احمد لیایی، دبیر موقت مجمع گروههای تواشیح تهران(سازمان قرآن و عترت بسیج محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان این که مهمترین مشکل گروههای تواشیح نداشتن یک اتحادیه و دستگاهی است که فعالیتها را رصد و مورد رسیدگی قرار دهد، گفت: در حال حاضر کارهای موازی زیادی در کشور در زمینه فعالیتهای قرآنی صورت میگیرد که بحث تواشیح نیز خارج از این قاعده نیست.
مدیر گروه تلاوت شبکه قرآن و معارف سیما افزود: با توجه به این که فعالیتهای مربوط به تواشیح زیرمجموعه فعالیتهای قرآنی به حساب میآید، سازمان اوقاف و امور خیریه در حوزه تواشیح نیز تقریباً به نوعی متولی برگزاری مسابقات شده است البته سایر ارگانها نیز مسابقاتی را برگزار میکنند که جامعیت ندارد.
تواشیح از نبود یک مرکز رسیدگی رنج میبرد
دبیر موقت مجمع گروههای تواشیح تهران با تأکید مجدد بر این که تواشیح از نبود یک نهاد واحد رنج میبرد، تصریح کرد: متأسفانه نهادهای بسیاری هستند که فعالیتهای قرآنی و تواشیح را انجام میدهند و هر کدام ادعای انجام دادن فعالیتها را دارند اما همه این فعالیتها به شکل موازی اجرا میشود و اکثراً به دنبال خنثی کردن یکدیگر هستند و همگرایی بین آن ها نیست.
لیایی اظهار کرد: بخش قرآنی بسیج سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ به این نتیجه رسید که حداقل در سطح تهران یک همگرایی بین گروههای تواشیح ایجاد کند، برهمین اساس 20 گروه تواشیح تهران دور هم جمع شدند و مجمعی را با عنوان مجمع گروههای تواشیح تهران تشکیل دادند که تاکنون سه جلسه با حضور اعضای این مجمع برگزار شده است.
تشکیل جلسات مجمع؛ هر دو هفته یکبار
وی با اشاره به این که جلسات این مجمع از این پس هر دو هفته یک بار برگزار خواهد شد، گفت: در جلساتی که تاکنون برگزار شده است بر تهیه یک آییننامه کلی تأکید شده است که در جلسات آینده این آییننامه تصویب خواهد شد. ما به دنبال این هستیم که در جلساتی که برگزار میشود نظرات را تا حد زیادی به یکدیگر نزدیک کنیم که این کار حاوی پیامهای بسیار زیادی خواهد بود.
دبیر موقت مجمع گروههای تواشیح تهران افزود: در حال حاضر در حوزه تواشیح شاهد چند بخش هستیم، برخی از گروهها در اجراهای خود از موسیقی استفاده میکنند که ما به هیچ وجه اینها را جزء و زیرمجموعه تواشیح نمیدانیم.
کارهای همراه با موسیقی زیرمجموعه تواشیح نیست
لیایی با اشاره به اینکه گروههایی نظیر قدر، الکوثر، ثقلین، فجر و ... به صورت اصیل کار تواشیح را پیگیری میکنند، تصریح کرد: در حال حاضر مشکلی که وجود دارد این است که اکثر گروههای تواشیح در کشور به سمت کارهای هارمونیک و استفاده از موسیقی پیش میروند و مسابقات تواشیح نیز بیشتر به این سمت میل داشته است.
وی اظهار کرد: اگر بخواهیم بررسی کنیم سه حوزه در عرصه تواشیح تاکنون پیگیری شده، حوزه اول مربوط به کارهای هارمونیک است که گروههایی مثل اهل بیت(ع) پایهگذار آن بودند، بخش دیگر کاری تقریباً نو که همراه با موسیقی است را ارائه دادهاند که به نظر من زیرمجموعه تواشیح نیست و گروههای سوم نیز گروههایی هستند که کارهای اصیل را ارائه میدهند که نمونههای آن در بالا ذکر شد.
مجمع گروههای تواشیح به دنبال همگرایی است
دبیر موقت مجمع گروههای تواشیح تهران گفت: ما در این مجمع قصد داریم علاوه بر همگرایی که سخت به دنبال آن هستیم تفکیک خوبی بین این بخشها نیز ایجاد کنیم تا حدود زیادی مفهوم تواشیح برای مردم واضح و گویا شود و گرایش به آن نیز افزایش یابد. زمانی این کار با گروه قدر در سطح کشور شکل گرفت که موج بسیار عظیمی در سطح تواشیح ایجاد شد.
لیایی یادآور شد: در سال 1368 که ما فعالیتها را شروع کردیم تنها دو شبکه تلویزیونی در کشور فعال بود که در مناسبتها دائم گروه قدر را نشان میدادند، ما تلاش کردیم به سمت تکثر گروههای تواشیح پیش برویم به طوری که در سال 1373 که آموزش و پرورش اقدام به برگزاری یک سری مسابقات تواشیح در بین دانشآموزان گرفت بیش از5000 گروه برای این مسابقات تنها در تهران ثبت نام کردند.
مخالفتها با تواشیح در سالهای گذشته باعث افت این رشته شد
وی افزود: زمانی که تواشیح در حال جان گرفتن و زنده شدن بود متأسفانه افرادی به مخالفت با آن برخواستند که چند سالی مسابقات تعطیل شد و با آمدن حجتالاسلام والمسلمین حیدر مصلحی به سازمان اوقاف و امور خیریه این مسابقات مجدد برگزار شد و این کار رونق گرفت. با توجه به تهاجم فرهنگی که به سمت کشورمان وجود دارد واقعاً حیف بود که این مسابقات تعطیل شود منتها آن هجمهای که به تواشیح شد سبب شد موج منفی نسبت به این قضیه ایجاد شود و مقداری با افت همراه شود.
دبیر موقت مجمع گروههای تواشیح تهران در پایان با بیان اینکه مجمع گروههای تواشیح تهران تا رسیدن به یک آییننامه نهایی کار بسیار زیادی را پیش رو دارد، تصریح کرد: امیدواریم این کار اثرگذاری خاص خود را به همراه داشته باشد.