سعید نقاشیان، هنرمند خوشنویس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان مطلب فوق اظهار کرد: من از سال 69 کار خوشنویسی را آغاز کردم و از همان زمان نیز خط نستعلیق را برای کار کردن انتخاب کردم، در ادامه نیز خط معلی را فرا گرفتم؛ خطی که کاملا ایرانی است و قابلیتهای فراوانی برای کار کردن در حوزه کارهای مذهبی دارد، البته از سال 76 نیز به عرصهای دیگر از هنر خوشنویسی که همان نقاشیخط است ورود کردم و توانستم در آن به مهارتهایی دست پیدا کنم.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا از خوشنویسی به عنوان یک هنر دینی نام برده میشود، گفت: خوشنویسی به ذات یک هنر مقدس نیست، بلکه به واسطه کتابت کلام خدا در طی قرنهای گذشته این کار به یک هنر ارزشمند تبدیل شده است. در ضمن امامان معصوم و پیشوایان دینی نیز همیشه از هنر خوشنویسی برای کتابت بهره میبردند، لذا افراد مذهبی به سوی این هنر گرایش پیدا میکنند.
این خوشنویس درباره کارهای قرآنی خود بیان کرد: من کل قرآن کریم را به خط معلی نوشتهام، همچنین زیارت عاشورا و ترکیببند محتشم کاشانی درباره سید الشهدا (ع) را هم به خط معلی به نگارش در آوردهام. تمام این کارها نیز به دستور پروفسور صفوی در لندن روی داده است. جدا از کتابت قرآن که برای من لذتی فراوان به همراه داشته، این کارها توانسته برایم تبعاتی به همراه داشته باشد که زندگی مرا تحت تاثیر خود قرار داد.
پالایش درونی، برکت کتابت قرآن
نقاشیان درباره تاثیرات هنر قرآنی گفت: هنگامی که کتابت قرآن کریم را آغاز کردم به وضوح دریافتم که کار در این حوزه یک نوع پالایش درونی نیز به همراه دارد، چون در بسیاری از مواقع حکم بازدارنده را ایفا میکند. این مسئله نیز برکتی است که کار قرآنی کردن به همراه دارد و سعادتی است که نصیب هنرمند شده است.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا کتابت قرآن با خط نسخ انجام میشود و از خطهای زیبایی چون نستعلیق استفاده نمیشود؟ گفت: خط نستعلیق را با نام عروس خطوط میشناسند، چون به واسطه زیبایی و فرمهای دورانی که دارد ذهن را درگیر فرم میکند، اما خط نسخ این گونه نیست و از پیچیدگیهای رایج بری است و خواننده به راحتی میتواند آن را بخواند، همین سادگی و همه فهم بودن سبب شده که کتابت قرآن با این زبان انجام شود.
این خوشنویس ادامه داد: البته هر کدام از خطوط رایج در خوشنویسی قادر است در حوزه کار قرآنی کردن شاکلهای از جمال حضرت حق را به رشته تحریر در آورد. برای مثال اگر در پی شیدایی هستیم کلام حق را با خط شکسته مینویسیم یا اینکه اگر میخواهیم حیرانی خود را از جبروت خداواند بیان کنیم از خط معلی استفاده میکنیم، اما همان گونه که در توضیح فوق گفتم تنها خط نسخ است که بدون تکلف و با شکلی همه فهم، مفهوم را بیان میکند؛ این امتیازی است که در کتابت قرآن استفاده میشود.
وی در پایان تأکید کرد: متأسفم که این را میگویم، اما از تعداد کاتبانی که اهل دل باشند، خیلی کاسته شده است چون به اندازهای درگیر مسائل مالی شدهایم که این اجازه گرفته میشود که فردی یکسال وقت خود را صرف کتابت قرآن کریم کند؛ مسئلهای که اگر با حمایتهای دولت بر طرف شود مطمئن باشید هنر قرآنی رشد پیدا خواهد کرد.