حجتالاسلام والمسلمین محمدتقی رهبر، امام جمعه موقت اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به اینکه نقد علمی و منصفانه، کارویژه عالمان دلسوز در جامعه است، گفت: نقد تبیین میکند که چه چیز خوب است چه چیز خوب نیست و با سبک و سنگین کردن امور، راه درست را نشان میدهد.
وی توصیه امیرالمؤمنین علی(ع) را در مورد خودداری نکردن مردم از انتقاد به آن حضرت یادآور شد و اظهار کرد: امام علی(ع) با اینکه معصوم هستند، اما به مردم امر میکنند که به من هم نقد وارد کرده و آنچه را لازم میدانید بگویید.
امیر المؤمنین علی(ع) خود را فراتر از نقد نمیدانست
حجتالاسلام رهبر گفت: امیرالمؤمنین علی(ع) تأکید دارند که فراتر از نقد نیستند؛ ایشان معصوم است، اما میخواهد به امت میدان داده و این درس را بیاموزد که نسبت به هر مقام و شخصیتی اگر نقدی به عملکردش وارد است، باید بیان شود.
وی ابراز دیدگاهها و نظرات گوناگون را نسبت به عملکرد مسئولان موجب بهبود عملکردها خواند و تصریح کرد: در حوزه علم و پژوهش نیز لزوماً هر مفسر و مؤلفی، همه سخنانش صحیح نیست، چرا که آنها هم انسانند و در معرض خطا و همین نقدهاست که واقعیات و حقایق را روشن میکند.
امر به معروف و نهی از منکر قالب دینی نقد است
امام جمعه موقت اصفهان به فریضه امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرد و گفت: امر به معروف و نهی از منکر یعنی ترویج خوبیها و نهی از بدیها در حوزههای فردی و اجتماعی که همان دستور دین به نقد است.
حاکمیت در برابر نقدها سعه صدر داشته باشد
وی در مورد بحث روز جامعه در مقوله هستهای اظهار کرد: هماکنون مباحث گوناگونی در مورد مذاکرات هستهای در جامعه ما مطرح است و طبیعی است که بعضی انتقاداتی به روند مذاکرات داشته باشند، در این راستا حاکمیت باید سعه صدر داشته و به منتقدین اجازه دهد که نقدهای خود را بیان کنند.
منتقد باید جرئت حرف زدن داشته باشد
حجتالاسلام رهبر گفت: منتقد باید جرئت حرف زدن داشته باشند، چرا که نقد به بوته آزمایش درآوردن ایدهها و عملکردهاست، که موجب کشف حقیقت و جلوگیری از خطا و اشتباه میشود.
نقد غیر از مچگیری است
وی نقد را متفاوت از تخریب دانست و بیان کرد: نقد غیر از جوسازی و مچگیری است، یعنی میبایست صرفاً به قصد روشن کردن حقیقت باشد، که در نبود آن جامعه به سمت استبداد و تکمحوری میرود.
امام جمعه موقت اصفهان از نقد بهعنوان سیره علما و بزرگان در طول تاریخ نام برد و گفت: مجتهدان بزرگ و فقها همواره در همان حوزههای علمیه مورد نقد قرار میگرفتند و برخی از نظریاتشان رد میشد.
نقد باید بهدور از تسویه حسابهای شخصی باشد
وی با تأکید مجدد بر انصاف در نقد اظهار کرد: منتقدان باید منصفانه، جوانب امر را سنجیده و سپس به نقد همت گمارند و انتقادشان بهدور از تسویه حسابهای سیاسی و گرایشهای جناحی و با هدف منکوب کردن طرف مقابل باشد.
حجتالاسلام رهبر نقد را ترازو و میزان حق ذکر کرد و گفت: خروج از دایره حق در نقد، سبب سوءاستفاده دشمنان شده و نقد را بهنوعی خودزنی سیاسی تبدیل میکند.
امام جمعه موقت اصفهان در پایان بیان کرد: نقد باید برای خدا و رعایت جوانب و توأم با عقلانیت باشد.