به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی معاونت سیما، در ادامه سلسله نشستهای هم اندیشی رشد و تعالی در سیما، معاون و مدیران سیما در جلسهای که بیش از چهار ساعت طول کشید سخنان و نظرات کارشناسان، تهیه کنندگان و مجریان برنامههای مطرح در حوزه قرآن و معارف را درباره ارتقاء کمی و کیفی این برنامهها بررسی کرده و سپس به تبادل نظر برای اجرایی شدن این دیدگاهها پرداختند.
در این جلسه علی دارابی معاون سیما در نهمین نشست هم اندیشی رشد و تعالی در سیما، که در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد، با قدردانی از تلاشهای برنامهسازان معارفی، مقرر کرد کار گروهی متشکل از برنامهسازان و مدیران با تجربه در این حوزه، گفتوگوهای انجام شده در این جلسه را عملیاتی کرده و طی یک برنامه زمانبندی شده ارائه دهند.
وی با تاکید بر اینکه منظومه فکری سیما، مبتنی بر قرآن و عترت و نظام امامت و ولایت است گفت: تلاش ما در معاونت سیما آن است که مردم را حداقل دو قدم به دین خدا و معارف اهل بیت(ع) نزدیکتر کنیم. همچنین برنامههای معارفی باید رویکردی عقلانی، تحلیلی، تبیینی و فلسفی داشته باشد و آموزش عمومی مردم و ارتقاء سطح دانش دینی آنان را مدنظر قرار دهد.
دارابی با تأکید بر این که، پاسخگویی به پرسشها و سئوالات دینی باید عالمانه و مستدل باشد توضیح داد: باید کاری کنیم که مخاطب و پاسخ شبهه مطرح شده را پیدا کند نه اینکه بر شبهه اضافه شود.
وی با اشاره به لزوم مناسک سازی در مناسبتهای مهم برای برجستهسازی رفتار دینی و عبادی شهروندان گفت: اشاعه، گسترش و تحکیم سیره نبوی (ص)، علوی (ع)، فاطمی (س) و سیره حسینی(ع)، با تاکید بر اخلاق عملی همراه با آموزههایی که در رفتار اجتماعی شهروندان و حقوق و تکالیف عمومی مهم و تأثیرگذار باشد، کار ساخت برنامه های معارفی سیما قرار گیرد.
دارابی با تاکید بر اینکه رسانه باید در نظام اسلامی بر اساس رویکرد دینی کار کند، بیان کرد: طرح ایجاد شبکه زیارت در سیما در حال بررسی است.
معاون سیما با ضروری خواندن ساخت و برنامههایی با موضوع فرهنگ مهدویت و وظایف منتظران در عصر غیبت گفت: این برنامهها باید مبتنی بر عقلانیت، تبیین و تحلیل باشد به گونهای که بهترین برنامهها را برای امام عصر(عج) تولید کنیم.
وی از برنامهسازان به ویژه برنامه سازان شبکه چهار سیما خواست در خصوص برتری اسلام نسبت به سایر ادیان (در یک مقایسه تطبیقی میان ادیان) و نیز تقویت احساس غرور و عزت مردم نسبت به مسلمان بودن و شیعه بودن با تأکید بر وحدت اسلامی و پرهیز از اختلاف میان شیعه و سنی، برنامهسازی کنند.
دارابی برجستهسازی و تبیین نقش دین اسلام در کنار زبان فارسی را به عنوان دو عامل اصلی مانایی، پویای، هویتیابی و استقلال ایران در ادوار مختلف تاریخی دانست و اظهار کرد: نقش آموزههای دینی در تقویت و استحکام هویت اسلامی جامعه قابل توجه است.
معاون سازمان صدا و سیما با اشاره به اینکه فعالیتها در سیما ( حوزه تولید) مبتنی بر پژوهش و تحقیق است تاکید کرد: کارهای قرآنی و معارفی باید پژوهش و تحقیق مبنا باشد. اولویتها، سیاستها، باید به برنامهسازان منتقل شود و در برنامهها دیده شود.
وی در ادامه داشتن برنامههای بلند مدت، چشمانداز در سیما را یک اصل دانست و متذکر شد: برنامههای معارفی باید برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت داشته باشند. الان برای کارهای نمایشی برنامه 10 ساله و 5 ساله و 2 ساله داریم. چرا دوستان معارفی در این زمینه نباید سرآمد باشند.
معاون سیما معرفی مراجع دینی، حوزههای علمیه، کتب و تفاسیر و مشاهیر و مفاخر دینی به صورت هنرمندانه در برنامهها را ضروری خواند و تصریح کرد: نظام ولایت فقیه، مکتب امام خمینی(ره) و رهبری اهمیت بایستهای دارند.
دارابی همچنین بر اهتمام برنامهسازان معارفی به فرم و شکل در برنامهها تأکید کرد و گفت: برنامهسازی در تلویزیون با رادیو تفاوت دارد و این تفاوت باید بارز و ملموس باشد. بهرهگیری از تصاویر، عکس، نمودار، گزارش، مستند و ... یک اصل مهم در برنامههای معارفی تلویزیونی است.
در بخش دیگری از این مراسم، حسن گروسی مدیر شبکه قرآن و معارف سیما، با اشاره به جلسات مستمر شبکه قرآن و معارف سیما با عوامل برنامه های معارفی بیان کرد: باید در برنامههای معارفی تحولی ایجاد کرد که موج آن به مخاطب برسد.
دبیر شورای قرآن و معارف سیما با تاکید بر ضرورت توجه هر چه بیشتر به برنامه های معارفی توضیح داد: از سر جمع بودجه قرآن و معارف در کشور تنها 5 درصد به صداوسیما تعلق گرفته است و این در حالی است که این نهاد تاثیر گذاری به سزایی در فرهنگ کشور دارد و تخصیص این میزان بودجه غیر قابل قبول است .
وی از بارزترین نقاط ضعف برنامههای معارفی را فقدان نظرسنجی و نیاز سنجی مخاطبان در حوزههای معارفی دانست و گفت: از آنجا که کمترین برآورد هزینه به برنامه های معارفی اختصاص دارد امکان استفاده از ابزارهای نظرسنجی و نیز پیوست های پژوهشی که مستلزم صرف هزینه هستند، برای ما وجود ندارد.
گروسی با قدردانی از استقبال خوب مخاطبان از برنامه های قرآنی و معارفی بیان کرد: حجم تماسها با روابط عمومی شبکه قرآن و معارف بیش از 20 برابر شده است.
وی در پایان بر ضرورت شناسایی شبهات روز، توجه جدی به مخاطب و نیازهای او و نیز در اختیار قرار گرفتن پژوهش های مرکز پژوهش های اسلامی برای استفاده مدیران و برنامه سازان برنامه های قرآنی و معارفی تاکید کرد.