حجتالاسلام والمسلمین احمد محمدیمجد، عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی العالمیه، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به سیر سنت جهیزیه از تاریخ اسلام تا کنون اشاره و عنوان کرد: از جهیزیهای که برای حضرت زهرا(س) تهیه شده بود میتوان دریافت که این سنت در سیره ائمه معصومین(ع) نیز به شکل دیگری وجود داشته است.
وی با بیان اینکه در تاریخ اسلام همه و یا قسمت عمدهای از آنچه به عنوان وسایل اولیه زندگی خریداری میشد، توسط داماد تهیه میشده است گفت: پیامبر گرامی اسلام(ص) به امام علی فرمودند که چه در اختیار داری و وی از مرکب، شمشیر و زره نام برد. حضرت نیز فرمودند مرکب و شمشیر که نیاز تو است پس زره را بفروش و با آن وسایل زندگیت را فراهم کن.
تَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى را در تهیه جهیزیه فراموش نکنیم
حجتالاسلام والمسلمین محمدی شکل امروزی و رایج جهیزیه در کشورمان که بعضا با تجملات فراوان همراه است را مغایربا فرهنگ اسلامی برشمرد و گفت: آیه «تَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى»، «به یکدیگر بر انجام کارهای نیک و پرهیزگاری، کمک نمایید» نیز مصداق این امر است که زن و شوهر در ابتدای زندگی میتوانند با کمک یکدیگر به ایجاد زندگی ساده و صمیمی کمک کنند.
وی تهیه جهیزیههای تشریفاتی را نتیجه دور شدن از فرهنگ اسلامی دانست و گفت: تمامی اسلام بر ساده زیستی و قناعت تأکید دارد و خانوادههایی که اقدام به تهیه جهیزیههای سنگین و مجلل میکنند نمیتوانند ادعا کنند عملکرد آنان منطبق بر فرهنگ و سنت اسلامی است.
رسانه مصرفگرا
عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی العالمیه ورود فرهنگ غربی به کشور و ترویج مصرف گرایی در رسانهها را از دیگر عوامل تغییر سنت جهیزیه از دیروز تا امروز دانست و گفت: فیلم و سریالهایی که از رسانه ملی پخش میشود و زندگی یک زوج جوان را به نحوی به نمایش میکشند که گویی هر زندگی عادی باید به چنین وسایل و لوازمی مجهز باشد همگی در تغییر سبک زندگی جوانان تأثیر دارند.
حجتالاسلام والمسلمین محمدیمجد دوری نسل جوان از مسجد و منبر را از دیگر علل تغییر این سنت در نزد جوانان ارزیابی وعنوان کرد: وقتی جوان ما دائما از طریق رسانهای که مصرف گرایی را تبلیغ میکند تغذیه میشود و بخشی از زمان خود را در مسجد پای منبر به سر نمیبرد تا با الگوی زندگی ائمه معصومین(ع) و پیشوایان دینی آشنا شود، شاهد بروز چنین تغییراتی در سبک زندگی خواهیم بود.
وقتی جهیزیه مصداق اسراف میشود
وی با تأکید بر اینکه همگان بر مذموم بودن اسراف در تعالیم دینی آگاه هستند اظهار کرد: باید در نظر داشت که ایجاد فشار بر والدین و یا خانواده عروس برای ایجاد جهیزیه سنگین که شاید در بسیاری از موارد اجناس تهیه شده مورد نیاز زوجهای جوان نباشد نیز مصداق اسراف هستند.