به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مراسم اختتامیه بیستمین جشنواره مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای اطلاعرسانی امروز شنبه، 17 اسفند ماه، با حضور رئیسجمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، استادان و صاحبنظران ارتباطات و اصحاب رسانه در تالار وحدت تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، سید فرید قاسمی، دبیر بیستمین جشنواره مطبوعات معیار توفیق همه جشنوارهها را میزان شرکت کنندگان آن دانست و اظهار کرد: در جشنوارههای گذشته بیشترین تعداد شرکتکنندگان دو هزار نفر بودند اما در جشنواره امسال چهار هزار و 552 اثر از 31 استان کشور دریافت کردیم.
وی از مشارکت مراکز آموزشی و دانشگاهها با تمام گرایشهای فکری در داوری جشنواره سخن گفت و اظهار کرد: این مسئله از دیگر توفیقات جشنواره بیستم بود که پس از داوریهای صورت گرفته 35 نفر شایسته تجلیل شناخته شدند.
قاسمی سه ویژگی ارسال الکترونیکی آثار، نگارش ائیننامه برای سلیقهزدایی در دریافت و ارزیابی آثار و ایجاد بخشهایی که در گذشته نسبت به آنها غفلت شده بود مثل شهدای رسانه و پاکیزه نویسی را از دیگر نوآوریهای جشنواره بیستم اعلام کرد.
امیدواریم این حضور باعث رفع مشکلات جامعه مطبوعات شود
وی عدد حضور اصحاب رسانه در جشنواره مطبوعات را نشانگر امید اصحاب مطبوعات به تحقق اعتدال دانست و گفت: امیدواریم این حضور باعث رفع مشکلات جامعه مطبوعات ایران شود.
در ادامه مراسم بیانیه فرهنگستان زبان و ادب فارسی در راستای پاکیزه نویسی در مطبوعات قرائت و سپس علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کشورمان طی سخنانی سیاستی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اساس رهنمودهای رئیس جمهور دنبال کرده است را پاسداری از آزادی مطبوعات در چارچوب قانون اساسی و قانون مطبوعات دانست و گفت: تلاش شده تا جایی که قانون اجازه میدهد اصحاب رسانه تفکرات خود را بیان کنند مگر در مواردی که قانون منع کرده است.
آئین نامه قانون دسترسی آزادانه به اطلاعات تدوین شد
جنتی با اشاره به اینکه در هیئت نظارت بر مطبوعات از هشت عضو حاضر، دولت دو عضو دارد، گفت: تصمیمگیری در این هیئت بر اساس نظر اکثریت صورت میگیرد.
وی با اشاره به اینکه آئین نامه قانون دسترسی آزادانه به اطلاعات تدوین نشده بود که دور دولت یازدهم این کار صورت گرفت، افزود: امیدواریم تصویب این آئیننامه در هیئت وزیران راهگشای اصحاب مطبوعات در دسترسی قانونی و آزاد به اطلاعات باشد.
در ادامه مراسم و پس از بیان خاطرات دوران فعالیت 33 ساله حجتالاسلام سید محمود دعائی، مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، مهدی محسنیانراد، استاد و پیشکسوت ارتباطات به بیان تاریخ آغاز مطبوعات در ایران اشاره کرد و گفت: 177 سال است که اولین روزنامه در ایران منتشر شده است، یعنی 240 سال روزنامه دیر وارد ایران شد.
روزنامه برای تربیت مردم نیست بلکه دیدهبان جامعه است
وی ادامه داد: دلیل انتشار روزنامه در ایران به صراحت در همان دولت محمد شاه قاجار تربیت مردم اعلام شد در حالی که دو قرن بود که غربیها میدانستند روزنامه برای تربیت مردم نیست بلکه دیدهبان جامعه است.
محسنیانراد به تحقیقی که در خصوص بایدها و نبایدهای مطبوعات از زبان مسئولان کشور از سال 57 تاکنون بیان شده است، اشاره و در خصوص نتایج این تحقیق گفت: در این تحقیق بایدها و نبایدهای مطبوعات از زبان حکومتمردان بیان شده است و بررسی شد تا مشخص شود در قالب کدام تئوری مطبوعات قرار میگیرد اما مشخص شد که هیچ کدام از تئوریها حتی نتوانستند 50 درصد آمار را به دست آورند.
وی تحلیل کرد: بر همین اساس به نظر من روزنامهنگاران ما دچار سردرگمی هستند و این سردرگمی، توسعه خودسانسوری و عدم امنیت شغلی را در پی داشته که مانع دیدهبانی جامعه توسط خبرنگاران شده است.
این استاد ارتباطات با اشاره به آمار پایین تعداد روزنامه و روزنامهخوان در کشور، گفت: ژاپنیها 800 برابر ما روزنامه میخوانند فاصله انتشار نشریات شهرستانی نیز به روزنامههای کشوری زیاد است.
بر اساس گزارش ایکتجلیل از شهید خبرنگار غلامرضا محمدی، تجلیل از استاد احمد سمیعی گیلانی به عنوان نماد پاکیزهنویسی، تجلیل از فرجالله صبا به عنوان پیشکسوت روزنامهنگاری و نکوداشت پرویز خرسند به عنوان چهره مطبوعاتی ادامه بخش این مراسم بود.
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان با تأکید بر اینکه در هر کشوری که آزادی اندیشه، سخن و قلم و گردش اطلاعات بیشتر باشد، زمینه پیشرفت و تعالی در آن مهیاترخواهد بود، اظهار کرد: اگر در جامعهای قلمها شکسته و دهانها بسته شود اعتماد عمومی در آن جامعه از بین خواهد رفت و چشمها و گوشها به سمت امکانات ارتباطی بیگانه سوق پیدا میکند.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه آزادی مسئولانه همه رسانهها را ارج مینهیم، عنوان کرد: از همه صاحبان قلم و فرهنگی میخواهیم برای اینکه اذهان و افکار در مسیر صحیح قرار گیرد، واقعیات و مشکلات جامعه را به مردم بگویند.
به گزارش ایکنا، طی سخنرانی رئیسجمهور اصحاب رسانهها بارها با تشویقهای مداوم خود صحبتهای وی را تأیید کردند.
قرائت بیانیه هیئت داوران بیستمین جشنواره سراسری مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای اطلاعرسانی و تجلیل از 35 نفر از صاحبان آثار برتر رسانهها پایان بخش این مراسم بود.
گزارش ایکنا حاکی است که برگزاری جشنواره مد و لباس فجر در محوطه باز تالار وحدت، نیز از نکات جالبی بود که باعث سردرگمی تعدادی از میهمانان هر دو جشنواره شده بود اما مسئولان برگزاری جشنواره مطبوعات تلاش کرده بودند با ایجاد راهرو فضای برگزاری دو مراسم را از هم جدا کنند.