کد خبر: 1388816
تاریخ انتشار : ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۷
رهبر شیعیان جعفری ترکیه در گفت‌وگو با ایکنا:

شیعیان ترکیه همواره به مسائل از دید حفظ منافع ملی نگریسته‌اند/آمریکا ترکیه را فریب داد

گروه بین‌الملل: شیعیان جعفری ترکیه به عنوان شهروندان این کشور پیش از این‌که در مورد مسائل و مشکلات، دیدی مذهبی داشته باشند، نگاهی ملی دارند و منافع ترکیه را بر نفع شخصی و گروهی ترجیح می‌دهند.

«صلاح‌الدین اوزگوندوز»، رهبر شیعیان جعفری ترکیه، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب گفت: بقای حکومت، خط قرمز همه مردم ترکیه به‌ویژه شیعیان جعفری است، زیرا دولت‌ها با انتخابات می‌آیند و به صورت موقت اداره کشور را بر عهده می‌گیرند و بعد جای خود را به گروهی دیگر می‌دهند، اما آن‌چه که باید باقی بماند حکومت است و هر گروهی وظیفه دارد از آن دفاع و حمایت کند.
وی افزود: شیعیان جعفری ترکیه به عنوان شهروندان این کشور پیش از این‌که در مورد مسائل و مشکلات، دیدی مذهبی داشته باشند، نگاهی ملی دارند و منافع ترکیه را بر نفع شخصی و گروهی ترجیح می‌دهند، چراکه حفظ تمامیت ارضی و حمایت از حکومت وظیفه هر شهروندی با هر دین و مذهبی است.
مردم ترکیه مخالف سیاست‌های دولت در قبال سوریه هستند
رهبر شیعیان جعفری ترکیه در پاسخ به پرسشی درباره سیاست خارجی دولت کنونی این کشور، عنوان کرد: دولت‌ها در هر کشوری اشتباهاتی نیز مرتکب می‌شوند، اما در کنار آن نقاط قوتی هم دارند که باید به آن‌ها توجه کرد. دولت اردوغان نیز در زمینه سیاست خارجی دچار اشتباهاتی شد ولی این بدان معنا نیست که دولت درصدد خیانت به ملت ترکیه است. متأسفانه برخی اشتباهات این دولت بسیار بزرگ بود و ما نیز این مسائل را چه به صورت حضوری و چه در رسانه‌ها گوشزد کرده‌ایم.
وی ادامه داد: در مورد مسائل سوریه نیز شیعیان ترکیه همان نگاهی را داشته و دارند که اکثریت ملت ترکیه دارند. حداقل هفتاد درصد مردم ترکیه بر این باور هستند که نخست‌وزیر در سیاست‌های خود در قبال سوریه دچار اشتباه شده است یا این‌که به‌گونه‌ای عمل کرده که مردم در فهم رفتارهای وی دچار مشکل شده‌اند.
اوزگوندوز توضیح داد: من می‌دانم که دولت ترکیه قصد داشت تا بار دیگر قدرت دوره عثمانی را احیا کند و اسلام میانه‌رو را در سراسر جهان رواج دهد. این تفکر بسیار خوبی است ولی آمریکا درباره مسئله سوریه، ترکیه را فریب داد و با استفاده از قدرت ترکیه در منطقه، حوزه نفوذ خود در خاورمیانه را توسعه داد و سعی کرد تا امنیت رژیم اسرائیل را بیش از پیش حفظ کند.
وی تأکید کرد: ما موفق نشدیم که این توطئه را به نخست‌وزیر بقبولانیم و متأسفانه بعد از گذشت مدتی، حتی حامیان رجب طیب اردوغان نیز از حمایت خود از وی در این مورد دست کشیدند. دولت ترکیه فکر می‌کرد که اتخاد این مواضع، به نفع مردم خواهد بود ولی معادلات منطقه به دلیل توطئه‌ غرب تغییر یافت و ترکیه از حرکت تند خود در زمینه سوریه کاست.
اتحاد ایران و ترکیه، وحدت از خزر تا مدیترانه است
اوزگوندوز در بخش دیگری از این گفت‌وگو، به مسئله اتحاد بین ایران و ترکیه اشاره و تصریح کرد: اتحاد بین ایران و ترکیه به معنی وحدت از خزر تا مدیترانه است. این دو کشور نباید به همکاری‌ها خود از دید مذهبی نگاه کنند بلکه باید دید سیاسی را در نظر بگیرند چراکه مشارکت عراق، سوریه، لبنان، ایران و ترکیه به معنی ایجاد قدرتی بزرگ در منطقه و جهان خواهد بود که هم منافع این کشورها و هم کل مسلمانان را دربر می‌گیرد.
وی اضافه کرد: اتحادیه اروپا نیز در ابتدای امر فقط از چند کشور تشکیل شده بود، ولی اکنون این اتحادیه گسترش یافته و به 27 کشور رسیده است. حال مسئله این است که چرا کشورهای اسلامی خاورمیانه با این همه منابع غنی مادی و انسانی سعی نمی‌کنند تا چنین اتحادیه‌ای را در خاورمیانه تشکیل دهند و قدرت و نفوذ خود را گسترش دهند.
اوزگوندوز اضافه کرد: این کشورها می‌‌توانند در سوریه و بحرین راه‌حل‌هایی برای مشکلات پیدا کنند که منافع ملت‌ها به خطر نیفتد و بیگانگان به بهانه حل مشکلات وارد خاورمیانه نشوند. ترکیه و ایران می‌توانند نقش بسیار زیادی در حل مسائل منطقه و جهان ایفا کنند. ترکیه وارث یک امپراتوری جهان‌شمول است و در زمینه دموکراسی هم تجربه خوبی دارد. ایران نیز دارای تمدنی 2500 ساله است و همکاری بین این دو کشور به نفع امت اسلامی است.
رهبر شیعیان جعفری ترکیه بار دیگر با تأکید بر این‌که در نگاه سیاسی باید منافع ملی را بر دیگر مسائل ترجیح داد، گفت: من با نگاه صرفا مذهبی به مسائل منطقه نگاه نمی‌کنم، بلکه منافع ملی و مذهبی باید در کنار هم قرار بگیرند. اگر همکاری‌ها با نگاهی کارشناسانه پیش برود منطقه خاورمیانه از تهدید به نام تجزیه که توسط آمریکا طراحی شده است، رها می‌شوند.
ترکیه از حرکت تند خود در قبال سوریه کاسته است
وی در پاسخ به پرسشی درباره تغییر موضع ترکیه در قبال سوریه طی ماه‌های اخیر، بیان کرد: نمی‌توانیم بگوییم که ترکیه در مورد سوریه چرخش یا تغییر موضع دارد بلکه فعلا به دلیل مسائلی، حرکت خود را کند کرده است. چرخش در مواضع این است که ترکیه دیگر با سوریه کاری نداشته باشد ولی واقعیت این نیست. مقامات ترک دیدند که ادامه این موضع به ضرر ترکیه خواهد بود و برای همین از حرکت تند خود منصرف شدند وگرنه از اصل قضیه کنار نرفته‌اند.
اوزگوندوز اضافه کرد: تمام دشمنان بشریت و تروریست‌ها از کشورهای مختلف عازم سوریه شده‌اند که تعداد آن‌ها به بیش از دویست‌هزار نفر می‌رسد. سوریه از نظر مساحتی کشور بزرگی نیست ولی به‌قدری در مقابل این حملات ایستادگی کرد که همگان فهمیدند که دولت سوریه به آن اندازه که تصور می‌شد کوچک نیست. اگر آمریکا هدف حمله این تعداد تروریست قرار می‌گرفت به‌طور قطع آسیب بیشتری می‌دید و ارتش و ملت سوریه با جانفشانی مانع حرکت تروریست‌ها شده‌اند.
رهبر شیعیان جعفری ترکیه در پایان این گفت‌وگو با بیان این‌که دولت و ملت ترکیه نمی‌توانند با تروریست‌ها همنشین شوند، تأکید کرد: ملت و دولت ترکیه بزرگ‌تر از این هستند که جایگاه خود را به همنشینی با تروریست‌ها تنزل دهند و برای رسیدن به اهدافشان از این گونه افراد طلب یاری کنند. ترکیه کشوری قدرتمند است و به تروریست‌ها اجازه نمی‌دهد که اهداف خود را با استفاده از نام ترک‌ها محقق کنند.

captcha