حجتالاسلام والمسلمین علیاصغر عطارانطوسی، عضو هیئت علمی دانشگاه جامعةالمصطفی(ص)، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به وضعیت فضای مجازی کشور اظهار کرد: متأسفانه تولید محتوا در حوزه فضای مجازی با رشد و توسعه همراه نیست و از شورای عالی فضای مجازی انتظار میرود تا با استفاده از همه ظرفیتهای موجود داخل و خارج کشور بتوانند سندی در حوزه دین و فضای مجازی تدوین کنند.
سندی در حوزه دین و فضای مجازی وجود ندارد
وی با ابراز تأسف از اینکه سندی در حوزه دین و فضای مجازی وجود ندارد، تصریح کرد: باید بتوانیم میان دین، فرهنگ و فضای مجازی رابطه متقابلی ایجاد کنیم. باید این سند تدوین شود تا تکلیف ما در فضای مجازی روشن شده بتوانیم مفاهیم دینی را در فضای مجازی گسترش دهیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه جامعةالمصطفی(ص) تصریح کرد: فضای مجازی به ویژه شبکههای اجتماعی مورد استقبال بسیاری از جوانان در سراسر دنیا قرار گرفته اما عمدتاً از آن استفاده نادرست میشود؛ این ابزارها میان جوانان شبهات دینی ایجاد کرده در نهایت پایههای دینی جوانان سست میشود.
راه مقابله با خطرات فضای مجازی، بستن و به حاشیه راندن آن نیست
وی بیان کرد: راه مقابله با خطرات فضای مجازی، بستن این حوزه و به حاشیه راندن آن نیست. هماکنون چه بخواهیم و چه نخواهیم این فضا جاذبه دارد چرا که راههای رسیدن به دانشها و معلومات را تسهیل کرده است. ما باید بتوانیم تکنولوژیها را بشناسیم و مطابق با آن حرکت کنیم. همچنین اتخاذ تدابیر مختلف از دیگر اقدامات این حوزه است که با شناخت دقیق و منطقی، تدابیر مشخصی را اخذ کنیم.
وی بیان کرد: باید از همان طریقی که فناوری در میان جوانان نفوذ کرده و سستی و دودلی را توسعه داده است، از همان راه وارد شویم و به واسطه معارف دینی سوار بر این موج شده و آن را به دل جوانان برسانیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه جامعة(ص)المصطفی تصریح کرد: مدیران برجسته و فرهنگی نظام فکر کنند تا راه علاج را بیابند. راه علاج این است از همان طریقی که ضلالت و گمراهی توسعه مییابد و کانونهای خانواده و فضاهای اجتماعی تهدید میشود، بر دل جوانان رسوخ کنیم و آنها را از این خطرات نجات دهیم.
تهدید جدی است
وی بیان کرد: هماکنون مدیریت فرزندان برعهده فضای مجازی، تکنولوژیهای نوین، شبکههای اجتماعی و تلفن همراه است. این تهدید جدی است و باید آن را دریابیم؛ باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد که برای تحقق این امر لازم است اول فضای مجازی را خوب بشناسیم و بر اساس همین شناخت، آموزههای دینی و اهل بیت(ع) را در این فضا ترویج و گسترش دهیم.
هیچ یک از طرحهایم در شورای عالی فضای مجازی جدی گرفته نشد
حجتالاسلام عطارانطوسی با اشاره به اینکه طرحهای مختلفی را به شورای عالی فضای مجازی ارائه کرده اما متأسفانه هیچ یک از آنها به صورت جدی پیگیری نشد، گفت: یکی از این طرحها راههای مقابله با برهم خوردن کانون خانواده بود. امروزه مهمترین تهدید شبکه اجتماعی برای کشور و فرهنگ سست کردن پایگاه خانواده است و طرح من به نوعی مقابله با این مشکل بود که مورد توجه قرار نگرفت.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: شناخت دقیق فناوری، ظرفیتها و توانمندیها، آسیبشناسی، عملکرد مناسب الگوهای مهم جامعه همچون عالمان و روحانیان، اساتید و مربیان، مدیران و رهبران سیاسی جامعه و والدین و یافتن راهی مناسب برای مقابله با خطرات فضای مجازی از جمله مسائلی است که باید در این حوزه به آن توجه داشته باشیم.
وی در پایان به روایتی از حضرت علی(ع) اشاره کرد که فرمودهاند: «از همان طریقی که اشکالات و آسیبها زمینگیرمان میکند، از همان طریق ورود کنیم که بهترین، منطقیترین و دقیقترین راه برای دریافت پاسخ مناسب است».