به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، جشن نخستین سالگرد تأسیس حوزه هنری کودک و نوجوان پیش از ظهر امروز سه شنبه 6 اسفند با حضور حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی؛ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محسن مؤمنیشریف؛ رئیس حوزه هنری و جمعی از مدیران و مسئولان فرهنگی و هنری و همچنین هنرمندان عرصههای مختلف در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در این مراسم طی سخنانی به اهمیت کار فرهنگی و هنری برای قشر کودک و نوجوان اشاره کرد و گفت: از جمله آرزوهای شخصی من سالها این بود که در قالب فعالیتهای ارزشی و انقلابی نهادی همچون حوزه هنری به شکل تخصصی به کار برای قشر مؤثر و آینده ساز مملکت نیز توجه شود.
وی گفت: البته با گذشت یک سال از آغاز به کار حوزه هنری کودک و نوجوان تا اندازه زیادی فعالیت زیربنایی برای انجام کارهای اساسی در آینده نه چندان دور برای کودکان و نوجوانان به انجام رسیده است و حلقههای کارشناسی و تخصصی شکل گرفته و امیدوارم در ادامه راه حرکتی مؤثر و هماهنگ در این زمینه صورت گیرد تا بتوانیم در جغرافیای توسعه یافتهتری قدم برداریم.
تولید محصول فرهنگی برای کودک و نوجوان دغدغه مقام معظم رهبری است
خاموشی توجه به اهمیت تولید محصولات ویژه کودک و نوجوان را از جمله دغدغههای مقام معظم رهبری در دیدار ایشان با اعضای کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی دانست و گفت: مخاطب اصلی این خواست رهبری در درجه نخست سازمان تبلیغات اسلامی و به تبع آن حوزه هنری است که باید به دنبال انجام کارهای ریشهای و اساسی در تحقق آن باشد؛ البته ادعای اینکه بدون نقص در حال فعالیت هستیم را نداریم و توصیه میکنم دوستان همکار من در حوزه هنری علاوه بر کارهای روزانه و پیشرفتهایی که دارند، کارهای انجام شده در عرصه کودک و نوجوان به طور مثال مورد آشنای تولید و پخش مجموعه شکرستان را مورد ارزیابی و بررسی موشکافانه قرار دهند تا ببینند تا چه اندازه نشر آن به شکلهای مختلف فرهنگی در دنیای کودکان و نوجوانان توانسته است توجه آنها را از اقلام فرهنگی خارجی و غربی منحرف سازد.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی فضای فرهنگی حاکم و جاری در کشور را در طی مسیر برای رسیدن به تعالی توصیف کرد و گفت: این چنین سیر و سلوک فرهنگی و هنری نیاز به ابزار مرثر و دادههای معقولی منطبق با شأن و جایگاه فرهنگی ایرانی و اسلامی و میراثی که انقلاب اسلامی آن را برای ما به یادگار گذاشته است دارد و مسئولان باید به آن توجه جدی داشته باشند.
کودکان و نوجوانان قادر به درک مفاهیم ارزشی دفاع مقدس هستند
وی تجلی این دادههای فرهنگی را در عرصه نابی چون دفاع مقدس و جنگ هشتساله دانست و تصریح کرد: اینکه تصور شود دفاع مقدس یک امر خارج از دایره درک کودک و نوجوان است چیزی خلاف واقع است چرا که ما در طول دفاع مقدس بالغ بر 36 هزار شهید نوجوان داشتیم که تاریخ معاصر حکایت از قهرمانی و سلحشوری آنها دارد.
خاموشی نسل کنونی کودک و نوجوان را سفیران فرهنگی انقلاب اسلامی عنوان کرد و گفت: با کار فرهنگی مناسب در زمینههای دینی و ارزشی باید از ظرفیتهای عقلانی و عاطفی کودک و نوجوان امروز برای انتقال سالم و بدون تحریف پیام انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به نسلهای آتی در زمانی که ممکن است خیلی از ما آن زمان نباشیم، استفاده کرد.
جامعهای که اسطوره دارد نیاز به تخیل ندارد
وی گفت: ضرورتی ندارد که کودک و نوجوان امروز درگیر داستانهای تخیلی شود؛ توسل به تخیل را مردمانی نیاز دارند که اسطوره ندارند و در شرایطی که تاریخ ما حتی در دوران معاصر مملو از اساطیر عینی است که اوراق انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را تورق کردهاند و دیگر نیازی به بیان داستانی غیرواقع باقی نمیماند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تأکید کرد: حوزه هنری کودک و نوجوان در شرایط و اوضاع کنونی رسالت سنگینی به عهده دارد و آن بیان میراث ارزشی انقلاب اسلامی به زبان کودکانه است که امیدوارم با برنامههای تفصیلی که از سوی مدیران این مجموعه ارائه شده است، این امر با قوت و سعی بیشتری محقق شود.
حوزه هنری کودک و نوجوان طرحی راهبردی برای دهه چهارم انقلاب ارائه کرده است
سخنران دوم این مراسم محسن مؤمنیشریف، رئیس حوزه هنری بود که تأسیس حوزه هنری کودک و نوجوان را طرح راهبردی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برای دهه چهارم انقلاب اسلامی معرفی کرد و گفت: البته این امر پس از سالها طراحی و مطالعه فراوان صورت گرفت و امروز یک سال از مأموریت این واحد گذشته است و 75 طرح که اغلب آنها در سطح ملی است در دستور کار قرار دارد و در حال پیگیری است.
مؤمنی ادامه داد: یکی از موضوعات مورد طرح در حوزه هنری کودک و نوجوان تعیین تراز فرهنگی برای کودک و نوجوان است و در این راستا ابتدا مسئولان در حال بحث و بررسی هستند که جایگاه انسان را در مقاطع گوناگون زندگی از نقطه نظر اسلام بررسی و تحلیل کنند.
وی با اشاره به اینکه رویکرد اصلی حوزه هنری پرداختن به مضامین انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است تصریح کرد: قاعدتاً حوزه هنری کودک و نوجوان نیز از این رویه پیروی خواهد کرد و همانطور که یکی از دغدغههای حوزه هنری با توجه به منویات رهبری توجه به تحقق تمدن نوین اسلامی است لذا این موضوع در حوزه کودک و نوجوان نیز دنبال خواهد شد که در این زمینه در حال الگوسازی هستیم تا با پرداختی مؤثر به جایگاه انسان در انقلاب اسلامی از رهگذر مرور خاطرات نخبگان انقلاب اسلامی و رزمندگان دفاع مقدس به یک معیار مناسب برسیم.
توجه به سبک زندگی ایرانی و اسلامی از دوران کودکی
رئیس حوزه هنری تأکید کرد: موضوع خانواده و سبک زندگی ایرانی و اسلامی یکی دیگر از مقولاتی است که در حوزه هنری پیگیر آن هستیم، باید مصادیق این موضوع از همان سنین کودکی و نوجوانی استخراج و تبیین شود تا اصولاً کاری ریشهای اتفاق بیفتد تا به نوعی فرزندان ما در برابر سبک زندگی که بیگانگان آن را ترویج میدهند واکسینه شوند که براین اساس باید فعالیتهای عرصه کودک و نوجوان بر مدار خردورزی، نشاط و شادابی و معنویت به پیش رود.
سخنران بعدی این مراسم محمد سرشار، مدیر حوزه هنری کودک و نوجوان بود که شروع سخنان وی به بیان واقعیتی تلخ اختصاص داشت و گفت: از میان 88 میلیون جمعیتی که پیشبینی میشود در سال 1404 در ایران زندگی میکنند تنها 27 میلیون و 300 هزار آنها سنین زیر 19 سال خواهند داشت.
وی گفت: حوزه هنری در هرم ساختار بافت فرهنگی کشور یعنی نظریهپردازی و مفهومسازی و سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت، آفرینش و تولید و ارائه محصولات و خدمات در بخش آفرینش و تولید فعالیت میکند و در نتیجه تا سایر نهادهای متولی به کمک نیایند نمی توان برای هیچ قشری به ویژه کودک و نوجوان کار فرهنگی و هنری کرد.
برنامه حوزه هنری کودک و نوجوان کمک به والدین در زمینه تربیت است
سرشار تصریح کرد: عمده برنامهای که ما در حوزه هنری کودک و نوجوان آن را دنبال میکنیم کمک به خانوادههای ایرانی برای تربیت فرزندانشان در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی است و در این زمینه نیازمند تأمین اعتباراتی مورد نیاز هستیم اما واقعیت این است که در حال حاضر به ازای هر 19 کودک و نوجوان تنها هزار تومان در اختیار داریم.
وی ادامه داد: این مسئله موجب شد تا در سال جاری بیش از 79 درصد تأمین اعتبارات خود را از طریق بخش خصوصی به انجام برسانیم و این همان کاری است که در سال 92 در دستور کار خود قرار دادیم یعنی تقویت معاونت تجاریسازی در جهت بهبود شرایط اقتصادی.
سال 92 به تجاریسازی توجه شد
مدیر حوزه هنری کودک و نوجوان گفت: 4 معاونت در ساختار مدیریتی حوزه هنری کودک و نوجوان پیشبینی شده است که عبارتند از آفرینشهای هنری، تجاریسازی، مخاطبگستری و پشتیبانی که البته همان گونه که گفتم امسال به بعد تجاری سازی برپایه مجموعه «شکرستان» در قالب تولید محصولات جانبی اهتمام ویژهای داشتیم و نتیجه این که به عنوان نمونه تنها تا به این لحظه 1371474 عدد دفترچه شکرستان به فروش رسیده است.
وی به لزوم تغییر ذائقه فرهنگی و هنری کودک و نوجوان اشاره کرد و گفت: در یک تحقیق میدانی دیده شد که هر کودک ایرانی هر دو هفته به تماشای یک سیدی کارتونی مینشیند و باید برای تأمین خوارک آنها فکری اساسی شود که البته تولید مجموعهای از انیمیشنهای ایرانی، کتابهای صوتی و آلبومهای شنیداری در دستور کار قرار گرفته است.
نیاز به قهرمانپروری در حوزه انیمیشن هستیم
سرشار گفت: با وجود اقدامات ارزندهای که در زمینه ساخت انیمیشن تاکنون صورت گرفته اما هنوز در این عرصه فاقد قهرمانپروری هستیم و همچنان کودکان و نوجوانان متوسل به قهرمانان انیمیشن خارجی میشوند و لذا برنامه ما در این حوزه در سال 93 طراحی شخصیتهای کارتونی و کمیک استریپ است.
این گزارش حاکی است از جمله برنامههای دیگر جشن سالگرد تأسیس حوزه هنری کودک و نوجوان ارائه گزارشی از سوی عزتالله الوندی، دبیر دفتر ادبیات کودک و نوجوان و حسن دولتآبادی، مدیر دفتر تئاتر کودک و نوجوان حوزه هنری در مورد فعالیتهای صورت گرفته در حوزه فرهنگ و هنر کودک و نوجوان و برنامههای سال آتی آن بود.
همچنین در این مراسم از سایت حوزه هنری کودک و نوجوان به نشانی hhkoodak.ir رونمایی شد و مجموعهای از محصولات جدید شکرستان مانند تخت و کمد و قالی اتاق کودک در معرض دید حضار قرار گرفت.