کد خبر: 1385785
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۴
علی لاریجانی:

اشتباهات قدرت‌های بزرگ فرصتی تاریخی برای امت اسلام ایجاد کرده است

گروه سیاسی: رئیس مجلس با اشاره به شرایط امروز جهان اسلام گفت: اشتباهات قدرت‌های بزرگ در منطقه باعث شده فرصت‌هایی برای مسلمانان ایجاد شود؛ آنها خودشان را درگیر موضوعاتی کرده‌اند و این فرصت‌ها به وجود آمده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از ظهر امروز، سه شنبه 20 اسفندماه، در همایش «نقش جهان اسلام در هندسه قدرت جهانی» با اشاره به وضعیت فعلی جهان معاصر گفت: شرایط دنیای معاصر از نظر معادلات قدرت‌ها و حضور قدرت های نوظهور شرایط حساس و قابل تأملی است و در یک مرحله تاریخی مهم قرار گرفته‌ایم.

وی افزود: این مرحله، وضعیت گذار از وضعیت فعلی به وضعیت جدید است؛ دراین شرایط کشورها وضعیت متغیری پیدا کرده‌اند و وضعیت ایستایی ندارند؛ به همین دلیل قدرت تحلیل آینده جوامع برای قدرت‌های بین‌المللی مشکل است؛ همانطور که اتفاقات اخیر در لبنان، سوریه و عراق برای قدرت‌ها قابل پیش بینی نبود.

رئیس مجلس با بیان اینکه امروز شرایط ظهور قدرت‌های نوظهور پدید آمده است، گفت: بسیاری از مسائل را قدرت‌ها برای منطقه می‌خواستند تجویز کنند اما نشد و این مسئله نشان می‌دهد که وضعیت قدرت های جهانی در حال تغییر است.

لاریجانی با اشاره به شرایط تکثر قدرت‌ها و ظهور قدرت‌های نوظهور افزود: دموکراتیک شدن و آزادشدن ملت‌ها یکی دیگر از شرایط جدید امروز است؛ امروز پس از هر فرایندی شرایط دموکراتیک‌تری را در منطقه می‌بینیم؛ اگر چه دشمنی‌هایی وجود دارد اما وضعیت به این سمت می‌رود.

وی سیاسی شدن جوامع و فعال شدن جریان‌های سیاسی در جوامع اسلامی را از دیگر ویژگی های امروز دانست و گفت: نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کرد، جایگاه عنصر شورآفرین و حماسه‌گر و نقش آن در کشورهای اسلامی است؛ چرا که حالت خمودگی و خواب آلودگی در حال رخت بربستن از جوامع است.

لاریجانی با تأکید بر اینکه امروز در جوامع، عنصر بیداری جلوه‌گری می‌کند، اظهار کرد: این وضعیت را شما در فلسطین می‌یابید که گروه‌هایی نقش‌آفرینی می‌کنند که جهادگری و حماسه‌آفرینی برایشان مطرح است و سازش‌کارها به حاشیه رفته‌اند؛ در لبنان حزب الله چون مجاهدانه زندگی می‌کند، در جامعه خود نقش‌آفرین است؛ در سوریه نیز نیروی مقاومت باعث نقش‌آفرینی شده است.

رئیس مجلس ادامه داد: بنابران این عنصر شورآفرین موضوع مهمی است که در معادلات قدرت نقش‌آفرین شده است؛ البته این مجاهدین جنس بدلی هم دارد که متأسفانه جایگاه مجاهدت را تخریب کرده‌اند.

وی با اشاره به وضعیت کنونی دموکراسی در غرب گفت: غرب می‌خواهد افکار خود را به سایر جوامع تحمیل کند در حالی که نقائصی در ساختار دموکراتیک غرب بروز کرده که این کاستی شرایط بی حسی را بر آنها برای آنها تحمیل کرده که می‌خواهند این نقص‌ها را بپوشانند.

لاریجانی با تأکید بر اینکه دموکراسی غربی به نهایت کار خود رسیده و نقائص آرمانی پیدا کرده است، اظهار کرد: در جهان اسلام به خاطر حضور استعمارزدگی، همگی دموکراسی‌خواه هستند اما باید این مسئله با زیربناهای دینی پیگیری شود تا گرفتار مسائل دنیای غرب نشویم.

وی تصریح کرد: برخی جوامع تصور می‌کنند که به آرمان‌هایی که می‌خواهند رسیده‌اند اما خلأهایی وجود دارد که به دلیل عدم انتخاب درست در آرمان‌ها شکل گرفته و دردهایی را به وجود آورده است.

رئیس مجلس ادامه داد: آزادی در جوامع غربی بی‌بنیه است و ساختمان زیبایی دارد اما در ظاهر دچار مشکلات درونی است.

وی با بیان اینکه تصور رسیدن به آرمان‌ها، فکر پیشرفت را از جوامع می‌گیرد، افزود: در عرصه سیاست، سعادت برای جامعه را از دست داد‌ ایم و بازی سیاسی را جایگزین آن کرده‌ایم؛ این بازی سیاسی رفت و آمد و کنفرانس‌هایی را فارغ از نتیجه‌های آن ایجاد کرده است.

لاریجانی با انتقاد از ساختار سازمان ملل متحد و شورای امنیت گفت: باید به این نکته توجه کرد که سازمان ملل ساختار تعیین کننده برای مردم جوامع ندارد؛ شورای امنیت ساختار بازی دارد، لذا فارغ از این شورا تصمیمات یک جانبه‌ای گرفته می‌شود؛ در این صورت در چنین سازمانی ساختاری بزک کرده‌ داریم که می‌نشینند و تصمیم می‌گیرند اما تصمیمات خارج از این ساختار گرفته می‌شود.

رئیس مجلس با بیان اینکه  اگر بخواهیم شرایط جدید را تحلیل کنیم باید عمق تحلیل‌ها را دریافت کنیم و به ظواهر مسائل اکتفا نکنیم، اظهار کرد: باید به این نکته توجه کرد که وضعیت جدید هنوز شکل نگرفته و در حال شکل‌گیری است، لذا بازیگران فعالند تا جایگاه جدید خود را در یابند.

وی ادامه داد: وضعیت قدرت‌ها در آینده بستگی به فهم و درک آنها و یافتن راه جدید و استفاده از شرایط دارد؛ در این مصاف هم قدرت‌های گذشته و هم قدرت‌های نوظهور فعال هستند و تلاش می‌کنند حوادث را تحت کنترل قرار دهند و ما نیز در شرایط پرتحرک و پرنوسان برای یافتن جایگاه جدید هستیم.

وی با اشاره به راه آینده مسلمانان اظهار کرد: راه آینده دنیای اسلام از نظر مبنایی همان چیزی است که در سخن اولیا، قرآن کریم، بیانات پیامبر(ص)، سیره نبوی و سلوک علوی نهفته است؛ یعنی حرک بر اساس حق و دفاع از مظلومان.

رئیس مجلس با تأکید بر اینکه باید به «جاء الحق و زهق الباطل» اطمینان داشته باشیم، گفت: باید حرکت برای خدا که در سیاست امروز دچار غیبت طولانی شده است را مورد توجه قرار دهیم؛ «خدا» در تمدن امروزین جایش را به رفاه، بازی سیاسی و فریب داده است لذا اطیمنان‌ها از بین رفته و کشورها نمی توانند به یکدیگر تکیه کنند.

وی با تأکید بر ضرورت مبارزه با ظلم و استکبار و برادری با مسلمانان گفت: در این فکر اگر ما منظومه جدیدی را بخواهیم خلق کنیم و وحدتی را وضع کنیم، همه زمینه‌ها آماده نیست، اما تحلیل‌ها نشان می‌دهد شرایط دنیای اسلام مقداری از این راه را در حال طی کردن است و ضعف‌هایی حریف دارد که باید به آن توجه کرد.

لاریجانی ادامه داد: اشتباهات قدرت‌های بزرگ در منطقه باعث شده فرصت‌هایی برای مسلمانان ایجاد شود؛ آنها خودشان را درگیر موضوعاتی کرده‌اند و این فرصت‌ها به وجود آمده است.

وی تصریح کرد: غالب دیکتاتوری‌های منطقه تکیه به قدرت‌های استکباری دارند که این مسئله بی‌حیثیتی سیاسی برای قدرت‌های بزرگ به وجود آورده است، البته ژست طرفداری از دموکراسی را می‌گیرند و می‌خواهند سوار موج شوند، اما این ریاضت منفی برای آن‌ها حماقت محسوب می‌شود.

رئیس مجلس ادامه داد: در این شرایط قدرت‌هایی می‌توانند نقش‌آفرین باشند که حرف نو داشته باشند و کاستی‌های گذشته را برطرف کنند؛ بعضی  قدرت‌های کهنه قبلی ظاهر جدیدی دارند اما حرف جدیدی ندارند بنابراین مجالی برای ظهور قدرت‌هایی که حرف جدید داشته باشند به وجود آمده است.

لاریجانی با بیان اینکه تقکر سیاسی در حیات مسلمانان عنصر مهمی است که جلوه‌گری می‌کند، گفت: ظرف 5 دهه گذشته می‌بینیم که فکر سیاسی در حیات مسلمانان آرام  آرام خود را نشان داده است و این نقطه مهم است. همچنین حضور عنصر مجاهدت و مقاومت حائز اهمیت است، مخصوصا در سه دهه اخیر عنصر مقاومت و مجاهدت به عنوان مهم‌ترین جریان در خاورمیانه خود را شکل داده است. البته ما به جریان‌های بدلی مجاهدت کاری نداریم که جز آبروریزی چیزی نیستند؛ در واقع تکفیری‌ها دست‌سازی برای آبروریزی هستند.

رئیس مجلس با بیان اینکه مقاومت اصیل که ریشه در تفکر ناب محمدی دارد، به عنصری تأثیرگذار تبدیل شده، اظهار کرد: غرب نقش این عنصر را درک کرده و گاه می‌خواهند شکل و چهره این جریان را تخریب کنند.

وی در ادامه با اشاره به قدرت اقتصادی کشورهای اسلامی، یادآور شد: بسیاری از کشورهای اسلامی از انرژی قوی برخوردار هستند و قدرت علمی و تکنولوژیک پیدا کرده‌اند و در صنایع مختلف صاحب نظر شده‌اند، البته در ابتدای راه هستند اما پیشرفت‌های آنها را نمی‌‌شود نادیده گرفت.

رئیس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه ایران در تکنولوژی‌های نو پیشرفت‌های چشم گیری داشته، اظهار کرد: بغض غرب نسبت به مسئله هسته‌ای ایران به خاطر محدودسازی همه کشورهای اسلامی است.

وی همچنین با اشاره به شورآفرینی در کشورهای اسلامی، اظهار کرد: صحنه‌های مصر، تونس و لیبی نشان‌دهنده این شورآفرینی است، البته باید با حساب‌گری و شکیبایی این مسیر را طی کرد و نباید تنها به شورآفرینی فکر کرد.  شرایط امروز برای ما فرصت ایجاد کرده که اگر به پیوند بین کشورهای اسلامی در همه عرصه‌ها بینجامد، سرنوشت خوبی برای امت اسلامی دارد.

لاریجانی یادآور شد: در این مسیر مسلمانان دشمنانی دارند که بیرونی و درونی هستند؛ ما نباید همه چیز را به دشمنی بیرونی منوط کنیم و دچار خواب‌آلودگی می شویم. این فرصت‌ها وجود دارند اما به دلیل همین ضعف‌ها از همه این فرصت‌ها و استعدادها استفاده نمی‌شود.

رئیس مجلس اضافه کرد: در جبهه بیرونی و استکباری این شرایط را می‌بینیم. امروز آمریکا و غرب یکی از ستون‌های مبارزاتی علیه حرکات دموکراتیک در کشورهای اسلامی شده‌اند و مخالف این بیداری اسلامی هستند لذا تلاش می‌کنند با چند شکلات سیاسی شورآفرینی سیاسی را خاموش کنند و از طرفی مخالف پیوند‌های اقتصادی کشورهای اسلامی هستند.

وی ادامه داد: دشمنان تلاش می‌کنند که مانع  قدرت‌گیری علمی کشورهای اسلامی شوند و ستمی که در مسئله هسته‌ای به ایران می‌کنند، یک نمونه است؛ مگر ایران چیزی جز این گفته که می‌خواهد دانش هسته‌ای صلح‌آمیز داشته باشد. فتوای رهبری در تحریم سلاح‌های کشتار جمعی نیز پیش روی آن‌هاست ولی آنها در پوشش مبارزه با سلاح هسته‌ای به دنبال این هستند که ملت ایران را از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای محروم کنند، اما ایران مقاومت و ایستادگی کرد؛ اگر راه پیشرفت سیاسی مقاومت بود، راه پیشرفت علمی نیز مقاومت است.

عضو شورای عالی امنیت ملی همچنین یادآور شد: ما یک مشکلات درونی نیز داریم و نباید آنها را فراموش کنیم؛ بی‌فکری و بی‌تدبیری در اداره کشورها از جمله این مشکلات است. خیلی از کشورها منابع زیادی دارند اما آیا بهترین استفاده را می‌کنند؟ در بسیاری از موارد این گونه نیست؛ چرا که گاه می‌خواهیم اقتباس و گاه می‌خواهیم تقلید کنیم که این امر اشتباه است

لاریجانی با بیان اینکه دنیاطلبی مشکل دیگر درونی جهان اسلام است،  گفت: راحت‌طلبی در کاخ‌ها مجال مجاهدت نمی‌دهد و این یک گرفتاری است. از طرف دیگر عدم مرزبندی شفاف با دشمن مشکل دیگری است که باید بدان توجه شود.

وی با بیان اینکه گسترش تکفیری‌ها مربوط به نفهمی شرایط داخلی و شرایط بیرونی است، متذکر شد: به جای اینکه انرژی را برای استنکبار متمرکز کنند، علیه امت اسلام فعالیت می‌کنند.

رئیس مجلس ادامه داد: مشکل دیگر سطحی‌نگری به شرایط آینده است؛  انرژی جهان اسلام صرف آینده‌نگری نمی‌شود.

لاریجانی با تأکید بر اینکه باید مشکلات درونی خود را بپذیریم، یادآور شد: ما در شرایطی هستیم که باید از این جایگاه ژله‌ای به قدرت برسیم؛ استعدادهایش را داریم و فقط باید بر مشکلات داخلی قائق آییم.

وی در پایان با تأکید بر ضرورت همگرایی بین نخبگان و نمایندگان ملل اسلامی، گفت: این نشست‌ها می‌تواند به همگرایی فکری و وصل شدن افکار به یکدیگر کمک کند؛ چرا که مسیرمان تقریبا روشن است و نواقص کار را می شناسیم، پس باید همت کنیم  و روشنفکران جهان اسلام همدیگر را دریابند.

captcha