کد خبر: 1392167
تاریخ انتشار : ۱۹ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۵
گزارش ایکنا از فعالیت‌ یک مؤسسه قرآنی/

نورالانوار؛ انعکاس ندای قرآن/ انتقال مفاهیم کلام وحی با همراهی حوزه قرآن و خلاقیت

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: مؤسسه نورالانوار اصفهان با همراهی حوزه‌های هنری، قرآنی و دینی و با خلق آثار نوین قرآنی، مسیری تازه پیش روی بینش مخاطبان قرار داده و سعی دارد با انعکاس ندای قرآن، مفهوم حق و حقیقت را به همه مخاطبان انتقال دهد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، سال‌هاست که اصفهان را به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام می‌شناسیم، اما با ارزیابی فعالیت‌های قرآنی این شهرستان و با توجه به وجود مراکز قرآنی بسیار و حضور فعالان قرآنی در این شهرستان، به راحتی می‌توان حضور قرآن را در لایه‌های زندگی مردم این منطقه از کشور اسلامی ایران احساس کرد.

مراکز قرآنی بسیاری در این شهر تاریخی و اسلامی وجود دارد که مهمترین اهداف شکل‌گیری آنها، شناسایی و فعال‌سازی استعدادهای درخشان قرآنی است که ارتقای سطح فرهنگ دینی و قرآنی اعضای جامعه را در دستور کار خود قرار داده‌اند.

گام نهادن در مسیر تربیت حفاظ، جهت تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی

مؤسسه قرآنی نورالانوار اصفهان نیز از جمله این مراکز قرآنی است که با گام نهادن در مسیر تربیت حافظان و قاریان قرآن در جهت تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی به فعالیت می‌پردازد.

راه‌اندازی مؤسسه نورالانوار با هدف هدایت قرآنی اعضای جامعه

این مؤسسه قرآنی با این اعتقاد شکل گرفته که هر حرکت و کاری در زمینه قرآن صورت می‌پذیرد باید منتهی به هدایت شود، بنابراین آموزش مفاهیم قرآن، محور اصلی برنامه‌های قرآنی این مؤسسه قرار گرفته است.

در این راستا پس از چاپ کتاب گلواژه‌های وحی توسط اکرم جمشیدیان، مدیرعامل این مؤسسه قرآنی، زمینه تشکیل کلاس‌های کلاس‌های آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن آغاز شد.

در تابستان 1384 به پیشنهاد مهدی نادی، مسئول وقت دارالقرآن سازمان تبلیغات اسلامی اصفهان تلاش برای کسب مجوز و راه‌اندازی مؤسسه نورالانوار آغاز شد، بعد از کسب مجوز و گسترش کلاس‌ها، بهمن‌ماه 1385 اولین دوره تربیت مربی مفاهیم قرآن در این مؤسسه برگزار شد و در تیرماه 1386 مصادف با روز میلاد حضرت زهرا(س) در ساختمان کنونی به طور رسمی برنامه‌های آموزشی و پژوهشی خود را آغاز کرد و تاکنون ادامه دارد.

اعضای هیئت مدیره این مؤسسه عبارتند از اکرم‌السادات بهشتی، رئیس هیئت مدیره، پروین اختریان، عضو هیئت مدیره و اکرم جمشیدیان، مدیرعامل مؤسسه که انجام فعالیت‌های فرهنگی، دینی و قرآنی این مؤسسه را بر عهده دارند و هرسه این افراد از اساتید حوزه علمیه هستند.

فرهنگ‌سازی قرآنی در جامعه؛ اهداف اساسی مؤسسه نورالانوار

فرهنگ‌سازی قرآنی در جامعه، ارتقای سطح کمی و کیفی تدریس مربیان قرآن در زمینه‌های علمی و روش‌های جدید تدریس، آموزش و ایجاد انس با قرآن برای حفظ روحیه و مقاومت بانوان، تهذیب نفس و آراسته شدن به اخلاق اسلامی از اهداف اساسی این مؤسسه است.

برای آشنایی بیشتر با فعالیت‌های این مؤسسه قرآنی به گفت‌وگو با اکرم جمشیدیان، مؤلف کتب دینی و قرآنی و مدیرعامل این مؤسسه قرآنی به گفت‌وگو پرداخته‌ایم.

وی که کار آموزش قرآن را از سال 1379 آغاز کرده ‌است در رابطه با فعالیت‌های خود می‌گوید:  بیشتر فعالیت اینجانب در حوزه‌های علمیه متمرکز بود و از جمله کتاب‌هایی که تألیف کرده‌ام، کتاب گلواژه‌های وحی است که در این کتاب، لغات قرآن به‌صورت ساده و روان ترجمه شده ‌است و چاپ اول این کتاب، سال 1383 بوده است، این کتاب دربردارنده تجارب کلاس‌های آموزش قرآن است و در چاپ اول و چاپ چهارم این کتاب آموزشی فقط لغات قرآن آموزش داده می‌شود.

این مؤلف کتب قرآنی که از زمان طفولیت با آیات قرآن مأنوس بوده است، از سال 1374 که وارد مدرسه مجتهده امین می‌شود، فعالیت قرآنی خود را به صورت تخصصی آغاز می‌کند و آشنایی با معانی و واژه‌های کلام وحی وی را برآن می‌دارد تا به تألیف کتب دینی و قرآنی اقدام کند.

گلواژه‌های وحی؛ آموزش تفکر در آیات قرآن

وی تاکنون 5 کتاب و بیش از 50 مقاله قرآنی نگاشته است که چاپ شده‌اند و شامل کتاب گلواژه‌های وحی که مضمون آن تفکر در آیات قرآن است، ترنم وحی که دربردارنده ترجمه دعاها، نسیم گلشن که جمع‌آوری اشعار و غزلیات عرفانی بوده و کوثر وجود که در بردارنده‌ اسماء خداوند است.

این مسئول قرآنی، حداقل 10 کتاب در دست چاپ دارد که 110 حکمت نهج‌البلاغه، مهندسی ذهن در قرآن و گلواژه‌های معلم برخی از آنها هستند.

جمشیدیان با اشاره به این که این مؤسسه قرآنی در ابتدا مجوز فعالیت خود را از سوی سازمان تبلیغات اسلامی دریافت کرد، می‌افزاید: پس از انجام فعالیت‌های تخصصی، این مؤسسه قرآنی موفق به دریافت مجوز فعالیت از سوی سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی شد.

طرح نغمه‌های قرآن؛ آموزش تخصصی قرائت قرآن در اصفهان

وی تصریح کرد: کار اساسی این مؤسسه، آموزش ترجمه و مفاهیم قرآن است و آموزش روخوانی قرآنی نیز شامل آموزش روخوانی قرآنی ویژه افراد بی‌سواد تا نغمه‌های قرآنی است که این افراد دوره‌های تخصصی تجوید قرآن را گذرانده‌اند و این کلاس‌ها نیز هر هفته روزهای پنجشنبه دایر است و یک‌سال است که ادامه دارد.

این پژوهشگر قرآن با بیان این که تاکنون بیش از 700 مربی قرآن در سطح استان اصفهان در این مؤسسه قرآنی تربیت شده‌اند، تصریح کرد: مربیانی که در این مرکز آموزش دیده‌اند هر کدام در یکی از شعب این مرکز و مساجد و مدارس در شهر اصفهان و اطراف این استان به ارائه آموزه‌های قرآنی می‌پردازند.

وی تربیت 15 حافظ کل قرآن، مقاله‌نویسی و انجام فعالیت‌های پژوهشی را از دیگر برنامه‌های این مؤسسه عنوان و بیان کرد: آموزش هنر تصویرسازی در قرآن یکی از طرح‌های جذاب این مؤسسه است که برای اولین بار در سطح کشور آموزش داده می‌شود و تقریباً 2 تا 3 کتاب از سید قطب در این زمینه وجود دارد و این طرح در دوره تربیت مربی قرآن نیز آموزش داده می‌شود.

جمشیدیان از جمله دلایل برگزاری این طرح را ماندگاری تصویر بیش از بیان در ذهن می‌داند، همان‌طور که خداوند با چینش کلمات در قرآن، تصویرسازی کرده است و می‌افزاید: از زمانی که این کلاس‌ها راه‌اندازی شده است از اکثر مناطق استان اصفهان برای شرکت در این کلاس‌ها به مؤسسه مراجعه می‌کنند.

ارائه طرح‌های جذاب برای حضور جوانان در فعالیت‌های قرآنی

وی تصریح کرد: احساس می‌کنم حتی پس از 30 سال از جمهوری اسلامی، هنوز قرآن غریب است و افراد خاصی در کلاس‌های آموزشی قرآن شرکت می‌کنند، در جامعه‌ای که تکنولوژی بیشتر وقت نوجوانان و جوانان را به خود اختصاص داده است، باید آموزه‌های قرآنی گسترش پیدا کند و دست‌اندرکاران قرآنی و فرهنگی با طرح‌های جذاب و حتی از طریق گوشی‌های همراه و اینترنت، اطلاعات قرآنی به جوانان دهند.

اکرم‌السادات بهشتی، رئیس هیئت مدیره مؤسسه نورالانوار اصفهان که فعالیت‌های قرآنی خود را از سال 1374 به صورت تخصصی آغاز کرده و پس از دریافت مدرک سطح(2) حوزه علمیه در مراکز قرآنی به تدریس مشغول شده است، در حال حاضر در مؤسسه نورالانوار با همکاری اکرم جمشیدیان به ارائه آموزه‌های قرآنی می‌پردازد.

این فعال قرآنی تاکنون غیر از مؤسسه قرآنی نورالانوار در حسینیه‌ها، مساجد و همچنین مرکز قرآنی ریحانه به تدریس علوم دینی و قرآنی پرداخته ‌است.

انس جوانان با قرآن؛ محور فعالیت‌های مؤسسه نورالانوار

وی در رابطه با مهمترین انگیزه‌ای که موجب شد تا به فکر راه‌اندازی این مرکز قرآنی بیافتد، می‌گوید: با توجه به اینکه به صورت مداوم در جلسات قرآنی شرکت می‌کردم، از نزدیک با جوانان در ارتباط بودم و با سؤالات آنها آشنا بودم و اینکه افراد تنها در مدارس در حد کتاب‌های درسی با قرآن آشنا می‌شوند، احساس کردم که نیاز است، مؤسسه‌‌ای باشد که آیات قرآن را به صورت تخصصی آموزش دهد و این موارد در نهایت منجربه راه‌اندازی این مرکز قرآنی شد.

این مربی قرآن که در خانواده‌ای روحانی پرورش یافته است با توجه به نسبت عموزادگی که با آیت‌الله بهشتی دارد به ذکر خاطره‌ای از این شهید بزرگوار پرداخت و گفت: در آخرین باری که ایشان به اصفهان و به دیدار پدر اینجانب سفر کردند، اوایل جنگ تحمیلی بود و شب‌ها خاموشی بود، ایشان وقتی ملاقاتشان با پدرم تمام شد و از خانه بیرون آمدند، یک پسر بچه 10 ساله که متوجه حضور ایشان شده بود و انتظار می‌کشید که شهید بهشتی را ببینید، در آن هنگام که پاسداران نگران بودند و می‌خواستند شهید آیت‌الله بهشتی را منتقل کنند، ایشان با طمئنینه با این پسر بچه سلام و احوال‌پرسی می‌کرد و این درسی برای من بود که باید به تمامی اقشار جامعه احترام بگذاریم.

آیت‌الله بهشتی نیز از مربیان و مروجان قرآن بودند و جلسات قرآنی به طور مداوم در منزل ایشان برگزار می‌شد و هر بار که در اصفهان حضور می‌یافتند جلسات قرآن با حضور ایشان تشکیل می‌شد، اینجانب نیز چندین بار در جلسات قرآن که در منزل ایشان برگزار می‌شد، شرکت کرده‌ام.

پرداختن به فعالیت‌های قرآنی با توجه به نیاز جامعه

پروین اختریان، یکی دیگر از اعضای هیئت مدیره مؤسسه نورالانوار اصفهان که از سال 1374 فعالیت‌های قرآنی خود را آغاز کرده است در رابطه با نحوه همکاری خود با این مؤسسه می گوید: اینجانب هنگامی که در حوزه علمیه اصفهان مشغول تحصیل بودم با اکرم جمشیدیان که یکی از فعالان قرآنی استان اصفهان است آشنا شدم و با توجه به نیازی که در سطح جامعه به ترویج آموزه های قرآنی احساس می شد، اقدامات اولیه را برای راه‌اندازی این مرکز قرآنی انجام دادیم.

در ابتدا کلاس‌های آموزشی مؤسسه نورالانوار با همکاری اکرم جمشیدیان در منزل اینجانب آغاز شد و سپس برای اینکه فعالیت مؤسسه با حجم بیشتر در مکان بهتری دنبال شود و افراد بیشتری در کلاس ها حضور یابند در حوزه علمیه این فعالیت‌ها ادامه یافت و در حال حاضر نیز مؤسسه نور الانوار درمکان فعلی در خیابان کاوه اصفهان به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

اینجانب در حال حاضر علاوه بر تدریس علوم قرآنی در مؤسسه نورالانوار، هم اکنون نیز در چندین مدرسه حوزه علمیه به تدریس علوم قرآنی در رشته ترجمه و مفاهیم، تفسیر و احکام می‌پردازم.

آموزش معانی آیات قرآن؛ انگیزه اصلی راه‌اندازی مؤسسه نورالانوار

وی که دارای مدرک سطح 3 حوزه علمیه است انگیزه اصلی برای راه اندازی این مرکز قرآنی را آشنایی با معانی آیات کلام وحی عنوان می کند و اذعان دارد که بر اثر همین موضوع وارد فضاهای قرآنی شده است.

وی در رابطه با فعالیت‌های مؤسسه نورالانوار اصفهان می‌گوید: این مؤسسه طی سال‌هایی که راه اندازی شده است، علاوه بر اقشار مختلف مردم به صورت عام، قشر قابل توجهی از فرهنگیان را تحت پوشش قرار داده است و به نظر می‌آید افرادی که به این کلاس‌ها مراجعه می‌کنند با توجه به اینکه با مفهوم آیات قرآن آشنا می‌شوند از این کلاس‌ها راضی هستند.


افرادی هستند که به مدت چهار سال است که به صورت ثابت در کلاس‌های آموزشی این مؤسسه شرکت می‌کنند به همین منظور به نظر می‌رسد جای این وجود دارد که بهتر و قوی تر در زمینه آموزش قرآن فعالیت شود.

در ادامه با مهدی نادی، رئیس اداره امور قرآنی سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران که به گفته مدیر مؤسسه نورالانوار در زمینه راه‌اندازی این مؤسسه قرآنی نقش داشته است به گفت وگو پرداخته‌ایم.

وی نیز اذعان دارد که 10 سال پیش که در دارالقرآن تبلیغات اسلامی استان اصفهان فعالیت می‌کردم، مؤسسه نورالانوار جزء مؤسساتی بود که با توجه به اینکه تازه تأسیس بود از فعالیت‌های بسیار خوبی برخوردار بود.

برگزاری دوره‌های تربیت مربی قرآن در اصفهان

مهدی صفرزاده، کارشناس قرآن سازمان تبلیغات اسلامی اصفهان نیز در رابطه با عملکرد این مؤسسه قرآنی، می گوید: مؤسسه نورالانوار در زمینه برگزاری دوره‌های تربیت معلم قرآن بسیار فعال است و مربیان بسیاری تاکنون توسط این مؤسسه تربیت شده‌اند و در سال چندین دوره تربیت مربی مفاهیم قرآن برگزار می‌کنند.

وی اظهار کرد: علاوه بر دوره‌های آموزشی، تاکنون چندین کتاب آموزشی و تفسیری توسط اکرم جمشیدیان، مدیرمسئول این مرکز قرآنی تألیف شده است.

تدبر در قرآن؛ فعالیت تخصصی مؤسسه نورالانوار

صفرزاده در کنار آموزش مفاهیم قرآن، تدبر در قرآن را از جمله دوره‌های تخصصی آموزش قرآن در این مؤسسه عنوان کرده و می‌افزاید: آموزش حفظ، روخوانی و روانخوانی و دیگر برنامه‌های قرآنی در دستور کار این مؤسسه قرآنی قرار دارد.

وی پیشرفت این مؤسسه قرآنی را مرهون مدیریت خوب این مؤسسه می داند که از اطلاعات و دانش قرآن بالایی برخوردار است، پژوهش‌های قرآنی در این مؤسسه از آغاز فعالیت اهمیت خاصی داشته است و سعی بر این بوده است که ظرفیت‌ها و توانایی‌های بانوان بالفعل شود.

این کارشناس قرآن در پایان تصریح کرد: بسیاری از مراکز، مؤسسات و خانه‌های قرآن شهری از محضر مربیان قرآن مؤسسه نور الانوار برای برگزاری دوره های آموزشی بهره مند می شوند و همچنین کتاب‌های آموزشی را از این مؤسسه دریافت می‌کنند و با توجه به جذابیت‌هایی که در کلاس های آموزش قرآن ایجاد شده، علاقه مندان به فراگیری آموزه‌های قرآنی از اکثر مناطق اصفهان به این مؤسسه مراجعه می‌کنند.

captcha