عبدالرضا عزیزی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری در راستای تغییر هرم جمعیتی در کشور، به تعریفی از پنجره جمعیتی پرداخت و گفت: اگر در یک جامعهای کودکان زیر 15 سال به زیر 30 درصد برسد و افراد بالای 65(سالمندان) به 15 درصد نرسد این امر پنجره جمعیت نام گذاری میشود، اگر نسبت کودکان و سالمندان نسبت به سنین فعال کمتر باشد در این صورت پنجره جمعیتی باز است و سهم افرادی که در سن بازار کار و فعالیتهای اقتصادی هستند بیشتر است.
نخستین باری است که پنجره جمعیتی برای ایران باز شده
عزیزی افزود: هم اکنون پنجره جمعیتی کشور ما باز و جوان است و این مهم هر چند وقت یک بار برای هر کشور اتفاق میافتد. از سال 1290 تاکنون که جمعیت در آن مقطع 9 میلیون بود و در حال حاضر به بیش از 70 میلیون رسیده، اولین باریست که پنجره جمعیتی برای ایران باز شده که اگر سیاست گذاری جمعیتی ما درست باشد و کسانی که در این پنجره قرار گرفتهاند در اولویت ما باشند میتوانیم با برنامهریزی صحیح از این پتانسیل نیروی انسانی که باعث توسعه کشور میشوند درست استفاده و باعث رشد اقتصادی و کاهش فقیر شویم.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به اینکه ما در یک کشور مذهبی و دینی زندگی میکنیم مطمئنا اگر شرایط ازدواج، مسکن و اشتغال پایدار را برای جوانان فراهم کنیم به طور حتم افراد با رسیدن به سن ازدواج این سنت حسنه را انجام داده و ازیاد نسل نیز به صورت اتوماتیک انجام خواهد شد.
برنامهریزی ما برای سیاستهای جمعیتی موفق نبوده است
وی یادآور شد: از سال 68 که تنظیم جمعیت مطرح شد و قرار بود کنترل شود که این امر هم اتفاق نیفتاد، قرار بود تا سال 90 رشد جمعیت به 2.3 درصد ولی هم اکنون این رقم به 1.3 درصد کاهش یافته است و سیاستگذاری ما براساس برنامهای که داشتیم موفق نبوده است.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اگر سیاستهای جمعیتی و برنامه ریزیهای ما در مسیر پنجره جمعیتی حرکت کند میتوانیم به سمت ازیاد نسل حرکت کنیم.
انتقاد از واگذاری طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده به کمیسیون فرهنگی مجلس
عزیزی در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: طرح 51 مادهای جامع جمعیت و تعالی خانواده توسط کمیته حمایت از جمعیت کمیسیون اجتماعی تهیه ولی مجلس پیگیری آن را به کمیسیون فرهنگی واگذار کرد که متاسفانه با گذشت چندین ماه از این اتفاق همچنان کمیسیون فرهنگی این طرح را به جایی نرسانده است.
وی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری بارها بر روی تسهیل ازدواج، اشتغال، مسکن جوانان و ازیاد نسل تاکید داشتهاند ولی ما شرمنده مقام معظم رهبری هستیم که در این حوزه به خوبی عمل نکردهایم. اگر ما حتی به 30 درصد منویات و مطالبات ایشان عمل کنیم بسیاری از مشکلات ما حل میشود ولی متاسفانه هم مجلس و هم دولت در این حوزه بسیار تعلل میکنند و ایرادات فراوانی داریم.
تشکیل کمیته پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در بخش پایانی سخنان خود گفت: اگر مجموعهای تحت عنوان کمیته مطالبات مقام معظم رهبری به منظور پیگیری مطالبات ایشان تشکیل بدهیم مطمئنا بسیاری از مشکلات کشور حل خواهد شد.