کد خبر: 1379036
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۵
ایکنا رصد کرد؛

خرید سوغات یا افزایش قیمت سفر به عتبات عالیات؛ صلاح مردم چیست؟

گروه اجتماعی: به دلیل عدم ارائه ارز مبادلاتی به سفر عتبات عالیات از سال آینده، هزینه سفر افزایش پیدا می‌کند، اما همچنان 200 دلار ارز مبادلاتی به زائران جهت خرید سوغات ارائه می‌شود؛ اما مطالبه مردم چیست؟ خرید سوغات یا کاهش هرینه سفر؟

به گزارش خبرگزاری بین‌الملی قرآن(ایکنا) با توجه به وعده‌های داده شده در خصوص کاهش 15 درصدی هزینه سفر به عتبات عالیات همگان منتظر اجرایی شدن این مسئله بودند که رئیس سازمان حج و زیارت از افزایش هفت تا 9 درصدی قیمت سفر به عتبات عالیات از سال آینده خبر داد.
افزایش هفت تا 9 درصدی قیمت سفر به عتبات عالیات
این خبری بود که سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت در آخرین نشست خبری خود (هفته گذشته) اعلام و عنوان کرد: بانک مرکزی از سال آینده ارز مبادلاتی بابت عتبات عالیات را به سازمان حج و زیارت نمی‌دهد و بنابراین هزینه‌های اعزام به عتبات عالیات با قیمت ارز آزاد محاسبه خواهد شد و این به معنی افزایش هفت تا 9 درصدی هزینه اعزام به عتبات عالیات است.
البته وی این مسئله را نیز عنوان کرد که همچنان 200 دلار ارز مبادلاتی به هر زائر برای سفر به عتبات عالیات ارائه خواهد شد.
وعده برای کاهش هزینه‌های سفر به عتبات عالیات
البته سعید اوحدی رئیس سازمان حج و زیارت (دو ماه پیش)  قبل از سفر به عراق به خبرنگاران اعلام کرده بود: 10 دلار هزینه‌ای که در فرودگاه نجف از زائران ایرانی گرفته می‌شود، 10 دلار هزینه‌ای که وزارت گردشگری عراق از هر زائر ایرانی می‌گیرد و تفاوت دو و نیم برابری هزینه دریافتی برای صدور ویزا توسط کنسولگری‌های عراق در ایران نسبت به صدور روادید برای زائران عراقی در سفر به ایران، هزینه‌هایی هستند که بایستی حذف و یکسان‌سازی شوند.
اوحدی اعلام کرده بود در صورت دستیابی به توافق با مسئولان عراقی در مباحث مطرح شده هزینه عتبات عالیات تا حدود 15 درصد کاهش پیدا خواهد کرد. 
حتماً با کاروان‌های تحت نظارت سازمان حج و زیارت به عتبات عالیات سفر کنید
این مطلبی است که طی سال‌های اخیر بیش از هر مسئله دیگری از زبان مسئولان سازمان حج و زیارت مطرح و از مردم خواسته می‌شود نه در قالب کاروان‌های به اصطلاح آزاد (که مجوز خود را از سازمان میراث فرهنگی دریافت کرده‌اند و اکنون تابلوی معاونت گردشگری همین سازمان در جلوی ساختمان حج و زیارت و البته کمی پایین‌تر از تابلوی اصلی این سازمان به چشم می‌خورد) بلکه در قالب کاروان‌هایی که زیر نظر این سازمان هستند و با دریافت خدمات از شرکت شمسا (شرکت مرکزی کارگزاران زیارتی در سراسر ایران که به صورت خصوصی اداره شده اما سازمان حج و زیارت بر آن نظارت دارد) راهی عتبات عالیات شوند، اما اگر قرار است قیمت سفر با کاروان‌های زیر نظر حج و زیارت افزایش پیدا کند، چرا مردم باید به سراغ این کاروان‌ها بروند؟
وابسته کردن هزینه سفر به عتبات عالیات به نوسانات قیمت ارز/ کدام قشر جامعه بیشتر عازم عتبات عالیات می‌شوند 
اگر قرار است از این پس ارز اختصاص یافته به عتبات عالیات با قیمت ارز آزاد محاسبه شود پس باید نگران انتقال نوسانات قیمت ارز در بازار به هزینه سفر عتبات عالیات بود. سفری که تقریباً سالیانه حدود یک و نیم میلیون ایرانی آن را انجام می‌دهند. افرادی که یقیناً نمی‌توان گفت همگی از قشر متمکن ایران هستند.
در همین خصوص برخی از صاحب‌نظران سفرهای زیارتی معتقد هستند باید در خصوص عدم اختصاص ارز مبادلاتی به سفرهای عتبات عالیات کار کارشناسی بیشتری صورت گرفته و راهکاری برای کاهش هزینه این سفر پیدا کنند.

نظری ندارم
مسعود اخوان مدیرکل سابق امور عتبات عالیات سازمان حج و زیارت در گفت‌و‌گو با ایکنا با اشاره به اینکه علاقه‌ای به اظهار نظر خبری در این خصوص ندارد گفت: در صورتی که گردهمایی و نشستی برگزار شود کارشناسان این حوزه می‌توانند نظر کارشناسی خود را اظهار کنند.
وی حتی پیشنهاد کرد رسانه‌ها و کارشناسان در این خصوص گردهم آمده و راهکاری برای حل این مسئله پیدا کنند.
سوغات بخریم یا هزینه سفر کربلا کاهش پیدا کند؟
به هر زائر ایرانی که عازم سفر به عتبات عالیات می‌شود 200 دلار ارز مبادلاتی ارائه می‌شود؛ 200 دلاری که صرف خرید سوغات می‌شود و نکته جالب اینکه مسئله خرید سوغات همیشه از سوی مسئولان حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت به شدت مورد انتقاد قرار داشته و مطرح می‌شود که معضل بازار گردی یکی از آفت‌های سفرهای زیارتی مردم کشورمان است.
با مباحث مطرح شده در بالا، آیا بهتر نبود ارز مبادلاتی ارائه شده به زائران حذف و به جای آن قیمت سفر به عتبات عالیات بر مبنای ارز مبادلاتی و نه ارز آزاد و به صورت ثابت محاسبه می‌شد. این اقدام از چند جهت می‌توانست مثمر ثمر باشد. اول اینکه هیچ دلیلی برای ارائه ارز مبادلاتی به زائران آن هم ارزی که صرفاً برای خرید سوغات (و خروج ارز از کشور) مورد استفاده قرار می‌گیرد، وجود ندارد و در هیچ کجای دنیا اصولاً ارز دولتی برای خرید سوغات به مسافران ارائه نمی‌شود.
از سوی دیگر با توجه به نوسانات بازار ارز، چرا باید قیمت سفر معنوی عتبات عالیات وابسته به قیمت ارز آزاد باشد. آیا این وابستگی به معنی تغییر مدام قیمت سفر نخواهد بود؟ و آیا به فرض کاهش محسوس قیمت ارز، قیمت سفر به عتبات عالیات نیز کاهش خواهد یافت؟
اگر قرار است برای مقابله با بازارگردی زائران ایرانی برنامه فرهنگی ترتیب داده شود چرا برنامه پیشگیرانه اجرا نشود؟ یقیناً در صورت حذف دلارهای ارزان ویژه خرید سوغات، انتظار مردم از زائران برای خرید سوغات نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
اما حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی شهسواری مدیرکل سابق امور عتبات و عالیات سازمان حج و زیارت و مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی کنونی سازمان، حذف ارائه دلار مبادلاتی به شرکت شمسا را اقدامی به عنوان گام اول اعلام و عنوان کرد: اگر در گام‌های بعدی بتوانیم در این خصوص تعدیلی صورت دهیم هزینه‌های سفر را کاهش خواهیم داد.
وی افزود: درست است که ما به دنبال بازارگردی زائران نیستیم اما در عراق ارز ایرانی استفاده نمی‌شود و باید با ارز رایج عراق مبادلات صورت گیرد، فعلاً به جمع‌بندی مشخصی در این خصوص نرسیده‌ایم و بر اساس نظر اعلام شده پیش‌خواهیم رفت اما امیدواریم که بتوانیم در گام‌های بعدی اقدامات بهتری صورت دهیم.
یکی از رؤسای کاروان عتبات عالیات نیز در همین خصوص گفت: خود ما ایرانی‌ها با اقداماتی که انجام داده‌ایم موجب شده‌ایم که بازاری‌های عراق به دنبال خرید و فروش کالاهای خود بر مبنای دلار باشند و الا در عربستان ( و در سال‌های گذشته در سوریه) ریال ایرانی مبنای معامله‌ها قرار داشت و مغازه‌داران این دو کشور نیز با این مسئله کنار آمده بودند.

از مردم می‌پرسیم
به نظر می‌رسد حال باید از مردم پرسید که آیا ترجیح می‌دهند قیمت سفر به عتبات عالیات کاهش پیدا کند یا ارز دولتی برای خرید سوغات دریافت کنند.

captcha