به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، اولین نشست خبری مسعود سلطانیفر، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امروز یکشنبه، 17 فروردینماه در معاونت گردشگری برگزار شد.
در این نشست خبری سلطانیفر با اشاره به تشکیل ستاد خدمات نوروزی در فاصله بسیار کوتاهی قبل از آغاز سفرهای نوروزی اقدامات این ستاد را خوب توصیف و اظهار امیدواری کرد که این ستادها در سایر ایام تعطیل به ویژه در مناسبتهایی که تعطیلات چند روزه داریم، ارائه خدمات به مردم را به خوبی ادامه دهند.
تشکیل کمیته ویژه بررسی چگونگی تحقق منویات رهبری
وی با اشاره به نامگذاری سال جاری این نامگذاری را برای میراث فرهنگی حائز اهمیت دانست و اعلام کرد: از روز گذشته کمیته ویژهای برای بررسی چگونگی تحقق منویات رهبری در سازمان تشکیل شده است و رویکرد بنده فعال کردن مباحث اقتصادی در تمام امور است، بر همین اساس برای اولین بار مسئله اقتصاد فرهنگ را در سازمان میراث فرهنگی فعال کردهایم.
سلطانیفر از ساماندهی بخشی از خانههای مسافر یا منازل شخصی که به مسافران کرایه داده میشود، خبر داد و اضافه کرد: بحث نظارت بر سرویسدهی به مسافران در این خانهها مورد توجه قرار دارد و تصمیم داریم به مرور تمامی این منازل را ساماندهی و نظارت کنیم.
57 میلیون اقامت در شب، طی تعطیلات نوروزی
معاون رئیسجمهور در ادامه به ارائه آمارهای نجومی و بر اساس مبانی اشتباه در خصوص میزان گردشگران در کشور نیز اشاره و اعلام کرد: آمار ارائه شده از سوی ما بر اساس تعارف سازمان بینالمللی گردشگری بر مبنای اقامت مسافران ارائه میشود که بر همین اساس از تاریخ 29 اسفند 92 تا 15 فروردینماه 93 تعداد اقامت ثبت شده در اقامتگاههای تحت نظارت ما 57 میلیون اقامت در شب بوده است.
سلطانیفر میانگین اقامت هر فرد را چهار روز عنوان کرد و گفت: به نظر میرسد 14 تا 15 میلیون نفر طی عید نوروز سفر کردهاند.
وی تصریح کرد: البته یقیناً تعداد سفرها بیش از این بوده، زیرا بسیاری از مردم در خانه اقوام و سایر مراکزی که امکان ثبت وجود نداشته، اقامت کردهاند؛ از جمله فقط در مشهد دو هزار نفر از مسافران در خانههای استیجاری حضور داشتند.
چادرهای مسافرتی بیشترین محل اقامت مسافران نوروزی
سلطانیفر بیشترین محل اقامت مسافران را به ترتیب در چادرهای مسافرتی و کمپهای موقت، 18 درصد در خوابگاهها، سالنهای ورزشی و میهمانسراهای ادارهها، 17 درصد منازل استیجاری، 14 درصد در مکانهای اقامتی آموزش و پرورش و هشت درصد در هتلها وهتلآپارتمانها اعلام کرد.
وی در خصوص کار نظارتی سازمان میراث فرهنگی بر رستورانها، محلهای اقامتی، دفاتر خدمات مسافرتی و... ، گفت: با توجه به بالا بودن میزان تخلفات کار سنگین نظارتی صورت و 101 مرکز تعطیل و یا تعلیق شد که شامل 81 مرکز اقامتی، چهار دفتر خدمات مسافرتی و 16 مرکز پذیرایی بود.
پرهیز از آمارسازی کاذب و نامطمئن/ 30 میلیون بازدید از مراکز تاریخی
رئیس سازمان میراث فرهنگی با تأکید بر اینکه مسئولان میراث فرهنگی در دولت جدید به شدت تلاش دارند از آمارسازی کاذب و نامطمئن پرهیز کنند، گفت: در تعطیلات عید سال جاری توانستیم 30 میلیون و 9 هزارو 500 بازدید از مراکز تفریحی و توریستی را ثبت کنیم؛ البته در سایر مناطق دنیا در چنین مراکزی امکانات سمعی و بصری به چندین زبان زنده دنیا نیز ارائه میشود که تلاش داریم به مرور چنین امکاناتی را در ایران نیز راهاندازی کنیم.
سلطانیفر در ادامه این نشست خبری به سؤالهای خبرنگاران پاسخ داد و در خصوص پژوهشکده باستانشناسی که طی چند سال گذشته تعطیل شده است، گفت: متأسفانه بسیاری از مراکز و مباحث تعطیل شده است که این مسئله صدمات زیادی به حوزههای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگی وارد کرده، اما تلاش میکنیم طی دو تا سه سال آینده با ساماندهی مجدد و هویتسازی سازمان را به جایگاه اصلی خود در توسعه اقتصادی و فرهنگی برسانیم.
تعداد گردشگران خروجی دو برابر گردشگران ورودی/ تراز گردشگری منفی است
وی 20 فروردین را زمان اعلام تعداد ایرانیانی که برای سفر از کشور خارج شدهاند، عنوان کرد و گفت: تورهای خارجی تا 20 فروردین هنوز برپا هستند، اما آمارها بالا بوده و این چالش ماست که تراز گردشگری ایران منفی است، یعنی تعداد گردشگران خروجی ما دو برابر بیش از گردشگران ورودی است، میزان ارز خروجی و درآمد نیز همین شرایط را دارد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی در ادامه به کمبود هتلهای چند ستاره در کشور نیز اشاره کرد و گفت: علیرغم این کمبود باز هم طی عید نوروز 70 تا 75 درصد هتلهای شهرهای بزرگ مانند مشهد پر شده و 20 درصد ظرفیت خالی داشتهاند؛ هتلهای ما به خاطر مشکلات گردشگری پر نمیشود، به همین دلیل باید به نحوی برنامهریزی شود که در سایر ایام سال نیز مسافر برای هتلها وجود داشته باشد، مثلاً برای چهار میلیون بازنشسته کشور از طریق کانون بازنشستگان میتوانند امکانی برای سفر در هشت ماه معمول سال طراحی کرد.
ایجاد کارگروهی ویژه ساماندهی زائران عراقی
سلطانیفر از اقامت یک میلیون نفر مسافر نوروزی در استان قم و چهار میلیون نفر در خراسان شمالی نیز خبر داد و در خصوص زائران عراقی که به ایران سفر میکنند، گفت: بیشتر این زائران در قالب سفرهای انفرادی وارد شده و به همین دلیل مشکلات زیادی برای ما و خود ایجاد میکنند، بر همین اساس کارگروهی ویژه ساماندهی زائران عراقی ایجاد میشود تا به مرور گردشگران عراقی را در قالب تور بیاوریم.
با آهنگ موجود حراست از میراث فرهنگی قرنها طول میکشد
وی به وجود یک میلیون سایت تاریخی و بنای فرهنگی در ایران اشاره کرد و گفت: 84 سال از تصویب اولین قانون در خصوص حفاظت از میراث فرهنگی میگذرد، اما از یک میلیون اثر تاریخی فقط 31 هزار بنا ثبت ملی و شناسایی شده، یعنی فقط سه درصد از این آثار آن همه نه به طور عالی حفظ و حراست میشود، در اصل با آهنگ موجود حفظ و حراست از میراث فرهنگی قرنها طول میکشد.
سلطانیفر تصریح کرد: اگر بودجه دولتی سازمان 50 برابر نیز شود، فقط پاسخگوی بخش کمی از نیازهای موجود است، به همین دلیل خواهان حرکت به سمت واگذاری برنامهها به بخش خصوصی هستیم تا با نظارت و طرحهای ما مرمت، بازسازی و حفاظت از بناها را انجام داده از این بناهای بازسازی شده استفاده کنند.
وی از افتتاح مجدد مرکز اسناد سازمان، اتاق فکر سازمان و تشکیل کارگروه حقوقی و کارشناسی برای شناسایی تمام اشیاء تاریخی ایران که به صورت غیرقانونی از ایران خارج شده و در اماکن، موزهها، منازل شخصی و... نگهداری میشوند، خبر داد و از همه ایرانیان داخل و خارج از کشور درخواست کرد در صورتی که از وجود چنین اشیائی مطلع هستند، به سازمان میراث فرهنگی اطلاع دهند.
سلطانیفر در پایان گفت: بنا داریم اداره اماکن تاریخی که به ثبت جهانی رسیدهاند را به صورت هیئتامنایی انجام شود.