حبیب یوسفزاده، سرداور بخش رمان نوجوان جشنواره شهید حبیب غنیپور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به بررسی موضوع نیازسنجی در تولیدات مکتوب دینی ـ آئینی حوزه کودک و نوجوان پرداخت و اظهار کرد: فکر میکنم نیازسنجی باید جایگاه والایی داشته باشد.
این نویسنده کودک و نوجوان در ادامه به بیان خاطرهای در همین رابطه پرداخت و اظهار کرد: مجلات را به مدارس استانهای مختلف میبردیم. در یکی از مدارس استان قم، خواسته یکی از بچهها این بود که «در ماه محرم مدام سینه میزنیم و عزاداری میکنیم، اما نمیدانم که نسبت حضرت قاسم(ع) و امام حسین(ع) چگونه بوده است. لطفاًً در مجلات بیشتر در این باره بنویسید.»
یوسفزاده با بیان اینکه آنجا متوجه عمق کاستی موجود در این حوزه شدم، عنوان کرد: ما در رسانهها از مجله و کتاب گرفته تا صدا و سیما، به صورت مداوم سر و صدا میکنیم که کسی پیدا نشده تا این موضوعات را برای بچهها تفسیر و تبیین کند و به واقع دست بچهها در حوزههای دینی ـ قرآنی خالی مانده است.
وی با بیان اینکه دریافتهای دینی کودکان تنها همان چیزی است که از مسجد و صدا و سیما میگیرند، اظهار کرد: متأسفانه غالب مطالبی که از این طریق به کودکان و نوجوانان ما ارائه میشود جنس شعاری دارد. بیشتر مطالبی که از زبان مداحها بیان میشود زبان انگیزهدار است و قصد برانگیختن عاطفه را دارد و بیشتر مطالبی که دست کودکان و نوجوانان ما را در این حوزه میگیرد از همین جنس است و آن جنس خوب و محتوای مطلوب در اختیار آنها قرار نمیگیرد.
این مترجم درباره نمونه مصداقی تولیدات متناسب با نیازهای مخاطب کودک و نوجوان، گفت: شعر «ظهر روز دهم» از سرودههای مرحوم قیصر امینپور، نمونه مناسبی است که هم زبان بیان شاعر در آن بسیار محسوس است و هم مفهوم، محتوای مناسبی به مخاطب نوجوان خود عرضه میکند.
«داری از قصد میزنی یک ریز
با سر انگشت خود به شیشه من
قطره قطره نمک بپاش امشب
روی زخم دل همیشه من
تو که در کوچه راه افتادی
همه جا غیر کربلا بودی!
با توام آی حضرت باران
ظهر روز دهم کجا بودی؟»
سرداور بخش رمان نوجوان سیزدهمین دوره جشنواره شهید «حبیب غنیپور» ادمه داد: این شعر با اینکه خیلی قدیمی است، اما هر گاه میان بچهها میخوانم، به خوبی با آن ارتباط برقرار میکنند. اثر دیگری که میتوان به عنوان شاخص از آن نام برد، میتوان به کتاب «از دیار حبیب» اشاره کرد. کتاب «از دیار حبیب» تألیف نویسنده نامآشنای کشورمان سیدمهدی شجاعی است که از دریچهای تازه به موضوع عاشورا و قیام امام حسین(ع) نگاه کرده است.
وی همچنین اظهار کرد: یکبار در کلاس سوم دبستان مدرسهای متوجه شدم که بچهها تصور اشتباهی درباره جایگاه خداوند دارند. از همین نمونه میتوان فهمید که نحوه پرداختن ما به نیازهای کودکان و نوجوانانمان در چه سطحی بوده و چه میزان موفقیت کسب کرده است. محتوای موجود به هیچ وجه کارشناسی شده نیست.
یوسفزاده همچنین در ادامه معرفی آثار مطلوب اظهار کرد: احتمال اینکه رمان نوجوان متناسب وجود داشته باشد، است، اما چیزی اکنون به ذهنم نمیآید و همین که لازم است فکر کنیم تا به نمونهای در این حوزه برسیم، نشان از تهی بودن این عرصه از آثار مطلوب دارد. البته شاهآبادی درباره امام رضا(ع) اثر خوبی خلق کرده است و «داستان راستان» نیز اثر خوبی محسوب میشود.