علی انتظاری، مدیر گروه جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبایی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، یکی از اقدامات مهم در حوزه فضای مجازی را ورود به شبکههای اجتماعی به واسطه مطالعه و پژوهش دانست و اظهار کرد: از آنجا که شبکه اجتماعی، یک شبکه بسیار پیچیده است، برای ورود به آن نیازمند مطالعات زیربنایی هستیم که متأسفانه این امر در کشورمان چندان نمود نداشته است.
وی افزود: اگر در کشورهای غربی شاهد راهاندازی شبکههای اجتماعی فعال هستیم، به دلیل آن است که طرح آنها از دانشگاه سرچشمه میگیرد و بر روی آن اقدامات مطالعاتی و مقدماتی صورت گرفته است. بسترهای چنین رویدادهایی در خارج از کشورها در دانشگاهها فراهم میشود.
فرصتهای مطالعاتی باید در فضای مجازی فراهم شود
مدیر گروه جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: هر اتفاقی که قرار است در فضای مجازی رخ دهد، نیازمند مطالعه است و باید فرصتهای فکری و مطالعاتی این امر را فراهم کنیم.
وی ادامه داد: عمده نگاههایی که در این حوزه صورت گرفته توسط نهادهای نظامی و از منظر صرفا جنگ روانی و جنگ نرم است، درحالی که فضای مجازی پیچیدهتراز این موضوعات است.
انتظاری، تولید نرمافزار قرآنی را از دیگر اقدامات مهم فضای مجازی دانست و گفت: برای تولید نرمافزار باید اقشار مختلف، گرد هم آیند و این حوزه نباید در انحصار گروه و شبکه خاصی قرار بگیرد چرا که حضور اقشار مختلف سبب ایجاد خلاقیت در تولید محتوا میشود.
اعتبارات و پشتیبانی؛ دو مؤلفه مهم در تولید آثار فاخر
وی بیان کرد: اقدامات بسیاری در فضای مجازی صورت گرفته است و البته برخی از آنها هم فاخر و ارزشمند بودهاند. تولید آثار فاخر نیازمند پشتیبانیهای بسیار و اعتبارات مناسب است و تا زمانی که این مؤلفه محقق شود، نمیتوان انتظار کار ارزشمند و فاخر را داشت.
نرمافزارهای قرآنی باید قویتر و ارزشمندتر از دیگر نرمافزارها تولید شود
انتظاری اظهار کرد: عمدهترین مشکل نرمافزارها، اختلال به هنگام اجرای آن است. برخی از این نرمافزارها در رایانهها اجرایی نمیشوند؛ بنابراین باید تدابیر خاصی را برای رفع این مشکل اتخاذ کنیم به ویژه نرمافزارهای قرآنی که باید بسیار قویتر و ارزشمندتر از دیگر نرمافزارها تولید شود.
ضرورت تضمین بازگشت سرمایه به تولیدکنندگان قرآنی
وی یادآور شد: اگر از تولید نرمافزارهای قرآنی، حمایتهای لازم به عمل بیاید، قطعا شرکتهای نرمافزاری به این سمت ورود خواهند داشت. تا زمانی که تضمین بازگشت سرمایه برای شرکتهای نرمافزاری در حوزه قرآن ایجاد نشود، قطعا این شرکتها جذب تولید چنین آثاری نخواهند شد.
مدیر گروه جامعهشناسی دانشگاه علامه تصریح کرد: دولت باید بسترهای تولید آثار قرآنی را فراهم کند. تا زمانی که زیرساختهای لازم فراهم نشود، تولید آثار قرآنی مسیر پیشرفت را طی نخواهند کرد.
وی با اشاره به مشکلات کپی رایت در حوزه نرمافزاری گفت: دولت باید مشکل کپی رایت را حل کند. زمانی که مؤسسهای به تولید نرمافزار اقدام میکند و پس از مدتی مشابه نرمافزار خودش را که به واسطه خلاقیت و صرف هزینههای بسیار تولید شده را مشاهده میکند، قطعا انگیزههایش برای تولید کاهش مییابد و به نوعی حقش هم تضییع میشود.
مشکل اساسی؛ نبود قانون مشخصی در فضای مجازی
انتظاری به نبود قانون مشخصی در حوزه فضای مجازی اشاره کرد و یادآور شد: در حوزه فضای مجازی و به ویژه نرمافزار، قانون مشخصی وجود ندارد و اگر هم باشد، کسی آن را اجرایی نمیکند.
بازار فروش نرمافزار قرآنی باید فراهم شود
وی افزود: بازار فروش نرمافزار قرآنی باید فراهم شود که این امر باید از سوی دولت صورت بگیرد. همچنین نرمافزارها باید از استانداردهای لازم برخوردار باشند که متأسفانه شاهد چنین امری نیستیم و بسیاری از نرمافزارها با اختلالات و مشکلات بسیاری روبرو هستند.