کد خبر: 1400542
تاریخ انتشار : ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۷
صفار هرندی:

«فردی» حق تعهد انقلابی و تعهد به کار را ادا کرد

گروه ادب: عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به شخصیت مرحوم فردی گفت: «فردی» با شخصیتی مستقل و با ثبات حق تعهد انقلابی و تعهد به کار را ادا کرد و در مصادیق مختلف جزء مثال‌زدنی‌هاست.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم یادبود اولین سالگرد درگذشت امیرحسین فردی، رئیس سابق مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری شب گذشته، هفتم اردیبهشت با حضور جمع کثیری از اهالی فرهنگ و ادب در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد.
محمدحسین صفارهرندی، وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: برای سخن گفتن درباره مرحوم فردی اهلیتی لازم است که به اعتباری بنده آن اهلیت را ندارم. یکی از ویژگی‌های مرحوم فردی مؤسس بودن بود و بنده جزء آن افرادی که در حلقه‌ مؤسسان باشم، نبودم و به همین دلیل خودم را از اهل وی نمی‌دانم.


وی ادامه داد: اما به اقتضاء دوره‌ای که با مرحوم فردی رفاقت و همکاری داشته‌ام و همچنین حضور در پاتوقی که تشکیل داده بود، در این جمع حاضر شدم و بی‌شک اگر مواجهه با مرحوم فردی نبود قطعاً احساس خسران می‌کردم. «امیر خانِ» بچه‌ها، زندگی اعتقادی داشت و به طور حتم از سال‌ها قبل از انقلاب و تا سال‌ها بعد از وفات وی، مشی فردی علی‌دوام تکرار شد.

فردی در زندگی حرکات سینوسی نداشت
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که درباره فردی نمی‌توانیم بگویم با حرکات سینوسی یا زیگزاگی زندگی کرد، ادامه داد: فردی حق تعهد انقلابی و تعهد به کار را ادا کرد و در مصادیق مختلف جزء مثال‌زدنی‌ها است، البته در کنار زندگی اعتقادی که داشت، یک زندگی عاطفی نیز در جریان بود.
صفارهرندی ادامه داد: مرحوم فردی رفیق‌باز بود و پرمحبت اما قواعدش را فراموش نمی‌کرد. در عین این که به شدت محبتی بود اما بی‌‌‌رودربایستی حرفش را می‌گفت. فردی ملتزم بود که در زمان لازم تذکر بدهد. اهل نظم و انظباط بود و در میدان ورزش این نظم را حتی بیش از سایر حوزه‌ها اعمال می‌کرد.
وی ادامه داد: فردی در زندگی شخصی نیز نقش یک مؤسس در ادبیات داستانی پس از انقلاب را داشت، همچنین اداره نشریه برای کودکان با حفظ قیود و معیارهای انقلابی را برعهده داشت.

مشکل امروز ما نداشتن «پاتوق‌» است
وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی به بیان خاطره‌ای درباره روح لطیف مرحوم فردی پرداخت و ادامه داد: از فردی یک صاحب‌ مکتب، سرحلقه و صاحب پاتوق درست شد که امروز در جامعه ما از این دست افراد بسیار کم است. به نوعی مشکل اصلی ما نداشتن پاتوق و ده‌ها نفر نظیر فردی است.
صفارهرندی به فرمایش رهبری در ضرورت ایجاد پاتوق‌هایی در هر حوزه اشاره کرد و گفت: هر کدام از بزرگان به اقتضاء کاری که انجام می‌دهند باید برای ایجاد پاتوق در آن زمینه تلاش کنند. البته هر کدام از این پاتوق‌ها یک امیرحسین فردی می‌خواهد. شخصی مثل فردی که وقتی بچه‌های پاتوق را صدا می‌زد همه دورش جمع می‌شدند، حتی بسیاری که با هم سازگار نبودند.
در بخش دیگری از این مراسم رضا اسماعیلی، شاعر آئینی کشورمان نیز به شعرخوانی پرداخت و اشعار زیر را قرائت کرد:
« ای هم نفسان ! شکوهِ همدردی رفت
از قصۀ زندگی، جوانمردی رفت
شد قصۀ یتیم  و واژه‌ها پژمردند
بابای تمام قصه‌ها، «فردی» رفت
بر خیز و بساط قصه را بر پا کن
ما منتظریم، لب به گفتن وا کن
فریاد بزن که زندۀ عشقم من
ای مرد! دروغ مرگ را افشا کن
برخیز و دوباره بچه‌ها را دریاب
این گریۀ تلخ بی صدا را دریاب
همسایه کودک درونم، داغ است
بابای کتاب قصه! ما را دریاب
بابای صفا و مهربانی! قصه
با سادگی‌ام تو همزبانی، قصه
دست دل کودک مرا در دستت
ای کاش بگیری و بخوانی قصه
هر چند تمام قصه ها گریانند
در دایره‌ی غم تو سرگردانند
تو زنده‌ای و درون فصلی از عشق
پنهان شده‌ای و بچه‌ها می‌دانند!
هر چند زمان، زمانه‌ای بی درد است
هم قبله و هم قبیله نامرد است
در قصه تو، همیشه حق پیروز است
در قصه تو، همیشه حق با مرد است
تو قصه پا برهنه‌ها را گفتی
از خان بزرگ و ظلم دارا گفتی
بُت‌های زمانه را شکستی یک شب
در گوش زمین، نام خدا را گفتی
تو روشنی سلام عشقی، ای مرد
روی لب دل، کلام عشقی‌ای مرد
ما فصل شنیدن تو را مشتاقیم
تو قصه ناتمام عشقی‌، ای مرد
گفتم به تو : درد ...، کو ولی همدردی؟
گفتم به تو : مرد ...، کو نشان مردی؟
باید که به پای قصه‌ات بنشینم
ای مرد! که در میان مردان، فردی
خوب است تو را چو اشک، نم نم گفتن
با لهجه عارفانه غم گفتن
چون بوی گل از مشام جان کوچیدی
من از تو چگونه می‌توانم گفتن؟!
ای دل شدگان! شکوه همدردی کو؟
آئینه غیرت و جوانمردی کو؟
خالی ست به مُلک عشق، جای مردی
سالار و امیر عاشقان، «فردی» کو؟
در این مراسم همچنین مجتبی رحماندوست، نماینده مجلس در سخنان کوتاهی به بیان ویژگی‌های شخصی مرحوم فردی پرداخت و اظهار کرد: اگر قرار باشد نمونه‌ای از شخصی در زندگی خود ابعاد گوناگون را جمع کرده است را معرفی کنیم، می‌توانیم به مرحوم فردی اشاره کنیم.

ساده‌زیستی؛ ویژگی برجسته مرحوم فردی
وی ادامه داد: مرحوم فردی به ما می‌گفت و از ما می‌خواست که رمان انقلاب بنویسیم و البته که تنها در حد حرف زدن نبود و خودش نیز می‌نوشت. از سویی اهل نقد و کارشناسی بود و در بسیاری از جلسات هیئت نقد و کارشناسی حاضر می‌شد.


این نویسنده و شاعر مدیریت مجله کودکان برای مدتی طولانی را دیگر ویژگی مرحوم فردی دانست و ادامه داد: در بیان ویژگی‌های فردی باید به ساده‌زیستی نیز اشاره و حتی روی آن تأکید شود. فردی با آن که توانایی استفاده از بسیاری از امکانات را داشت، با وسیله نقلیه عمومی رفت و آمد می‌کرد.
رحماندوست با بیان این که در مدت بیش از بیست سال هیچ‌ پرخاشی از فردی ندیدم. همیشه به دنبال جذب افرادی بود که خیلی‌ها تحویلشان نمی‌گرفتند، گفت: اما هیچ‌گاه خطوط قرمز انقلاب را گم نکرد که نمونه آن را می‌توانیم در اتفاقات فتنه سال 88 مشاهده کرد.
وی ادامه داد: اما در عین حال درصدد جنگ و دشمن تراشی نبود. نمود این تلاش‌ها را می‌توان در مراسم ختمش مشاهده کرد که از همه گروه‌ها حاضر شده‌ بودند و در نهایت همه این تلاش‌ها مقبول رهبر معظم انقلاب(مد ظله العالی) افتاد و برای رحلتش پیام داد.

در ادامه این مراسم علیرضا قزوه، رئیس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری به ایراد سخن پرداخت و اظهار کرد: در این مراسم یاد آن شعر سهراب افتادم که می‌گفت: «شاعری دیدم، هنگام خطاب به گل سوسن می‌گفت: شما» شاید این شاعر، فردی باشد که زمانی که وارد به یک بوستان می‌شد با گل‌های آن نیز سلام و خداحافظی می‌کرد.
قزوه ادامه داد: شخصی می‌تواند این فطرت پاک را داشته باشد که سی و یک سال با کودکان کار کند و زلال باشد و صفا داشته باشد. امروز یاد خاطره‌ای افتادم که محمد ناصری از مرحوم فردی بیان می‌کرد و به تغییر نکردن صفحه تقویم فردی پس از فوتش اشاره داشت.
وی گفت: پس از فوت فردی و زمانی که من به اتاقش وارد شدم، دیدم روی تقویم روی میز نوشته است: «امروز روزی بود که تو رفتی.» بعدها فهمیدم که دخترش آن را نوشته است. خوشحالم که در مکانی کار می‌کنم که وی کار می‌کرده است و امیدوارم بتوانم راهش را ادامه بدهم.

ادبیات دینی برای پیشرفت باید به سراغ مسجد برود
رئیس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری با بیان این که مرحوم فردی کار خود را از مسجد شروع کرد، عنوان کرد: ما نیز باید به مسجد بازگردیم. ادبیات برای رشد باید به سراغ مسجد برود. خوشبختانه برای زنده‌ نگه‌داشتن یاد مرحوم فردی، مسابقه‌ای با عنوان «بچه‌های مسجد» به تصویب حوزه رسیده است. همچنین سالن طبقه بالای سالن اندیشه، به نام وی نامگذاری شده است.
قزوه با بیان این که قزوه با این همه تلاشی که برای حوزه هنری انجام داده بود، خود را مؤسس آن نمی‌دانست، اظهار کرد: برخی که کاری نکرده‌اند، چقدر ادعا دارند. برخی در زمان تصدی مسئولیت به زد و بند می‌افتند اما فردی درست زمانی که خودش مسئول بود، داستانش رد شد.

نباید از خشم شیعی فردی غافل شویم
وی با بیان این که همه از مهربانی مرحوم فردی می‌گویند، اظهار کرد: اما خشم شیعی وی نیز قابل توجه است. نمونه این خشم را می‌توان در نامه‌ای که با نثر بسیار قوی و با پرخاش خطاب به مخملباف می‌نویسد، که به فرهنگ ما پرخاش کرده است، دید.
رئیس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری افزود: در نامه به مخملباف به کتک‌خوردن «حسین قدیانی» از منافقان اشاره می‌کند. فردی هرگاه عکسی که با شهید اکبر قدیانی داشت را می‌دید این شعر را می‌خواند که زبان حال امروز ما شده است:
«ما و مجنون همسفر بودیم در صحرای عشق
او به مقصدها رسید و ما هنوز آواره‌ایم»

عزت برای فردی تنها نزد خدا بود
در ادامه این مراسم محسن مؤمنی‌شریف، رئیس حوزه هنری به ایراد سخن پرداخت و اظهار کرد: مرحوم فردی در روش و منش از مصداق‌های آیه شریفه قرآن است که عزت را فقط از خدا می‌جوید و منبع همه عزت‌ها را خدا می‌داند.


وی ادامه داد: به همین دلیل است که فردی در طول عمر ادبی خود برای هیچ دسته‌ای قلم نزد، بلکه کلام پاک فردی به سوی خدا نظر داشت و از آنجا که از دل برآمده بود بر دل‌ها می‌نشست و ان‌شاالله تا قیامت پایدار است.

تلاش‌های فردی در حوزه ادبیات، برایش صدقه جاریه است
رئیس حوزه هنری گفت: کارنامه فردی در حوزه‌های مختلف ادبیات و هنر؛ در جشنواره ادبیات انقلاب اسلامی، در کتاب سال حبیب، جشنواره داستان بسیج، کیهان بچه‌ها و ... همه صدقه‌های جاریه‌ای هستند که برای وی خواهند ماند.
مؤمنی‌شریف در ادامه با بیان این که نگاه مرحوم فردی به مدیریت نگاهی جهادی بود، اظهار کرد: فردی در روز‌های پایانی خود، این موضوع را به زبان می‌آورد. روزی که به عنوان مدیر مرکز آفرینش‌ها معرفی شد، گفت: «نگاهم جهادی است و می‌کوشم حق جهاد را به جا بیاورم.»
وی با بیان این که مرحوم فردی حتی در بیمارستان نیز کار را رها نکرد، عنوان کرد: به مناسبت شعار سال جاری که با فرهنگ و مدیریت جهادی همراه است، به همه عزیزانی که در این مسیر فعالیت‌ می‌کنند، توصیه می‌کنم شیوه و سیره عملی مرحوم فردی را به ویژه تلاش وی در مسجد جوادالائمه(ع) را به عنوان الگو برای خود قرار دهند.

در این مراسم همچنین اشعار بابک‌ نیک‌طلب و عباس براتی‌پور نیز در این مراسم قرائت شد و علیرضا متولی نیز به قرائت یک نثر ادبی پرداخت.

captcha