به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) علیاکبر سیاری، معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیش از ظهر امروز، پنجم اردیبهشتماه در سخنرانی پیش از خطبههای این هفته نماز جمعه تهران همزمان با فرارسیدن هفته سلامت طی سخنانی عنوان کرد: هر چه در جامعهای فقر، بی عدالتی، خشونت کمتر باشد و در مقابل آن تقوا، ایمان، مسئولیت پذیری، شایسته سالاری، مشارکت مردم، آموزش و پوشش بیمه همگانی بیشتر باشد مسلما آن جامعه سالم تر و شاداب تر خواهد بود.
مردم همچنان با مشکلات فراوانی از نظر هزینههای درمانی مواجه هستند
سیاری با تاکید بر اینکه خودمراقبتی در این امر بسیار تاثیرگذار و موثر است، عنوان کرد: ایران در طی سه دهه اخیر پیشرفتهای بسیاری در بخش بهداشت و درمان داشته، امید به زندگی در آن افزایش یافته، مرگ مادران در زایمان و نیز مرگ و میر نوزادان کاهش یافته، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمان بهتر شده و تعداد بیشتری متخصص و فوق تخصص در اقصی نقاط کشور تربیت شدهاند ولی در عین حال مردم با مشکلات فراوانی از نظر هزینههای درمانی مواجه هستند.
وی با بیان اینکه جوامع را با معیارهای مختلفی همچون شاخص عدالت در سلامت و میزان پرداختی از حیب مردم در قبال هزینههای درمانی میسنجند، اضافه کرد: در کشورهای صنعتی معمولا میزان پرداختی از جیب مردم در حدود 30 درصد است و در کشور ما نیز براساس قانون برنامه چهارم توسعه این عدد باید تحقق پیدا میکرد که متاسفانه در حال حاضر این رقم به 70 درصد رسیده است.
ریشه مشکلات اقتصادی سلامت مربوط به تمامی کشورهاست
معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه ریشه مشکلات اقتصادی بهداشت و درمان مربوط به تمامی کشورهاست، ادامه داد: دلیل اصلی این اتفاق هم به علت پیشرفت تکنولوژی، بیماریهای مزمن و افزایش تقاضاهای خدمات جدید است.
بیماران دیگر برای تهیه دارو و تجهیزات پزشکی به خارج از بیمارستان اعزام نمیشوند
سیاری افزود: براساس پیش بینیهای صورت گرفته مقرر شده تا روستائیان حداکثر 5 درصد و شهرنشینان نیز 10 درصد هزینههای درمانی را پرداخت و مابقی آن نیز توسط بیمهها پرداخت شود و پس از این نیز فردی در بیمارستانها در پی دارو و تجهیزات پزشکی به خارج از بیمارستان اعزام نشوند.
عمده مشکلات سلامت مردم مربوط به رفتارهای است که قابل کنترل است
معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه عمده مشکلات سلامت مردم مربوط به سبک زندگی و رفتارهای است که قابل کنترل است، اضافه کرد: کم تحرکی، عادات غذایی و مصرف سیگار سه مقوله مهمی است که باعث بیماریهای مزمن، فشار خون، دیابت، سکته زودرس قلبی و مغزی و سرطان میشود.
سالانه بیش از سی هزار نفر در کشور بر اثر سرطان جان خود را از دست میدهند
وی با بیان اینکه سالانه بیش از سی هزار نفر در کشور بر اثر سرطان جان خود را از دست میدهند، ابراز کرد: به طور معمول هر بیمار سرطانی 20 میلیون هزینه دارد در حالی که 40 درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند. از سوی دیگر هر روز در حوادث ترافیکی 52 نفر فوت میکنند وسالانه نیز 800 هزار نفر در بیمارستانها بستری میشوند که تمامی آنها قابل پیشگیری است.
10 درصد مردم کشور سیگار مصرف میکنند
سیاری با تاکید بر اینکه 10 درصد مردم کشور سیگار مصرف میکنند، ادامه داد: به طور معمول 70 میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف و روزانه 10 میلیارد تومان خرج سیگار میشود یعنی بخشی از مردم جامعه که پول خزج میکنند تا زودتر بیمار شوند بنابراین اگر مسئولیت سلامتی خود را بپذیرند مسلما این پولها برای ارتقای سلامت آنها هزینه خواهد شد.
28 درصد مردم دارای چربی خون بالا هستند
وی با بیان اینکه 14 مردم کشور دارای فشار خون بالا و 28 درصد دارای چربی خون بالا هستند، اظهار کرد: یکی دیگر از معضلات بزرگ ما آلودگی هواست، طبق بررسی های صورت گرفته در سال 91 شهر تهران تنها پنج روز دارای هوای پاک بوده است. هم اکنون 70 هزار خودروی غیراستاندارد فرسوده در تهران تردد میکنند که هر کدام به اندازه سه خودرو استاندار آلودگی ایجاد میکنند. و متاسفانه در هر ساعت دو نفر بر اثر آلودگی هوا در تهران فوت میکنند.
20 تا 30 هزار نفر در کشور معتاد تزریقی هستند
معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه خطر مصرف مواد مخدر و روانگردانهای صنعتی به ویژه شیشه در کمین جوانان و نوجوانان ایرانی است، عنوان کرد: مصرف شیشه باعث بروز رفتارهای خطرناک همچون خودکشی، قتل، رفتارهای پرخطر جنسی و... میشود که تنها بخشی از این موارد با خودمراقبتی و آموزش قابل پیشگیری است. متاسفانه در حال حاضر 20 تا 30 هزار نفر در کشور معتاد تزریقی هستند که نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
اجرای برنامه ترویج و توسعه خود مراقبتی
سیاری اظهار امیدواری کرد که با کمک مردم و مسئولان، دولت، مجلس و قوه قضاییه بتوانیم در سال جاری برنامه ترویج و توسعه خود مراقبتی را در سطح آموزش و پرورش برای 20 میلیون نفر، در دانشگاهها برای چهار میلیون و برای خانوادهها، کشاورزان، کارگران و... به اجرا در بیاوریم.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین توانمندسازی مردم در بعد سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی را امری یادگرفتنی، مهارتی و انجام شدنی دانست و گفت: باید در تلاش برای اصلاح شیوه تغذیه و پرهیز از مصرف سیگار و قلیان در بین مردم باشیم.
روحانیت در تلاش برای کمک به مردم برای صیانت از سلامتیشان باشند
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: در این بین نقش روحانیت در کمک به مردم برای صیانت از سلامتی خود بسیار بالاست و اگر آنها در تکایا و مساجد در خصوص امراض مصرف چنین اقلامی اطلاع رسانی کنند مسلما بهتر میتوانیم از بروز بیماریهای مزمنی همچون سرطان، سکتههای مغزی و قلبی و آسم که بر اثر استفاده از دخانیات ایجاد میشود جلوگیری کنیم.