معتز آقایی، حافظ کل قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم که ثبت نام نهمین دوره آن به تازگی آغاز شده است، اظهار کرد: این طرح، طرح بسیار مفیدی بوده و موجب شده است تا حافظانی که در کشور جایگاهی نداشتند، از جایگاه ویژهای برخوردار شوند.
این حافظ کل قرآن افزود: طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم امتیازات خاصی را به حافظان قرآن میدهد که البته این امتیازات با وعدههایی که داده شده، همخوانی پیدا نکرد و در ابتدا اعلام شد که مدرک اعطایی به حافظان قرآن برای استخدام آنها خیلی مفید است و دارندگان این مدارک، معادل مدارک دانشگاهی حقوق و مزایا دریافت میکنند؛ اما تا آنجایی که در جریان هستم به غیر از سازمان دارالقرآنالکریم و سازمان تبلیغات اسلامی، سایر سازمانها به این وعده عمل نکردهاند.
برخی از سازمانها از دارندگان مدارک حفظ حمایت نمیکنند
وی ادامه داد: برخی از سازمانها و دستگاههای فرهنگی و قرآنی به این بهانه که مدرک تخصصی حفظ قرآن فقط برای استخدام است و برای حقوق و مزایا نیست، از ارائه حقوق و مزایا به حافظان قرآن امتناع میکنند و این کار را به درستی انجام نمیدهند که در این میان لازم است مسئولان مربوطه پیگیریهای لازم را انجام دهند.
آقایی در ادامه عنوان کرد: وعدهای که شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 84 نسبت به اعطای امتیازات و تسهیلات به حافظان قرآن داده شد، به حافظان قرآن دلگرمی داد و امید تازهای در میان جامعه حافظان قرآن ایجاد شد، اما این وعده آن گونه که باید محقق نشد و این اتفاق نیافتاد؛ هر چند که این وعده در سازمان دارالقرآنالکریم، سازمان تبلیغات اسلامی و مراکز تابعه آنها انجام میشود، اما لازم است که این مصوبه در تمامی دستگاههای فرهنگی و قرآنی کشور پیگیری و اجرایی شود.
طرح اعطای مدرک به حافظان قرآن ضمانت اجرایی ندارد
وی با یادآوری اینکه در طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم، ضمانت اجرایی برای حمایت از حافظان قرآن دیده نشده است، گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حتی سازمان دارالقرآن باید نسبت به بحث اجرایی این طرح پیگیریهای لازم را انجام داده و کمک کنند که این طرح با یک ضمانت اجرایی قوی دنبال شود.
این حافظ کل قرآن افزود: هر چند که ضمانت اجرایی برای حمایت از حافظان در این طرح دیده نشده، اما در شیوه اجرای طرح و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن اقدامات خوبی صورت گرفته است و حافظان قرآن نیز به این باور رسیدهاند که فقط حافظ کل قرآن نیست که میتواند در جامعه مطرح باشد و حافظان 10 جزء و 20 جزء قرآن نیز جزء حافظان حساب میشوند.
راه برای دریافت مدرک تخصصی حفظ همواره است
وی درباره سطح آزمونهای طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن گفت: در این طرح راه برای دریافت مدرک تخصصی حفظ قرآن برای حافظان بسیار همواره است و آن سختگیریهایی که در مسابقات قرآن وجود دارد، در گرفتن مدرک تخصصی حفظ قرآن وجود ندارد.
آقایی ادامه داد: سطح آزمونهای طرح اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن مشکل نیست و کسی نمیتوانند بهانه بیاورند که آزمونها مشکل است و البته اگر کسی توانایی لازم را در حوزه حفظ، مفاهیم و تفسیر قرآن داشته باشد، میتواند در این آزمونها موفق شود.
وی یادآور شد: همچنین تاکنون که هشت دوره از طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم میگذرد، ما در تمامی درجات حفظ، حائز کسب مدرک تخصصی داشتهایم و هر چند که تعداد حافظانی که درجه یک کم هستند؛ اما به هر حال کسی که توانمندی لازم در تمامی حوزههای حفظ، مفاهیم و تفسیر را داشته باشد، میتواند مدرک درجه یک یا درجه دو را دریافت کند.
منابع آزمونهای طرح اعطای مدرک به حافظان مشخص است
این حافظ کل قرآن افزود: در آزمونهای طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم، تمامی منابع و نحوه سوالات مشخص است و کسی نمیتواند، بگوید که به منابع آشنایی ندارم و سوالات این آزمونها نیز همانند کنکور است و حافظان قرآن که متقاضی دریافت مدرک تخصصی حفظ هستند، باید از نظر مفاهیمی نیز قرآن را لمس کنند؛ من یک دوره در این طرح شرکت کردم، اما به این دلیل که آمادگی لازم را در بعضی از بخشها نداشتم، نتوانستم مدرک مورد نظر را بگیرم.