کد خبر: 1384245
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۰
در نشست مدیران کل نهاد کتابخانه‌های کشور مطرح شد؛

پرهیز از تمرکززدایی در اجرای قانون

گروه ادب: دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تأکید بر اجرای قانون در کتابخانه‌ها گفت: به این منظور باید تفکیک در سطوح را قائل شویم و سهم استان‌ها را بیش از پیش لحاظ کرده و از ظرفیت‌های آنها استفاده کنیم که در این راستا باید از تمرکززدایی پرهیز کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست مدیران کل کتابخانه‌های عمومی کشور صبح امروز، 17 اسفند با حضور محمدحسین ملک‌احمدی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.

محمدحسین ملک‌احمدی در این نشست با تبریک دهمین سالروز تصویب قانون تأسیس نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: در حال حاضر جلسات هیئت امناء هنوز انجام نشده و ترکیب‌های حقیقی تعیین نشده‌اند و با برگزاری این جلسات باید دیدگاه‌های اعضا مشخص شده و سیاست‌های نهاد کتابخانه‌ها در سال جاری تدوین و تصویب شود.

وی افزود: اساسی‌ترین کاری که در نهاد کتابخانه‌های کشور انجام می‌دهیم، اجرای کامل قانون است و این قانون چه در نهاد و چه در سایر بخش‌ها محور قرار می‌گیرد؛ چرا که قانون ظرفیت‌های خوبی دارد و با وجود اینکه در سال‌های 83 - 86 در نهاد کتابخانه‌های کشور بودم، در این دوره سعی کردم اجرای بهتری داشته باشم.

ملک‌احمدی ادامه داد: شاید اجرای قانون در همه زوایا سخت باشد، به این دلیل که ما با مجموعه دستگاه‌هایی مواجه هستیم که ممکن است کمی مقاومت داشته باشند و برخی مواقع ممکن است آمادگی کامل برای اجرای قانون را نداشته باشند یا بخشی از این امر مربوط به مشکلاتی باشد که در مجموعه نهاد کتابخانه‌ها است؛ از این رو مجبور به تعامل با مجموعه‌های گوناگون هستیم و مشخص‌ترین آنها انجمن‌های کتابخانه‌های عمومی در سطوح گوناگون از جمله استان، شهر و روستا است.

وی در ادامه تمرکززدایی را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: برای اجرای قانون باید تفکیک در سطوح را قائل شویم و سهم استان‌ها را بیش از پیش لحاظ کرده و جایگاه آنها را تعیین و از ظرفیت‌های آنها استفاده کنیم. در این راستا باید از تمرکززدایی پرهیز کرده و بخشی از اختیارات را به استان‌ها واگذار کنیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در ادامه گفت: هر چند تلاش‌های زیادی برای تخصیص اعتبارات شده است، اما اگر همه منابع تخصیص یافته مصوب را لحاظ کنیم، حداکثر می‌توانیم هزینه‌های پرسنلی را پاسخگو باشیم و از این نظر نیازمند تلاش جدی همکاران در استان‌ها هستیم تا در جذب منابع استانی تلاش کنند و ما نیز در این زمینه می‌توانیم جذب آنها را تسهیل کنیم.

وی با بیان اینکه فرصت چندانی تا پایان امسال برای بازنگری برنامه‌ها وجود ندارد، اظهار کرد: با توجه به اینکه برنامه‌های گوناگونی به تفکیک شهرستان‌ها در نظر گرفته شده است، اما منابع تأمین اعتبار آنها مشخص نیست؛ از این رو مدیران باید با بازنگری در سطح منابع استانی خود اعم از نیم‌درصدها و منابع اعتباری استانی و کمک‌های خیران تلاش کنند تا منابع اعتباری مناسبی جذب کنند و این امر نیازمند بازنگری در بودجه استان‌ها است.

ملک‌احمدی در ادامه، بازنگری در احکام پرسنلی کتابخانه‌های عمومی کشور را مورد تأکید قرار داد و بیان کرد: در صورت اصلاح این موضوع، میزان پرداختی پرسنل کتابخانه‌های عمومی بیش از میزان کنونی خواهد بود و برای اصلاح این احکام باید به صورت جدی اقدام کرد و شاید این امر در سال آینده تحقق نیابد، اما در سال 94 تلاش می‌کنیم تا منابع آن را جذب کنیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر تعهداتی داریم که منابع مالی آنها لحاظ نشده است و باید با منابع موجود آنها را مدیریت کنیم و امسال پاداشی برای دهه فجر و مبلغی نیز برای پایان سال در نظر گرفته شده است. منابع ستاد عموماً دولتی بوده و با تصویب مجلس در اختیارمان قرار می‌گیرد، از این رو دست‌مان برای پرداخت‌های دیگر غیر از حقوق پرسنلی باز نیست.

ملک‌احمدی کتابداران را سرمایه اصلی کتابخانه‌ها دانست و بر ایجاد انگیزه در آنها تأکید کرد و ادامه داد: آنها شخصیت‌های فرهنگی هستند که در تولید علم، توسعه فرهنگ، شاداب‌سازی فضای کتابخانه‌ها و رونق‌بخشی به آن نقش مهمی ایفا می‌کنند و در آینده نیز باید افراد خلاق و فعالی باشند. البته این نگاه و رویکرد جدید و تازه نیست، بلکه در حال حاضر قصد داریم نگاه جدی‌تری به این موضوع داشته باشیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به برنامه سال آینده نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تصریح کرد: هفته جاری بازنگری جدی بر فهرست نشریات خواهیم داشت و براساس همین فهرست بازنگری شده، اقدام به خرید آنها می‌کنیم. همچنین در زمینه جذب نیرو، از مدیران کتابخانه‌های عمومی می‌خواهیم که در حال حاضر تقاضای جذب نیرو‌های جدید را نکنند، البته معتقد نیستیم که نیروهای موجود کافی هستند، اما با مدیریت و جابجایی آنها می‌توان بخشی از مشکلات را حل کرد.

وی تهیه نرم‌افزار مالی را یکی از برنامه‌های سال آینده دانست و افزود: با دقت نظر به نگاه دستگاه‌های نظارتی این نرم‌افزار انتخاب و تهیه می‌شود و در این راستا تلاش می‌کنیم که در کنار واگذاری اختیارات، نظارت جدی هم داشته باشیم.

ملک‌احمدی همچنین بر ارتقای سطح نهاد از ظرفیت توسعه آموزش‌های کیفی، تعامل بیش از پیش با مجلس در راستای جذب منابع اعتباری، مشارکت و استفاده از ظرفیت‌های هیئت امنا و انجمن‌های کتابخانه‌ها تأکید کرد.

در ادامه این نشست، مدیران کتابخانه‌های عمومی کشور گزارشی از عملکرد یک ساله خود ارائه و مشکلات خود را مطرح کردند که از جمله این مشکلات می‌توان به نبود تجهیزات برای کتابخانه‌ها، مشخص نبودن اعتبارات و به تبع آن برنامه‌ها، سرانه مطالعه و حقوق پایین کتابداران اشاره کرد.

captcha