کد خبر: 1397069
تاریخ انتشار : ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۲
حسینی اعلام کرد:

معرفی 50 نخبه قرآنی تا پایان فصل بهار/ دریافت 1000 پرونده نخبگان و استعدادهای برتر قرآنی

گروه اجتماعی: معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد ملی نخبگان از دریافت هزار پرونده نخبگان و استعدادهای برتر قرآنی خبر داد و گفت: از میان این افراد حداکثر 50 فرد به عنوان نخبه قرآنی معرفی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) سید حسن حسینی، معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد ملی نخبگان، امروز شنبه 30 فروردین ماه طی نشستی خبری با اصحاب رسانه به تشریح محورهای برنامه‌های سال جاری این معاونت پرداخت.
وی در خصوص توسعه فعالیت‌های قرآنی نخبگان گفت: در این خصوص دو کار اصلی در حال انجام است که یکی تشکیل باشگاه قرآنی نور است؛ این باشگاه سابقه دو ساله داشته و جزو کارهای با ارزش بنیاد در توسعه مفاهیم قرآنی است.
حسینی فعال‌تر کردن کارگروه شناسایی و ارائه تسهیلات به نخبگان و استعدادهای برتر قرآنی را برنامه دیگر بنیاد اعلام و اظهار کرد: آئین‌نامه‌های این کار تصویب و استان قم به عنوان مسئول این کار مشغول شناسایی نخبگان قرآنی است و تاکنون حدود هزار نخبه قرآنی در رده‌های مختلف شناسایی شده‌ و در مرحله پالایش دوم قرار دارند و تا آخر فصل بهار اولین گروه نخبگان و استعادهای برتر قرآنی شامل حداکثر 50 نفر معرفی و به آنها تسهیلات ارائه می‌شود.
وی با اشاره به نام‌گذاری سال، اظهار کرد: سال جاری از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال اقتصاد و فرهنگ نام‌گذاری شده است و مناسب بود که بنیاد نخبگان در بخش فعالیت‌های فرهنگی به این مسئله حساسیت بیشتری نشان می‌داد.
معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد ملی نخبگان فعالیت‌های فرهنگی را به سه سطح تقسیم‌بندی کرد و گفت: در سطح اول فرهنگ می‌توان از برنامه‌های آئینی، شعائری و مذهبی یاد کرد که سازمان‌های متولی مشخصی در کشور دارد، بخش دیگر از فرهنگ نیز به فرهنگ عمومی باز می‌گردد که شورای فرهنگ عمومی و نهادهای ذی‌ربط در این زمینه فعال بوده و هستند.
بنیاد ملی نخبگان موظف به کار تخصصی در حوزه فرهنگ علم و نخبگی است
حسینی بخش سوم فرهنگ را مربوط به فرهنگ علم و نخبگی دانست و گفت: در حوزه فرهنگ علم و نخبگی وظیفه بنیاد است که کار تخصصی‌تری در تحقق این شعار انجام دهد. وقتی صحبت از فرهنگ علم و نخبگی می‌شود مسائلی از قبیل عمومی‌کردن علم به ذهن می‌آید.
عمومی کردن علم کار نخبگان و استعدادهای برتر است
وی با اشاره به اینکه جامعه ما جامعه‌ای است که یکسری دانشمند دارد و سطوح دیگر که مربوط به عمومی‌تر کردن علم می‌شود هنوز گسترده نشده است، گفت: عمومی کردن علم کار نخبگان و استعدادهای برتر است. البته زیربنای این کار باز می‌گردد به گفتمان علم و دانش در کشور که سال‌هاست با اهتمام مقام معظم رهبری دنبال می‌شود اما در عمومی ‌کردن و ترویج علم در حوزه فرهنگ علم کار ویژه‌ای باید صورت گیرد که بنیاد نخبگان در این زمنیه برنامه‌هایی دارد.
توجه به تمدن علمی ایرانیان برای شبیه‌سازی در عصر جدید
معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد ملی نخبگان بر لزوم توجه به دوران تمدن علمی ایرانیان و بررسی عوامل رشد و شکوفایی ایرانیان برای شبیه‌سازی در عصر جدید نیز اشاره و اذعان کرد: شاید رسیدن به عوامل اصلی شکوفایی تمدن علمی در بین قرن‌های سه تا هفت شرایط را برای شبیه‌سازی این مراحل ایجاد کند.
علم از یک روح واحد سرچشمه می‌گیرد
وی به عنوان مثال گفت: توجه به وحدت علم در شکوفایی علم و اینکه علم از یک روح واحد سرچشمه می‌گیرد یکی از عوامل موثر در شکوفایی علمی بوده است. اما اکنون تخصص‌گرایی و جزئی‌نگری دامن علم را گرفته است. این بحث اکنون در غرب نیز مطرح است و بخشی از نقد علم مدرن باز می‌گردد به تخصص‌گرایی مخربی که علم را از یک روح واحد جدا کرده است.
حسینی با تأکید بر اینکه هم مراجعه به تاریخ و هم مراجعه به نقد علم مدرن می‌تواند به غنی‌سازی فرهنگ علم کمک کند، گفت: اخلاق علم از دیگر اولویت‌های ما در سال جاری خبر است. اخلاق علم از زیرشاخه‌های فرهنگ نخبگی است که باید به آن توجه شود همچنین مسئله نخبه و نخبگی در تعالیم دینی و ویژگی‌های نخبگان در فرهنگ دینی مورد توجه قرار دارد چرا که قرآن می‌فرماید علمی که خشوع آور نباشد علم نیست.
نخبگان با تمدن ایرانی و تمدن اسلامی آشنا می‌شوند
وی ادامه داد: طرح میراث معنوی که در سال‌های گذشته اجرا شده در سال جاری نیز ادامه خواهد یافت که عبارت است از آشنا کردن استعدادهای برتر با تمدن ایرانی و تمدن اسلامی با تأکید بر علم در حوزه اسلامی و یکی از اولویت‌های میراث معنوی در فعالت‌های فرهنگی بنیاد ادبیات است. آشنایی نخبگان با ادبیات بستر مناسبی برای تلطیف تخصص‌گرایی و جزئی‌گرایی مخرب و هم بهترین محمل برای مضامین و مفاهیم دینی ادبیات است.
معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد ملی نخبگان از اجرای طرح ماه خدا نیز سخن گفت و اظهار کرد: در سال جاری طرح ماه خدا که شامل آشنایی نخبگان با تعالیم دینی، کلام و فلسفه اسلامی است به طور خاص ادامه خواهد داشت چرا که عالم ما نباید به یک متخصص یک‌جانبه تبدیل شود.
هم‌اندیشی‌های تخصصی در حوزه‌های مختلف از جمله مهاجرت، کسب و کار، خلأ کار تعاونی و مشارکتی در بین استعدادهای برتر و توجه به توانمندسازی در زمینه‌های مختلف جمعی، اجتماعی و مهارتی جزو اولویت‌های فرهنگی بود که حسینی به آنها اشاره کرد و گفت: استعدادهای برتر کشور ما با هم نمی‌توانند کار مشارکتی زیادی انجام دهند که این نشان می‌دهد کار جمعی را به خوبی یاد نگرفته‌اند.
اعطای جایزه علامه طباطبایی به 17 نفر
حسینی در خصوص جایزه علامه طباطبایی نیز گفت: این جایزه در سال جاری به 17 نفر(که سال گذشته انتخاب شده‌اند) در هفته آخر اردیبهشت ماه با حضور رئیس‌جمهور این جایزه اعطا می‌شود که اسامی آنها هفته جاری اعلام می‌شود، البته در سال جاری بخش جوان نیز به این جایزه اضافه خواهد شد.
وی ادامه داد: جایزه شهید آوینی نیز که هفت نفر سال گذشته اعلام شده و هشت نفر نیز سال جاری اعلام می‌شوند اواخر اردیبهشت ماه اعطا می‌شود.
بیمه نخبگان و استعدادهای برتر اجرایی می‌شود
معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد ملی نخبگان از بیمه نخبگان و استعدادهای برتر نیز سخن گفت و اظهار کرد: این بیمه در سال جاری اجرایی می‌شود و به تدریج تمام جمعیت 14 هزار نفری بنیاد نخبگان می‌توانند از آن استفاده کنند که شامل بیمه سلامت، تکمیلی و پایه است.
وی از برگزاری شش جشنواره نوآوری و شکوفایی نیز خبر داد و گفت: رویکرد جدید ما در این جشنواره‌ها تأکید بیشتر بر تجاری‌سازی است؛ اختراع برای ورود به بازار معنی پیدا می‌کند.
حسینی تصریح کرد: در تسهیلات بنیاد نخبگان در حال حاضر هیچ تغییری ایجاد نشده است البته چند ارتقای کیفیت داشته‌ایم، از جمله قبلاً نخبگان با 30 درصد مشارکت در طرح‌ها می‌توانستند از تسهیلات بنیاد استفاده کنند که در سال جاری این میزان به 45 درصد ارتقا یافته یعنی افرادی که دخالت زیادی در یک اختراع داشته می‌تواند از امتیاز بنیاد استفاده کند.
وی افزود: از این پس کمیته‌های تخصصی و شورای نخبگان همه پرونده‌های متقاضیان بسته کمک‌هزینه پژوهشی و علمی را بررسی می‌کنند؛ قبلاً در برخی از گروه‌ها افراد به صورت خودکار از این کمک هزینه استفاده می‌کردند که از سال جاری با طرح در شورای نخبگان و بررسی این مسئله صورت می‌گیرد.

اعطای تسهیلات نظام‌وظیفه به دارندگام مدرک لیسانس حذف نشده است
وی خبر مربوط به حذف دارندگان مدرک لیسانس از اعطای تسهیلات نظام‌وظیفه را تکذیب کرد و گفت: البته پیشنهادهایی در این خصوص وجود دارد که هنوز قطعی نشده و در دست بررسی است.
شهرام یوسفی‌فر رئیس بنیاد نخبگان استان تهران نیز در این نشست خبری با اشاره به اینکه در سال جاری جشنواره‌های بنیاد جنبه تجاری‌سازی پیدا خواهد کرد، گفت: در سال جاری جشنواره خلیج فارس 31 اردیبهشت ماه در شیراز، جشنواره زاگرس هفته آخر مرداد ماه در شهر سنندج ، جشنواره دماوند مهر ماه در سمنان، جشنواره کوهساران حدود آبان ماه در رشت و جشنواره کوهرنگ آذر ماه در اصفهان برگزار می‌شود؛ جشنواره نوآوری و شکوفایی فجر نیز در بهمن ماه در تهران برگزار خواهد شد. 
حسینی معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد ملی نخبگان در ادامه نشست به سؤال‌های خبرنگاران پاسخ داد و در خصوص میزان فرار مغزها از کشور گفت: در آمارها اختلاف وجود دارد اما در مجموع می‌توان گفت در برخی از رشته‌ها مانند هنر و علوم انسانی این مسئله وجود ندارد اما در برخی دیگر از رشته‌ها مانند فیزیک و ریاضی این آمار زیاد است که دلیل آن را می‌توان مسئله اشتغال در کشور دانست، در برخی دیگر از رشته‌ها نیز مهاجرت طبیعی است.
برای حل مسئله مهاجرت نخبگان هیچ راهی غیر از اشتغال نیست
حسینی تصریح کرد: برای حل مسئله مهاجرت نخبگان هیچ راهی غیر از اشتغال نیست. البته کسی مخالف تحصیل نخبگان در دانشگاه‌های برتر خارجی نیست در اصل دغدغه ما رفتن نخبگان نیست بلکه برگشت است.
وی در پاسخ به این سؤال که چه میزان از اختراعات صورت گرفته در کشور اختراعاتی هستند که قابلیت تجاری شدن دارند، به آمارهای نگران کننده‌ای اشاره و اعلام کرد: 100 هزار اختراع در کشور ثبت شده است که از این تعداد 10 هزار اختراع در بنیاد تشکیل پرونده داده‌اند، از این تعداد نیز دو هزار اختراع ویژگی سطح سه را دریافت کرده‌اند.
از 100 هزار اختراع یک اختراع به مرحله تولید رسیده است
حسینی ادامه داد: از دو هزار اختراع سطح سه، 13 اختراع سطح دو و از این تعداد فقط یک اختراع قابلیت سطح یک را دریافت کرده و به مرحله تولید و تجاری‌سازی رسیده است و جشنواره‌های مختلفی که در خصوص اختراع‌ها برگزار می‌شود بیشتر بازار جذب توریست اختراعی هستند و تبلیغات رسانه‌ای محسوب شده ارزش چندانی ندارند.
وی در خصوص ارتباط با دانشگاه‌های کشور نیز گفت: هفت تا هشت دانشگاه اصلی کشور بیشترین تعداد نخبگان را در خود دارند که بیشترین ارتباط ما نیز با این دانشگاه‌ها است البته با دانشگاه‌های دیگر نیز ارتباط داریم با دانشگاه آزاد نیز برای حمایت از جشنواره اختراعات دانشگاه آزاد و نیز مشارکت در جذب نخبگان در این دانشگاه ارتباط برقرار شده است.

captcha