به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سال 92 با تمام اتفاقات خوب و بدش به پایان رسید. اتفاقاتی که جامعه مجازی کشور را هوشیارتر از قبل کرد. هجوم شبکههای اجتماعی مجازی به کشور و اپلیکیشنهایی که قابلیت ارتباطاتی به افراد را میداد تعداد آن در سال 92 به اوج خود رسید.
بحث داغ فیلترینگ فیسبوک، راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، سند قرآن و فضای مجازی کشور و بسیاری دیگر از این موارد در سال 92 نشان از این میداد که مبحث فضای مجازی بیش از پیش در کشور مورد نگاه مسئولان قرار گرفته است و نه تنها آینده کشور بلکه جهان بر دنیای مجازی خواهد چرخید.
فضایی که امروزه فضای دوم زندگی جامعه را به خود اختصاص داده است و شاید به جرأت بتوان گفت دوشادوش فضای واقعی و بلکه حساستر از آن به سرعت در حال گسترش و فعالیت است. مقام معظم رهبری اهمیت و پرداختن به این فضا را در حد و اندازه انقلاب بزرگ اسلامی میدانند و این نشان میدهد که اگر از این فضا غفلت کنیم در واقع از ارزشها، اهداف و انقلاب بزرگ ایران اسلامی غفلت کردهایم.
در نهایت آخرین هفته از سال 92 در فضای مجازی هم تمام شد. هفتهای که مهترین اخبار آن وعدههایی بود که مسئولان به سال آینده موکول کردند.
زمانی برای راهاندازی طرحهای شورای عالی فضای مجازی
محمدحسن انتظاری، دبیر شورای عالی فضای مجازی، در نشست خبری، دومین سالگرد تشکیل شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی، در پاسخ به سوالی مبنی بر سیاست مرکز ملی فضای مجازی برای ساماندهی بحث موتور جستجوگر و پست الکترونیک داخلی، گفت: در تقسیم کار ملی که در حال انجام آن هستیم یکی از بحثهای مهم موتور جستجوگر داخلی و دیگری پست الکترونیک داخلی است که بتواند نیازهای کاربران را برطرف نماید.
وی ادامه داد: برای این دو امر باید یک متولی ملی وجود داشته باشد و برنامهریزی کلان ملی در این زمینه انجام شود. در زمینه پست الکترونیک داخلی اقدامات مناسبی انجام شده و برخی از آنها نیز در حال پاگرفتن است. در بحث موتور جستجوگر هم به همین صورت اقداماتی انجام شده و برخی دانشگاهها در این حوزه ورود کردهاند.
انتظاری، تاکید کرد: احتمالا در جلسه آینده یک برنامه زمانی برای راهاندازی این طرحها اعلام میکنم. ما سیاستگذاریها را انجام میدهیم، به نحوی که بخش خصوصی بتواند به صورت فعال حضور داشته باشد. البته در این راستا باید برخی مقررات تنظیم، برخی مقررات اصلاح و برخی قوانین هم تدوین شوند. در نهایت این پروسه انجام میشود تا بخش خصوصی به صورت جدی و پایدار وارد صحنه شود.
تعیین تکلیف شوراهای عالی موازی در دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار دارد
وی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص تعیین تکلیف شوراهای موازی شورای عالی فضای مجازی، از جمله شوراهای عالی فناوری اطلاعات، اطلاعرسانی و انفورماتیک، گفت: تعیین تکلیف شوراهای عالی موازی در دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار دارد. در این راستا، دستگاهها و اعضای شورا، تعیین تکلیف این موضوع در صحن شورای عالی فضای مجازی را مطرح و درخواست کردند.
انتظاری همچنین از تشکیل جلسه شورای عالی فضای مجازی با حضور رئیس جمهور خبر داد و اظهار داشت: دستور جلسه، تصویب مدل کلان فضای مجازی کشور است. همچنین در این جلسه قرار است سیاستها و مدل کلان فضای مجازی به بحث و بررسی گذاشته شود.
مقررات فضای مجازی سال آینده تنظیم میشود/ تدوین نظام کنترل کیفی برای شبکه ملی اطلاعات
معاون مرکز ملی فضای مجازی از تدوین و تنظیم مقررات کلان و سازماندهی فضای مجازی به عنوان یکی از برنامههای این مرکز در سال 93 خبر داد و گفت: در این زمینه اولویت با تدوین مقررات و نظام کنترل کیفی برای شبکه ملی اطلاعات است.
سعید مهدیون، با اشاره به برگزاری 20 جلسه کمیسیون عالی تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی در سال گذشته که با هدف تدوین مقررات کلان این حوزه برگزار شده است، اظهار داشت: در ادامه اجرای این روند، مقررات کلان فضای مجازی کشور در حوزه سیاست نرخگذاری، تقسیم کار ملی، نظام کنترل کیفی و تکالیف دستگاهها در سال آینده تنظیم و تدوین خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه ایجاد شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت فضای مجازی کشور، بر مبنای تعریف روشن و الزامات مورد نیاز برای تحقق این شبکه به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسیده است، ادامه داد: در این راستا، الزامات مقرراتی اجرای این شبکه در کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی به تصویب خواهد رسید.
رتبه دوم ایرانیان در افشای اطلاعات شخصی در فیسبوک
براساس نتایج تحقیقات صورت گرفته درباره کاربران بزرگترین شبکه اجتماعی مجازی جهان، ایرانیان پس از اعراب، بیشترین افشای اطلاعات خصوصی در این شبکه را به خود اختصاص دادهاند. این در حالی است که آمریکاییها کمترین میزان افشای اطلاعات شخصی در این شبکه اجتماعی را دارند.
تغییر وضعیت اینترنت شعار است
فرشاد جعفریان، عضو سازمان نظام صنفی رایانهای کشور وضعیت اینترنت در کشور را اسفبار توصیف کرد و گفت: متاسفانه تمام سخنانی که در خصوص بهبود وضعیت اینترنت در کشور گفته میشود، در حد شعار باقی مانده وهیچ تغییری اتفاق نیفتاده است.
جعفریان افزود: زمانی میتوان ادعا کرد که قیمت اینترنت کاهش و کیفیت آن افزایش داشته که کاربر نهایی چنین چیزی را احساس کنند. این موضوع مانند این است که چند سال خشکسالی آمده باشد و برای مدت کمی باران ببارد، با چنین شرایطی مشخص است که وضعیت تغییری نخواهد کرد.
ثبت دامنه فارسی به زودی امکانپذیر است
نصرالله جهانگرد، رئیس سازمان فناوری اطلاعات گفت: ثبت نام دامنه به زبان فارسی در حال گذراندن مراحل نهایی است و به زودی تصویب میشود. ثبت نام دامنه به زبانهای مختلف در آیکان در حال تصویب شدن است، اما هنوز در ایران در سیستم آدرسدهی به کار گرفته نشده است.
وی گفت : رویه جدیدی در آیکان وجود دارد که تی.ال.دی ها یا دامنههای جدیدی در دنیا به مزایده گذاشته می شود که این فرصت استفاده کاربران را بسیار افزایش میدهد مثلا در این زمینه میتوان(دات) .تهران و (دات) .اصفهان اشاره کرد.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران همچنین گفت: این اقدام میزان سرمایهگذاری در این حوزه را افزایش میدهد زیرا حوزه فعالیت فعالان حقیقی و حقوقی حوزه فناوری اطلاعات را گسترش میدهد. وی درباره وضعیت نامهای دولتی در دامنه جدید ابراز بیاطلاعی کرد و گفت: هنوز نامهای دولتی برای دامنههای جدید مشخص نشده است.
ایمیل دانشآموزی در راه است
حجتالاسلام والمسلمین محیالدین بهرام محمدیان، رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش از راهاندازی ایمیل دانشآموزی و آموزش ساخت آن از سال 93 خبرداد.
وی درباره برنامههایی که سازمان پژوهش برای حوزههای فضای مجازی دانشآموزان تدارک دیده، گفت: متولی آموزشهای مجازی یا آموزش در محیط مجازی، سازمان پژوهش است و در ساختار این سازمان، پایگاه ملی فضای مجازی رشد به عنوان یک شبکه آموزشی زیر نظر این سازمان اداره میشود.
هوشمندسازی فیلترینگ در دستور کار وزارت ارتباطات
عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کار گروه تعیین مصادیق مجرمانه، گفت: بحث هوشمندسازی فیلترینگ در شورای عالی مجازی و کمیته تعیین مصادیق مجرمانه مطرح شده است و در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار دارد.
محمدعلی اسفنانی، در پاسخ به این سوال که با توجه به یکپارچهسازی سیاستهای فضای مجازی و همچنین پالایش این فضا آیا امکان سلب اختیار از کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه وجود دارد یا خیر اظهار کرد: کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه براساس قانون عمل میکند و اگر یک نهاد به صورت قانونی در مجلس تصویب شود بحث انحلال آن منتفی است و دولت نمیتواند کاری را انجام دهد.
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی یادآور شد: بحث هوشمندسازی فیلترینگ در شورای عالی مجازی و کمیته تعیین مصادیق مجرمانه مطرح شده است و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در صدد است تا این کار را انجام دهد.