ابراهیم آبادی، بازیگر سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان مطلب فوق اظهار کرد: مقام معظم رهبری در سال جدید بر فرهنگ در کنار اقتصاد تاکید ویژه داشتهاند؛ امری که نشان میدهد ما در این عرصه با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکنیم، اما اینکه چرا چنین وضعیتی پیش آمده را این گونه باید ارزیابی کرد که مدیریت فرهنگی ما طی سالهای گذشته موفق عمل نکرده است. این ضعف نیز تنها به چند سال اخیر خلاصه نمیشود، بلکه سالهاست که در این عرصه (فرهنگ) دارای نقصانهای فراوان هستیم.
وی افزود: اصلیترین دلیلی که سبب شده وضعیت فرهنگ در کشور مطلوب نباشد این است که همیشه به فرهنگ به عنوان نیازی ثانویه نگاه شده و احساس کردهایم این حوزه باید در قدمهای بعدی مورد توجه قرار گیرد. برای همین همیشه برنامههای دولتمردان در ابتدا به روی مسائل اقتصادی و غیره متمرکز بوده است. با این توضیح بودجهای که برای فرهنگ هم در نظر گرفته میشود در مقایسه با بخشهای دیگر رقمی ناچیز دارد که به هیچ وجه با آن نمیشود اقدامی زیربنایی انجام داد.
رویکرد ایران ستیزانه هالیوود
بازیگر فیلم «مختارنامه» با بیان اینکه نگرش به فرهنگ سبب شده ما نتوانیم معرف خوبی برای هویت ملی خودمان باشیم، گفت: سالهاست که هالیوود با فیلمهای مختلف سعی میکند، فرهنگ و هویت دینی و ملی کشورمان را مورد هجمه قرار دهد. قسمت دوم فیلم «300» گواه بارز این ادعا است که اخیرا روی پرده سینماهای دنیا رفته است. این دسته فیلمها چرا ساخته میشوند؟ دلیل اول این است که ایرانستیزی رویکردی است که سینمای غرب بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نسبت به کشورمان در پیش گرفته است، اما دلیل دوم به عملکرد خود ما بر میگردد.
آبادی ادامه داد: منظورم از این که میگویم کم کاری ما دلیلی برای ساخته شدن فیلمهایی چون «300» است این است که وقتی ما نمیتوانیم خود معرف فرهنگ و هویتمان باشیم طبیعی است که دشمنان این سرزمین سعی کنند هجمه خود را به انحای مختلف شدت بخشند، بنابراین وقتی می گویم کم کاری فرهنگی تنها به سالهای اخیر خلاصه نمیشود این مطلب صدق پیدا میکند، چون میبینیم از دهه 60 که فیلم چون «بدون دخترم هرگز» ساخته شد تا به امروز کارهای مختلفی با محوریت ایران ستیزی در غرب ساخته شده است.
سیاستگذاری فرهنگی مقطعی نیست
وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: کار فرهنگی کردن تنها با یک برنامه مقطعی حاصل نمیشود، چون چنین عرصههایی نیازمند زیر ساختهای قوی هستند. برای همین در قدم اول باید کارشناسان این عرصه به روی خواستههای فرهنگی و دینی دقیق شوند و برنامههای مدون چند ساله طرح کنند؛ برنامههایی که به نقش نهاد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و ارتباطشان با فرهنگ هم توجه شده باشد. در ضمن درباره بودجه و هزینههای مورد نیاز هم باید توجه کافی صورت گیرد، والا بدون پول نباید توقع کاری خارق العاده داشت.
این بازیگر در پاسخ به این سوال که نقش سینما در این زمینه چیست؟ گفت: سینما و تلویزیون ویترین فرهنگ هستند، پس هر آنچه که بدست آید را میتوانیم در این دو رسانه مشاهده کنیم. در کلامی دیگر حمایت ما از تولیدات ارزشمند و فرهنگی که از ساختار و جذابیتهای سینمایی هم بهره برده، میتواند قدمی موثر برای رسیدن به کیفیت خوب در این عرصه بود، البته ذکر یک نکته را در این حوزه ضروری میدانم آن نیز این است که توجه به فیلمهای فرهنگی و هنری منظور گرایش به سمت سینمای بیمخاطب نیست، زیرا هنر هفتم بدون تماشاگر هیچ معنایی ندارد، پس ضروریست در برنامهریزی در کنار کیفیت به بحث جذابیت هم توجه جدی شود.
وی در پایان اظهار کرد: مقام معظم رهبری همیشه به فرهنگ توجه جدی داشتهاند و تذکراتشان به شدت کارگشا و راهگشا است به شرطی که کسانی که موظف به انجام فرامین ایشان هستند بتوانند به درستی توصیههای رهبر معظم انقلاب را به صورت کاربردی در فرهنگ پیدا کنند. در انتهای سخنانم امیدوارم، توجه به فرهنگ تنها به سال 93 خلاصه نشود، چون همانگونه که گفتم کار فرهنگی کردن به یک یا چند سال اختصاص پیدا نمیکند.