کد خبر: 1385910
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۱۴

گزارش روز نخست همایش «نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی»

گروه سیاسی: همایش بین‌المللی «نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی» صبح امروز با حضور رئیس مجلس در مرکز همایش‌های صدا و سیما آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، همایش بین‌المللی  نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی» صبح امروز، سه شنبه با حضور اندیشمندان و نخبگان جهان اسلام و همچنین علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی و رئیس دوره‌ای بین‌المجالس اسلامی در محل سالن همایش های صدا و سیما آغاز شد.

در ابتدای این مراسم، ابراهیم حسن‌بیگی، دبیر همایش و رئیس دانشگاه عالی دفاع ملی در سخنانی ضمن ارائه اهداف، برنامه‌ها در مورد محتوای علمی همایش گفت: در این همایش 114 مقاله به عنوان مقالات برگزیده انتخاب شده است که از این بین 14 مقاله در نشست عمومی ارائه خواهد شد و 34 مقاله نیز در نشست های تخصصی بررسی می شود.

وی افزود: برای برگزاری این همایش، پیش از این 48 نشست تخصصی در تهران و قم برگزار شده که گزارشی از این نشست ها در همایش ارائه خواهد شد. همچنین ارائه 5 جلد کتاب، 2 مجله علمی ـ پژوهشی از دیگر تولیداتی است که با موضوعات مربوطه در این همایش معرفی خواهد شد.

حسن بیگی اضافه کرد: در این همایش 6 نشست تخصصی  با حضور اندیشمندان و اساتید برجسته جهان اسلام برگزار می شود که نتایج آن در مراسم اختتامیه قرائت خواهد شد.

علی لاریجانی که سخنران ویژه مراسم افتتاحیه بود در سخنانی شرایط امروز جهان را دوره گذار به وضعیت جدید توصیف کرد و لازمه اصلی ایجاد قدرت نوظهور در سطح بین‌الملل را ارائه سخنی جدید برای برطرف کردن خلأهای موجود در جوامع عنوان کرد.

وی تصریح کرد: در عرصه سیاست، سعادت برای جامعه را از دست داد‌ه ایم و بازی سیاسی را جایگزین آن کرده‌ایم؛ این بازی سیاسی رفت و آمد و کنفرانس‌هایی را فارغ از نتیجه‌های آن ایجاد کرده که باعث شده سازمان های بین المللی ساختاری تعیین کننده برای جوامع نباشند.

وی شورآفرینی و حماسه‌گری را یکی از عوامل توفیق ملت‌های اسلامی در عرصه‌های مختلف دانست و موفقیت‌های حزب الله لبنان، مقاومت فلسطین، سوریه و عراق را از جمله نمونه‌های این موفقیت عنوان کرد.

وی ادامه داد: وضعیت قدرت‌ها در آینده بستگی به فهم و درک آنها و یافتن راه جدید و استفاده از شرایط دارد؛ در این مصاف هم قدرت‌های گذشته و هم قدرت‌های نوظهور فعال هستند و تلاش می‌کنند حوادث را تحت کنترل قرار دهند و ما نیز در شرایط پرتحرک و پرنوسان برای یافتن جایگاه جدید هستیم.

در ادامه این مراسم، ابراهیم جعفری، رئیس ائتلاف ملی عراق در سخنانی با اشاره به آیه 11 سوره «رعد»، «إِنَّ اللّهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ؛ در حقیقت ‏خداوند حال قومى را تغییر نمی‌دهد تا آنان حال خود را تغییر دهند» گفت: این واقعیت، حقیقتی است که در علوم سیاسی و اجتماعی به آن اشاره شده و اندیشمندان و جامعه‌شناسان و سیاستمداران درباره آن اختلاف‌نظر ندارند و در دنیای نوین مردم همانند زیرساخت‌هایی هستند که حکومت‌ها را به وجود می‌آورند‌ و این مردم هستند که می‌توانند در وضعیت خود تغییر ایجاد کنند و سرنوشت خود را تغییر دهند.

جعفری در پایان گفت: اندیشه بیداری اسلامی را باید  بر اساس این رویکرد  پایه‌گذاری کرد و این مسئله اشتباه است که بعضی‌ها فکر می‌کنند که باید اندیشه بیداری را در زمان انقلاب‌ها پرورش داد، بلکه بیداری امری است که مرحله‌ای و زودگذر نیست و دائمی و هیشگی است و باید آن را در جامعه نهادینه کرد.

سیدعمار حکیم، رئیس مجلس اعلای عراق سخنران دیگر این همایش بود که بازگرداندن اسلام به دوران طلایی را از مهم ترین وظایف دانشمندان امت اسلامی دانست.

وی اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که در صحنه جهانی با آن مواجهیم، افراط گرایان هستند که سعی دارند چهره‌ای خشن از اسلام ارائه دهند.

حکیم در بخش دیگری از سخنان خود در مورد وضعیت بیداری اسلامی در منطقه گفت: ضروری نیست که هر حرکت اسلامی و بیداری اسلامی در مرحله نخست به پیروزی برسد بلکه باید این حرکت‌ها به صورت تجربی پیش برود و به نقطه دلخواه و مطلوب برسد.

سردار سرتیپ حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به تبیین اضلاع هندسه قدرت تمدن اسلامی پرداخت و ظرفیت‌های اسلام، انرژی، موقعیت ژئوپلیتیکی و امنیت را اضلاع آن عنوان کرد.

وی اسلام را مهم ترین ضلع این قدرت دانست و گفت: این ظرفیت مرزها را بین کشورهای اسلامی برمی دارد به گونه ای که مردم ایران علی رغم فاصله زیاد، آرمان فلسطینیان را به عنوان آرمان خود برمی گزیند.

وی پیروزی انقلاب اسلامی و مقاومت 35 ساله این انقلاب را حجتی برای مسلمانان دانست که می‌شود در عین مبارزه کردن، موفق بود و پیشرفت کرد.

بنابراین گزارش، در نوبت عصر همایش مقالاتی از سوی تنی چند از اساتید و اندیشمندان جهان اسلام ارائه خواهد شد.

فردا نیز این همایش در دو نوبت صبح و عصر ادامه خواهد داشت که برگزاری نشست‌‌های تخصصی در نوبت صبح و برگزاری مراسم اختتامیه در نوبت عصر از جمله مهم‌ترین برنامه‌های روز دوم همایش است.

یادآور می‌شدو در مراسم اختتامیه علی‌اکبر ولایتی سخنرانی خواهد کرد و همایش پس از قرائت بیانیه به کار خود پایان می دهد.

captcha