کد خبر: 1385121
تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۱۸

ناقدین دهمین جلسه «نقد پژوهش‌های بانکداری اسلامی» مشخص شدند

گروه اقتصاد: محمدرضا حاجیان، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدجواد محقق‌نیا و حسین عیوضلو به عنوان هیئت‌رییسه جلسه، مسئولیت نقد مقاله «راهکار اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانک‌های تجاری در بانکداری اسلامی» را برعهده خواهند داشت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، محمدرضا حاجیان، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدجواد محقق‌نیا و حسین عیوضلو به عنوان هیئت‌رییسه جلسه، مسئولیت نقد مقاله «راهکار اعطای تسهیلات بانک مرکزی به بانک‌های تجاری در بانکداری اسلامی» نوشته حجت‌الاسلام والمسلمین سید‌عباس موسویان و محمد امیرعلی، که در شماره 46 فصلنامه علمی پژوهشی «اقتصاد اسلامی» به چاپ رسیده است را برعهده خواهند داشت.
بر اساس این گزارش، بر اساس برنامه از پیش تعیین شده، در ابتدای این جلسه، حجت‌الاسلام والمسلمین موسویان، خلاصه‌ای از مقاله خود را ارائه خواهند داد و سپس به پرسش‌های مطرح شده توسط ناقدین جلسه، پاسخ می‌دهند. علاوه بر این، امکان پرسش و پاسخ شفاهی برای حاضرین در جلسه مهیا است.
این گزارش می‌افزاید: شرکت در این جلسه برای عموم، رایگان بوده و به حاضران در جلسه گواهینامه اعطا می‌شود. علاقه‌مندان می‌توانند جهت هماهنگی برای شرکت در این جلسه با شماره تلفن 88657397 -021 تماس برقرار کنند.
لازم به اشاره است، این جلسه فردا سه‌شنبه، 20 اسفندماه 1392 از ساعت 14:30 تا 16:30 در ساختمان پژوهشکده پولی و بانکی، واقع در میدان آرژانتین، ابتدای  بزرگراه آفریقا، روبروی پارکینگ بیهقی،  پلاک 10  برگزار می‌شود.
براساس این گزارش در بخشی از این مقاله آمده است: یکی از وظایف بانک‌های مرکزی به عنوان واپسین وام‌دهنده، حمایت مالی از بانک‌های تجاری است که در شرایط اضطراری، نیاز فوری به نقدینگی دارند. با توجه به ربوی بودن شیوه استقراض بانک‌های تجاری از بانک مرکزی، محققان اقتصاد اسلامی راهکارهای گوناگونی برای پاسخ به این نیاز ارائه کرده‌اند؛ اما راه‌حلی که بتواند از جنبه‌های فقهی، اقتصادی و کاربردی مطلوب باشد، هنوز ارائه نشده است. تحقیق مورد بحث تلاش می‌کند تا راهکار مشارکت مدنی مشروط را برای پاسخ به این خلا در بانکداری اسلامی معرفی کند.
همچنین می‌خوانیم: مهم‌ترین علت نیاز بانک‌های تجاری به بانک مرکزی، تغییر در حجم ذخایر وجه نقد ناشی از نوسان‌های سپرده است. این تغییر هنگامی پیش می‌آید که بانک‌ها وضعیت ذخایر روزانه خود را به طور صحیح پیش‌بینی نکرده و برای رفع این تفاوت مجبور به استقراض می‌شوند. بانک مرکزی با جمع‌آوری ذخایر بانک‌ها و دادن قرض به آن‌ها از تهدیدهایی که باعث ورشکستگی بانک‌ها می‌شود، جلوگیری می‌کند.
در بخش دیگری آمده است: در نظام بانکداری ایران تا پیش از تصویب قانون عملیات بانکداری بدون ربا برای استقراض بانک‌های تجاری از بانک مرکزی، به شیوه بانکداری ربوی عمل می‌شد اما بعد از تصویب این قانون، استفاده از آن شیوه به علت محدودیت ربا، ممنوع اعلام شد. در طول سالیان گذشته، محققان اقتصااد اسلامی برای حل این مشکل راهکارهایی مانند خرید دِین مجدد، مضاربه، فروش سهام بانک تجاری به بانک مرکزی، قرض‌الحسنه، قرض‌الحسنه مشروط و مشارکت مجدد را ارائه کرده‌اند که هرکدام از آن‌ها مزیت‌ها و عیب‌هایی در مبانی فقهی و کاربردی داشته و هیچکدام در عمل مورد استفاده قرار نگرفته‌اند.

captcha