ابراهیم نکو، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، درباره سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی که مقام رهبری در سال گذشته مطرح کردند هشداری به مسئولین و دستاندرکاران کشور بود که برنامهریزی کنند و بدون توجه به نتیجه مذاکرات هستهای و حل مناقشات اقتصادی کشور ما با گروه 1+5 ، به این نکته توجه داشته باشند که اقتصاد مقاومتی، لازمه پیشرفت اقتصاد کشور است.
اقتصاد مقاومتی میتواند اهداف اقتصادی نظام را محقق کند
وی افزود: حتی اگر تحریمها با شدت بیشتری ادامه پیدا کند، اقتصاد مقاومتی میتواند این تحریمها را با ناکامی مواجه کند و حتی اگر نتیجه هم بدهد اقتصاد مقاومتی میتواند ما را به اهداف اقتصادی نظام برساند. با توجه به پیشینهای که در اقتصاد ما وجود دارد و آن تحریمهایی که از اول انقلاب و از زمان جنگ تحمیلی و بعد از جنگ وجود داشته و ما توانستیم به موفقیتهای خوبی برسیم و اقتصاد خود را مقاوم سازی کنیم، باید از آن تجربیات استفاده کنیم تا در شرایط فعلی نیز بر مشکلات اقتصادی چیره شده و اقتصاد کشور را به جلو ببریم.
دبیر اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اینها تجربیاتی است که ما در گذشته و در آن شرایط سخت کسب کردهایم و اکنون میتوانیم با توجه به شدت آن فشارهای وارده که سربلند از آن بیرون آمدیم، با یک رویکرد جدید تحت عنوان اقتصاد مقاومتی که ضمن اینکه مقاومت اقتصادی قبلی را خواهیم داشت یک پیشرفت، جهش و حرکت رو به جلو هم در اقتصاد داشته باشیم.
ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی؛ واکنش مقام معظم رهبری به تهدیدات سردمداران آمریکا
نکو ادامه داد: ما میتوانیم هم اقتصاد را مقاومسازی کنیم و هم به صدور مدل و محصولات اقتصادی خود به کشورهای مختلف روی بیاوریم. ما در زمانهای گذشته ثابت کردیم و کشورهای خارجی شاهد بودند که ما هر موقع در فشار قرار گرفتیم توانستیم موفقیتهای خوبی را به دست بیاوریم. مثلا در زمان جنگ تحمیلی، با وجود تحریمها و فشارهای بینالمللی توانستیم از آن مشکلات به راحتی عبور کنیم که این موضوع، نشان میدهد که مردم و مسئولان کشور، این توانایی را دارند که شرایط سخت را با موفقیت پشت سر بگذارند.
وی افزود: چون بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم، شاهد ادامه مذاکرات هستهای بوده و همچنین از جانب گروه 1+5 و حامیان آنها شاهد تهدیدهایی هم هستیم و ما رویکرد سیاست خارجی خودمان که همان نرمش قهرمانانه است را پیش میبریم اما از سوی دیگر مشاهده میکنیم که آمریکا و حامیانشان از رویکرد خود کوتاه نمیآیند و به تهدیدات خود میافزایند، لذا با وجود این شرایط ضرورت پیدا کرد که مقام معظم رهبری یک واکنش تند به سردمداران آمریکا و حامیانشان نشان دهند.
اقتصاد مقاومتی تولید داخلی را تقویت خواهد کرد
نماینده رباط کریم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: هدف رهبر معظم انقلاب از ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی در شرایط کنونی، این بود که به طرفهای خارجی بفهمانند در صورتی که شما به تهدیدها و تحریمها ادامه دهید ما میتوانیم با این رویکرد جدید و با بهکارگیری سیاستهای اقتصاد مقاومتی حرکت روبه جلو داشته باشیم و از این شرایطی که آنها درست کردهاند با موفقیت و سربلندی بیرون بیائیم.
وی افزود: لازمه پشت سر گذاشتن تحریمها، این است که باید این سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری را به درستی بهکار بگیریم و لذا اکنون به نظر بنده زمان آن است که در راستای اقتصاد مقاومتی، یک برنامهریزی را با دو دیدگاه داشته باشیم. دیدگاه نخست، این است که مذاکرات هستهای کاملا نتیجه خواهد داد و در این صورت اقتصاد مقاومتی، ما را با سرعت چند برابر به جلو خواهد برد و تولیدات داخلی را تقویت کرده و بومی خواهد ساخت و از سوی دیگر نسبت به نفوذ در کشورهای دیگر تلاش و اقدام خواهد شد.
عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی
دبیر اول کمیسیون اقتصادی مجلس، دیدگاه دیگر را سست باقی ماندن مذاکرات و عدم اراده غربیها برای حل و فصل مشکلات دانست و گفت: اگرطرفهای غربی ما ارادهای برای حل اختلافات فیمابین نداشته باشند و همچنان به سیاستهای غلط سابق و خصومت خود ادامه دهند؛ در این صورت است که باید با آن تجربیات قبلی که توانستیم اقتصاد خود را مقاومسازی کنیم اکنون بدون نیاز به حمایت خارجی با حمایت همه جانبه از تولیدات داخلی نسبت به پیشرفت اقتصادی خود اقدامات لازم را انجام دهیم.
نماینده رباط کریم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اکنون وظایف قوای مختلف، مردم و دستگاهها مشخص است و به نظرم در شرایط فعلی بدون در نظر گرفتن اینکه نتایج مذاکرات هستهای چه خواهد بود باید عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی در دستور کار مجلس، دولت و قوه قضایه قرار گیرد. باید نگاه خود را مبتنی بر اقتصاد مقاومتی تعریف کرده و در مجلس، لوایح را براساس آن به تصویب برسانیم.
پیامدهای مثبت اقتصاد مقاومتی
وی با اشاره به اینکه دولت باید در اجرای قوانین، اصول مربوط به اقتصاد مقاومتی را منظور کند، اظهار کرد: دولت باید دستگاههای مختلف را ملزم کند که همگی در چارچوب اقتصاد مقاومتی حرکت کنند و مردم هم از طریق رسانهها، جلسات مختلف و از طریق نمایندگان مجلس، نسبت به پیامدهای مثبت تحقق اقتصاد مقاومتی آگاه شوند و با حمایت از دولت و مجلس و سایر دستگاهها همراهی خود را را برای تحقق این امر نشان دهند.
موفقیت اقتصاد مقاومتی نیازمند همدلی دولت و مردم است
نکو تصریح کرد: برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی باید دولت و مردم با همدلی در این زمینه تلاش کنند. مردم از طریق صرفهجویی و دولت نیز در حرکت و عمل در چارچوب اهداف اقتصاد مقاومتی میتوانند در رسیدن به اهداف مورد نظر این سیاستها موفق باشند. همدلی و حرکت مردم و مسئولان در روند تحقق اقتصاد مقاومتی چشمانداز بسیار عالی را برای کشور به ارمغان خواهد آورد.
تفاسیر مختلفی از اقتصاد مقاومتی وجود داشت
دبیر اول کمیسیون اقتصادی مجلس، به عدم تعریف واحد از مفهوم و محتوای اقتصاد مقاومتی در میان مردم و مسئولین تا قبل از ابلاغ مدون سیاستهای اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: متاسفانه در مصاحبات و مذاکرات مختلف، شاهد کمترین توافق در نظرها درباره اقتصاد مقاومتی بودیم. در این مدتی که مقام معظم رهبری، تئوری اقتصاد مقاومتی را اعلام کردند شاهد نبودیم که یک اجماع در این باره وجود داشته و تفاسیر به همدیگر نزدیک باشد.
نکو تاکید کرد: تا قبل از ابلاغ این سیاستها، هر کس به ظن خود تفسیر و تعبیری از اقتصاد مقاومتی داشت. شاید این تفاسیر هم درست باشد چون چارچوب مشخصی برای تعریف اقتصاد مقاومتی وجود نداشت و به روشنی مشخص نبود که اقتصاد مقاومتی، چه چیزی را دنبال میکند و باید در چه چارچوبی حرکت کنیم که اقتصاد مقاومتی به اهدف خود برسد لذا اینجا ضرورت پیدا کرد مقام معظم رهبری این سیاستها را به صورت مدون ابلاغ کنند تا چارچوب آن نیز روشن شود.
اکنون زمان نظریهپردازی است
وی در پایان اظهار کرد: به نظر بنده، یکی از مسائلی که مهم بود و رهبری هم به درستی در این شرایط این سیاستها را ابلاغ کردند، همین اختلاف نظرها و پراکندهگویی و پراکنده نظر دادن افراد مختلف بود که خوشبختانه یک چارچوب مشخصی برای آن تعریف شد و اکنون افراد میتوانند براساس این سیاستهای کلی، تحلیلهای خود را در قالب آن داشته باشند و اکنون دوباره نوبت به مفسران اقتصادی ونظریهپردازان رسیده است که در این چارچوب نظرات خود را بیان کنند.