به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مدخلهای «دانشنامه فاطمی(س)» در دو بخش عمده قابل دستهبندی است؛ یکی مدخلهایی که به تبیین زندگانی، سیره و تعالیم حضرت فاطمه زهرا (س) به مثابه الگوی عینی زن مسلمان پرداختهاند و دیگر مطالب و مقالاتی که به تحلیل علمی نظری مباحث مربوط به حرمت و حقوق زن، هویت و منزلت نهاد خانواده، با استناد به منابع اندیشه دینی و توجه به آرای جدید و نظرها و نیازهای معاصر اختصاص یافتهاند.
بنا بر این گزارش، در معرفی این دانشنامه به چهار هدف برای تدوین آن اشاره شده است. تبیین جامع و علمی تاریخ زندگانی و منزلت الهی حضرت فاطمه زهرا(س)، به منظور رفع ابهامات و پاسخگویی به شبهات کلامی تاریخی و نیز افشاء و تحلیل تحریفات و انحرافات، نخستین هدف عنوان شده و توصیف و تحلیل بینش، منش و کنش (تعالیم، اخلاق و سیره) آن بزرگوار، به مثابه نمونه انسان کامل، به منظور ارائه الگوی عینی زن مسلمان نیز دومین هدف بیان شده است.
تبیین ماهیت و مرتبت، حرمت و حقوق زن، مبانی و منزلت نهاد خانواده، و حقوق و تکالیف ارکان آن از منظر اسلام، به شیوهای اجتهادی و نظریهپردازانه و روزآمد، به منظور گرهگشایی و روشنگری، رفع شبهات و تحریفزدایی در این زمینهها یکی دیگر از اهداف و نقد نظرها و نظریههای معارض با اندیشه دینی و نگرشهای متحجرانه و متجددانه درباره زن و نهاد خانواده در جوامع اسلامی نیز مقصود دیگری بوده که با تدوین دانشنامه فاطمی(س) دنبال شده است.
با توجه به اینکه هدف اساسی تدوین این دانشنامه، آشنایی با حضرت فاطمه(س) برای الگوگیری از رفتار و منش ایشان است. از این رو افزون بر گزارش جامع از زندگی و منزلت ایشان، سیره ایشان در امور اخلاقی، عبادی، معنوی، همسرداری، خانهداری، تربیت فرزند و امور فرهنگی ـ اجتماعی و سیاسی، بررسی و هر کدام در مقالهای مستقل تألیف شده است.
پژوهشگران و مجموعه دستاندر کار تدوین دانشنامه کوشیدهاند که حاصل کار آنان ضمن برخورداری از مرجعیت علمی اهداف فوق را برآورده سازد. بر همین اساس، در مجموعه حاضر، سعی شده است حاصل پژوهش، حاوی مهمترین و تحلیلیترین اطلاعات باشد و کم و بیش خواننده را از مراجعه به منابع دیگر ـ جز برای آگاهی از جزئیات و تفصیل بیشتر ـ بینیاز سازد و نیز مرجعی برای اهل تحقیق باشد.
همچنین گفتنی است که راستای این تلاش دفاع عالمانه از حقایق تاریخی بوده است و بر این اساس، در این دانشنامه، با زبان و روش علمی و استناد به منابع معتبر شیعه و اهل سنت، به دفاع از حقایق و رخدادهای تاریخی، همانگونه که بوده، پرداخته شده و از اظهارنظرهای غیرمستند و دخالت دادن احساسات، پرهیز شده است.
یادآور میشود، «دانشنامه فاطمی(س)» با شمارگان 2500 نسخه، در 2 هزار و 880 صفحه در شش جلد و با قیمت یک میلیون و پانصد هزار ریال، توسط انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.