روشن‌ها وحجم گونه است که قابلیت استفاده کاربردی در فضای سه بعدی و ساخت اشکال حجمی را دارد.

هادی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: این شیوه (طراحی خط) با بیش از هزار عدد از نام مبارک حضرت علی(ع) شکل گرفت که در این آثار و نام‌ها‌ی دیگر و بسم الله نیز وجود دارد. اهمیت این طراحی خط به این است که آموزش آن در حیطه هنرستان و دانشگاه به منظورآموزش آکادمیک قابل انجام است. در ضمن من آمادگی آن را دارم که تا با توضیات کامل برای آموزش به عنوان واحد درسی ارائه شود، البته در مقطع هنرستان رایزنی اولیه انجام شده و امیدوارم با حمایت مسئولین نهایی شود.

جذابیت‌های فراوان  طراحی خط

وی درباره جذابیت‌های این هنر برای  قشر جوانان، گفت: ظرافت و روانی وایجاد فرم‌هایی که اندیشه و فکر را فعال می‌کند، از امتیازات این طراحی خط است، همچنین در این روش از علامات و نشانه‌های ارزشی به گونه‌ای گسترده استفاده می‌شود چه به عنوان بیننده و چه کسی که برای یادگیری وارد این حوزه شود دارای جاذبه‌های بصری است.

این خوشنویس متذکر شد: متاسفانه در این روزها فرم‌های غیر ارزشی در بین جوانان شایع است که روی بسیاری ازمحصولات وجود دارد و اگر دارای معانی باشند جوانان آن را نمی‌دانند ولی به وفور از آن استفاده می‌کنند اما فرم‌های ایجاد شده در این شیوه با این گستردگی که خلق شده‌ می‌تواند بسیار در بین جوانان به عنوان فرم‌ها و شکل‌های ارزشی رواج یابد، چون هم به لحاظ خلوص و سادگی وهم بیان، کلماتی است که در فرهنگ ما و دیگر فرهنگ‌ها ارزشمند است.

عکس‌العمل مثبت اهالی هنر نسبت به طراحی خط

وی درباره عکس‌العمل نسبت به این طراحی خط  چنین توضیح داد: اساتید صاحب نظری  که سال‌ها در حوزه هنر به پژوهش و تحقیق مشغول هستند و نظرات آنها برای من مهم وارزشمند است درباره این طراحی خط اظهارنظر مثبت کرده‌اند. اولین نشست در خانه هنرمندان با لطف وهمکاری بهمن نامورمطلق برگزار شد. این نشست تخصصی با حضور ناهید عبدی آیکونولوژیست (تعبیر و تفسیر آثار هنری) و علی عباسی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی متخصص در نشانه شناسی و تخیل شناسی، علی اصغر مقتدائئ مولف بزرگترین کتاب دایره المعارف خط ایران و همایون علی آبادی منتقد هنری همراه بود. در ضمن کاخ گلستان ضمن برگزاری نمایشگاه  سخنرانی و بروشوری درباره این روش اظهار نظر کردند.
هادی در پایان خاطرنشان کرد: انتظارم از مسئولان این است که این شیوه را با همکاری آنها در مقطع دبیرستان و پیش دانشگاهی و در دانشگاه ارائه شود. من نیز تمام تلاشم را معطوف این خواهم کرد که هم به لحاظ عملی وهم تئوری به گونه‌ای جامع در واحدهای درسی هنر بگنجانم.
 

captcha