حجتالاسلام والمسلمین سید رضا اکرمی، رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره راهکارهای تحقق «عزم ملی» گفت: در قرآن مجید 9 بار کلمه عزم در قالبهای مختلف آمده است؛ عزم هم برای پیامبران بزرگ مانند حضرت نوح(ع)، حضرت موسی(ع)، حضرت عیسی(ع)، حضرت ابراهیم(ع) و رسول اکرم(ص) آورده شده است و هم در قالب توصیه لقمان به فرزندش در اقامه نماز و امر به معروف و نهی از منکر و صبر و شکیبایی مطرح شده است. همچنین درباره نکاح نیز واژه عزم در قرآن ذکر شده است.
وی افزود: همین استعمال و به کارگیری واژه «عزم» در موضوعات مختلف در قرآن نشان میدهد که عزم، موضوعی کلیدی و اساسی است.
حجتالاسلام اکرمی اظهار کرد: همچنین عزم در لغت، قصد، اراده و تصمیم معنا شده است، پس واقعا در هر موضوعی باید اراده داشته باشیم، تصمیم بگیریم و برای تحقق آن هم مسیر اعتدال را برگزینیم تا به هدف برسیم.
وی درباره تحقق شعار امسال که رهبر معظم انقلاب مطرح کردهاند گفت: به عقیده من باید چند کار اساسی انجام دهیم. اول اینکه این موضوع را مختص به دولت یا مجلس یا یک دستگاه و قوه خاص ندانیم.
حجتالاسلام اکرمی افزود: عزم ملی یعنی اینکه تک تک آحاد افراد جامعه همه باید واقعا همت کنند، اراده کنند و تصمیم بگیرند که برای اقتصاد و فرهنگ کشور کار و تلاش کنند، برنامهریزی کنند و در این راه جدی باشند تا شعار سال عملیاتی شود.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری عنوان کرد: در عین حال نیز نباید فرافکنی کنیم و بگوییم این کار مربوط به دولت است یا دولت باید از خودش شروع کند یا دولت بگوید مجلس باید شروع کند و هر یک دیگری را مسئول بداند.
وی ادامه داد: در واقع همه کسانی که در کشور زندگی میکنند از خانه و خانواده تا کارگاه و کارخانه و تا دولت، وزارتخانهها، مجلس و قوه قضائیه همه باید مصمم باشند به پیشرفت حرکت اقتصادی و فرهنگی کشور کمک کنند.
حجتالاسلام اکرمی تأکید کرد: دوم اینکه ما اسناد فرادستی و قانونی داریم که کاملا راه و هدف را مشخص کرده است که مهمترین آن سند چشمانداز بیست ساله است که حدود 11 سال آن باقی مانده است و در کنار آن برنامههای 5 ساله و قوانین سالیانه را داریم.
وی تصریح کرد: لذا «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» باید طبق قانون عملیاتی و اجرایی شود نه اینکه سلیقهای عمل شود و براساس برداشتهای شخصی اجرا شود.
عضو جامعه روحانیت مبارز یادآور شد: سومین مسئله توجه به اهمیت نظارت است. یعنی بر فرض هم عزم میکنیم، اراده میکنیم و همت میکنیم تا اقتصاد و فرهنگ کشور رو به جلو حرکت کند اما بازهم باید نظارتی قوی باشد تا مشخص شود طبق قانون در اقتصاد، صنعت و فرهنگ عمل شده است یا خیر تا اگر خلاف قانونی صورت گرفت با آن برخورد شود.
حجتالاسلام اکرمی درباره نقش جدلها و دعواهای سیاسی درعدم تحقق عزم ملی و آسیب زدن به آن گفت: رسول مکرم اسلام(ص) میفرمایند: «لکل شیء آفه». هر چیزی را که در نظر بگیرید یک نقطه آسیبرسان و فسادآور در کنارش می شود به وجود آورد. مثلا برداشت و سلیقه شخصی در مقابل قانون یا اولویت دادن مسائل حاشیه ای یا فرعی به مسائل اصلی و اولویتدار نمونه این نقاط آسیبرسان است.
وی ابراز کرد: دیگر اینکه درباره شعار سال مصاحبه، مناظره و سخنرانی کنیم اما در عمل هیچ اتفاقی نیفتد که این خود آفت سنگینی است. به عنوان نمونه همین امروز روزنامهها درباره هواپیمای فرودآمده در فرودگاه مهرآباد صحبتهای مختلف کردهاند و وزارت خارجه نیز کاملا این صحبتها را تکذیب کرده است. این گونه بحثها، ذهن و فکر افراد را به خود مشغول میکند و نمیگذارد وقت، عمر، انرژی و امکانات صرف مسائل اساسی بشود.
حجتالاسلام اکرمی اظهار کرد: لذا از یک طرف باید اختلاف نظر را بپذیریم و همدیگر را تحمل کنیم اما در کنار آن، دو داور و حکم برای سامان دادن ختلافات وجود دارد و آن هم قانون و نظرات مقام معظم رهبری است.
وی اضافه کرد: مثلا درباره مذاکرات هستهای، رهبر معظم انقلاب اصل مذاکرات را پذیرفتهاند اما از طرفی نیز فرمودهاند من خوشبین نیستم. یعنی باید مراقب باشیم مذاکرات به درستی پیش رود چون با دشمن مواجه هستیم و از سوی دیگر نیز اصل مذاکرات را نفی نکنیم زیرا انجام مذاکرات دشمن را خلع سلاح میکند و جلوی تبلیغات دشمن مبنی بر اینکه ایران اهل گفتوگو و مذاکره نیست را میگیرد.
حجتالاسلام اکرمی اظهار کرد: خود رهبر معظم انقلاب نرمش قهرمانانه را مطرح کردهاند اما در عین حال باید با هوشیاری مذاکرات را پیش برد تا سه اصل عزت، حکمت و مصلحت را خدشهدار نکند. لذا در قالب انتقاد و بحثهای سیاسی نباید مطالب را به گونهای مطرح کرد که اختلاف و تنش را بیشتر کند که این امر میتواند عزم و وفاق ملی را تحتالشعاع قرار دهد.