به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به نقل از پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه، علی صالحآبادی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، امروز در مراسم افتتاح «ششمین دوره آموزشی بینالمللی بازار سرمایه اسلامی» اظهار کرد: پس از انقلاب اسلامی ایران، اقتصاد و سیستم مالی ما با تغییرات چشمگیری روبرو شد و ساختار بازارهای مالی مبتنی بر شریعت به تدریج رشد کرد.
سخنگوی سازمان بورس ادامه داد: با وجود اقدامات ارزنده سالهای پیشین در خصوص ساختار بازارهای مالی مبتنی بر شریعت، اما همچنان مسیری طولانی در پیش بود؛ به طوریکه بازار سرمایه ایران هیچ گونه اوراق و قوانین مبتنی بر شریعت را به تصویب نرسانده بود.
صالحآبادی گفت : در سال 1994 میلادی، اوراق مشارکت به عنوان اولین اوراق مبتنی بر شریعت در بازار سرمایه ایران راهاندازی شد. در همان سال، شهرداری تهران نخستین اوراق را به مبلغ 40 میلیون دلار منتشر کرد.
وی اضافه کرد : شهرداری تهران پس از موفقیت و استقبال زیاد سرمایهگذاران، مبلغ 35 میلیارد دلار دیگر اوراق مشارکت به فروش رساند.
رئیس سازمان بورس با اشاره به دیگر ابزارهای مالی اسلامی مبتنی بر شریعت تصریح کرد: زیرساختهای انتشار «صکوک اجازه» مهیا شد و اوراق «صکوک مرابحه» نیز به زودی به عنوان عضو جدید وارد چرخه معاملات بازار سرمایه ایران میشود.
وی اضافه کرد: در اوایل سال 2014 میلادی نیز «صکوک استصناع» مراحل تصویب خود را با موفقیت پشت سر گذاشت که امیدوارم این اوراق نیز در سال جاری میلادی منتشر شود.
رئیس سازمان بورس گفت: اوراق آتی سکه، یکی دیگر از ابزارهای مالی موفق بازار سرمایه ایران است. این اوراق مبتنی بر شریعت بوده و از سوی کمیته فقهی این سازمان پذیرفته شده است.
صالحآبادی به نقش شرکتهای تامین سرمایه در افزایش ابزارهای مالی اشاره کرد و گفت : این شرکتها نقش اساسی در توسعه بازار سرمایه ایران داشتهاند؛ به طوریکه در حال حاضر هشت شرکت تامین سرمایه در این بازار فعال هستند.
وی به فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری اشاره کرد و افزود: این صندوقها، از دیگر ابزارهای موفق بازار سرمایه ایران هستند. صندوقهای سرمایهگذاری، ابزار مناسبی برای افراد تازه وارد و سهامدارانی است که تمایل به ریسک کم دارند.
سخنگوی سازمان بورس در بخش پایانی سخان خود گفت: زمان آن فرا رسیده است تا متخصصان و کارشاسنان مسلمان به صورت یکپارچه متحد شوند تا سیستم مالی اسلامی بر اساس تجربیات یکدیگر را ساماندهی و مشکلات پیش رو را برطرف کنند تا بتوانیم بدنه قانونی واحدی را برای بازارهای اسلامی تشکیل دهیم.
وی تصریح کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار ایران، آمادگی دارد تا با همکاری تمامی قانونگذاران و استفاده از تجربه دیگر بازارهای اسلامی، قوانین، ساختار و ابزارهای اسلامی مبتنی بر شریعت را طراحی کند.